Η Τεχνητή Νοημοσύνη μονοπωλεί το ενδιαφέρον διεθνών ηγετών και κορυφαίων στελεχών εταιρειών στο World Economic Forum στο Νταβός, στον απόηχο των μεγάλων εξελίξεων στον χώρο της παραγωγικής ΑΙ το περασμένο έτος- με τους παρευρισκόμενους να αξιολογούν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν.
Σημαντικά στελέχη του χώρου όπως ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI, και ο CEO της Microsoft (η οποία υποστηρίζει την OpenAI) , Σάτια Ναντέλα, δίνουν το «παρών» στο Νταβός, ενώ η γεωπολιτική σημασία της ΑΙ φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από ηγέτες χωρών ανά τον πλανήτη.
«Πρεμιέρα» της OpenAI στο Νταβός
Ο Άλτμαν, που είχε αποπεμφθεί πέρυσι από το συμβούλιο της OpenAI και μετά επέστρεψε, είπε σε event του Bloomberg πως εστίαζε στη σύνθεση ενός «θαυμάσιου, πλήρους συμβουλίου» και θα εξέταζε αλλαγές στη δομή της εταιρείας, η οποία είναι υπό τη διακυβέρνηση μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Απέφυγε περαιτέρω ερωτήσεις, απαντώντας σε μια φάση «είναι στα αλήθεια αυτό που θέλετε να περάσουμε τον χρόνο μας με τη σαπουνόπερα αντί για το τι θα κάνει η AGI;». Το AGI αντιστοιχεί στο Artificial General Intelligence- γενική τεχνητή νοημοσύνη- και είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την τεχνολογία που επιδιώξει να φτιάξει η OpenAI. Με αυτό στον ορίζοντα, ο Άλτμαν συζήτησε για θέματα τεχνολογίας και ανθρωπότητας σε πάνελ την Πέμπτη.
Ο Ναντέλα, από πλευράς του, είπε «είμαι άνετος, δεν έχω κανένα θέμα με καμία δομή» ως προς το λειτουργικό μοντέλο της OpenAI, στην οποία η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια. Σε ένα άλλο event του Bloomberg σημείωσε πως «αυτό που θα ήθελα είναι καλή διακυβέρνηση και αληθινή σταθερότητα».
Ο ιδρυτής του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, έκανε ερωτήσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft για το αν οι ηγέτες του κόσμου ήταν σε θέση να δημιουργήσουν κανόνες για την ΑΙ, μα απέφυγε ερωτήσεις για τη διακυβέρνηση της OpenAI.
Κυβερνήσεις και ΑΙ
Από την Κίνα ως την Ευρώπη, κορυφαίοι αξιωματούχοι παρουσίασαν τις θέσεις τους ως προς την ΑΙ καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βάλει κανόνες στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία, η οποία έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, τις εκλογές και την ιδιωτικότητα.
Η ΕΕ έχει συντάξει τους πρώτους αναλυτικούς κανόνες για την ΑΙ εν όψει ενός έτους με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, με την παραπληροφόρηση που λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη να θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, καθώς απειλεί να διαβρώσει τη δημοκρατία και να πολώσει την κοινωνία, σύμφωνα με report του World Economic Forum που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ χαρακτήρισε την ΑΙ «δίκοπο μαχαίρι».
«Ανθρώπινα όντα πρέπει να ελέγχουν τις μηχανές αντί να ελέγχουν οι μηχανές εμάς» είπε σε ομιλία του την Τρίτη. «Η ΑΙ πρέπει να καθοδηγηθεί σε μια κατεύθυνση που συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει κόκκινη γραμμή στην ανάπτυξη της ΑΙ- μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί» σημείωσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Κίνα, μία από τις χώρες που βρίσκονται στην «εμπροσθοφυλακή» της ανάπτυξης της ΑΙ, επιθυμεί να αυξηθεί επικοινωνία και η συνεργασία με όλες τις πλευρές» ως προς τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης ως προς την ΑΙ, πρόσθεσε.
Η Κίνα έχει δημοσιεύσει μεταβατικούς κανονισμούς για τη διαχείριση της παραγωγικής ΑΙ, μα η ΕΕ πρωτοπόρησε με το AI Act, που αναμένει την τελική έγκριση. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΑΙ είναι «μια πολύ σημαντική ευκαιρία, αν χρησιμοποιείται υπεύθυνα». Η ίδια είπε ότι «η παγκόσμια κούρσα έχει ήδη αρχίσει» για την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της ΑΙ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο ίδιος πιστεύει με σθένος στην ΑΙ και ότι η χώρα του είναι «ελκυστική και ανταγωνιστική χώρα» για τη βιομηχανία. Αναφέρθηκε στον ρόλο της Γαλλίας στο θέμα των κανονισμών στις εικόνες και βίντεο deepfake που δημιουργούνται με ΑΙ, καθώς και τα σχέδια για μια σύνοδο για την ασφάλεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το κύμα του μέλλοντος
Συστήματα παραγωγικής ΑΙ όπως το ChatGPT και το Bard της Google έχουν προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο δημιουργώντας εικόνες, γράφοντας κώδικα υπολογιστή, ακόμα και ποιήματα- και αναμένεται να έχουν σαρωτική επίδραση στη ζωή και στην αγορά εργασίας.
Η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της στάσιμης παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο Ναντέλα, προσθέτοντας πως είναι «πολύ αισιόδοξος όσον αφορά στο ότι η ΑΙ θα γίνει μια τεχνολογία γενικού σκοπού που ωθεί την οικονομική ανάπτυξη». Στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου προέβλεψαν πως η ΑΙ θα βοηθήσει στην αυτοματοποίηση μονότονων, βαρετών εργασιών ή θα διευκολύνει πιο «προηγμένες» εργασίες, μα επίσης προειδοποίησαν πως θα μπορούσαν να απειληθούν εργαζόμενοι που δεν συμβαδίζουν. Έρευνα σε 4.700 CEO σε πάνω από 100 χώρες από την PwC η οποία δημοσιεύτηκε στην αρχή των συναντήσεων του Νταβός έλεγε πως το 14% εξ αυτών θεωρούν ότι θα πρέπει να απολύσουν προσωπικό λόγω της παραγωγικής ΑΙ. «Δεν υπάρχει τομέας, δεν υπάρχει βιομηχανία που δεν θα επηρεαστεί» από την ΑΙ, είπε η Τζούλι Σουΐτ, CEO της συμβουλευτικής Accenture.
Για όσους μπορούν να συμβαδίζουν, η ΑΙ υπόσχεται να «μεταμορφώσει» εργασίες όπως το γράψιμο κώδικα υπολογιστή και η εξυπηρέτηση πελατών και να διευκολύνει εταιρικές διαδικασίες. «Αν αγκαλιάσεις την ΑΙ, θα γίνεις πολύ πιο παραγωγικός» είπε ο Άρβιντ Κρίσνα, CEO της IBM. «Αν δεν το κάνεις...θα διαπιστώσεις ότι δεν έχεις δουλειά».
Και η...σέξι διάσταση
Σε συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής επιστήμονας Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta, οι συζητήσεις περί ρίσκων και κανονισμών οδήγησαν στο υποθετικό παράδειγμα «sexbots που συζητούν αενάως», τα οποία θα μπορούσαν να φτιαχτούν από οποιονδήποτε μέσω της χρήσης open source τεχνολογίας. Ο ΛεΚουν απάντησε πως στην ΑΙ δεν μπορούν να κυριαρχούν μια χούφτα τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ, αν είναι αυτή να υπηρετήσει ανθρώπους ανά τον κόσμο με διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρες και αξίες. «Δεν θέλεις αυτό να είναι υπό τον έλεγχο ενός μικρού αριθμού ιδιωτικών εταιρειών» είπε.
Με πληροφορίες από Associated Press