Παγκόσμιος συναγερμός μετά τον θάνατο Σολεϊμανί - Μαζικές διαδηλώσεις για αντίποινα κατά ΗΠΑ

Οι ανησυχίες των αξιωματούχων για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην Μέση Ανατολή και οι φόβοι για αντίποινα από το Ιράν.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Εντονες είναι οι ανησυχίες που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικά πυρά σε αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Οι διεθνείς αξιωματούχοι εκφράζουν τους φόβους τους για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων ενώ συνιστούν σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η Βρετανία και η Γερμανία από την πλευρά τους κατηγορούν το Ιράν πως φέρει κι αυτό ευθύνες για την δολοφονία που ενέτεινε δραματικά το κλίμα στην ήδη «ταλαιπωρημένη» Μέση Ανατολή.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία, όλες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν πραγματοποιήσει σύντομα μέχρι στιγμής σχόλια για το συμβάν.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την επιδρομή επισημαίνοντας πως «ο Κασέμ Σολεϊμανί βάσει σχεδίου είχε σκοπό να επιτεθεί σε Αμερικανούς διπλωμάτες και μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές».

Να σημειωθεί πως αμέσως μετά την επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την ένταση στη Μέση Ανατολή και τις συνεχείς απειλές από το Ιράν.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμανε συναγερμός, με τους χρήστες του Twitter να κάνουν λόγο για έναν «Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και προτάσσει την ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών  της χώρας μας. «Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αμελί ντε Μονσαλέν, υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTL: «Ξυπνάμε και κοιμόμαστε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο. Η στρατιωτική κλιμάκωση είναι πάντα επικίνδυνη. Όταν αντίστοιχες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είμαστε πάντα σε εγρήγορση».

Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν για μια «επίθεση με σοβαρές συνέπειες», ενώ σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίστηκε πως «τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων στην Μέση Ανατολή, αλλά οδηγούν σε έναν νέο κύκλο της κλιμάκωσης των εντάσεων».

Οι εκλογικοί αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισαν την δολοφονία ως «μια απερισκεψία», με τον Τζο Μπάιντεν να σχολιάζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος «έριξε έναν δυναμίτη οι συνέπειες του οποίου θα γίνουν ορατές στις αμερικανικές εκλογές».

Η Κίνα χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκένγκ Σουάνγκ, είπε πως «η ειρήνη στην Μέση Ανατολή και την περιοχή του κόλπου μπορεί να διατηρηθεί», ενώ κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.

Open Image Modal
Amir Kholousi, ISNA via AP

H εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουρλίκε Ντέμερ, χαρακτήρισε την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ ως «μια αντίδραση σε μια ολόκληρη σειρά στρατιωτικών προκλήσεων για την οποία ευθύνεται το Ιράν». Μίλησε χαρακτηριστικά για τις επιθέσεις εναντίον των δεξαμενόπλοιων που πραγματοποιήθηκαν.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πως «μετά τον θάνατο του Σολεϊμανί, προτρέπουμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και να μην προβούν σε συμπεριφορές που θα πλήξουν την ανθρωπότητα».

Παράλληλα, από όλες τις πλευρές διατυπώθηκαν προειδοποιήσεις πως η δολοφονία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και πάλι τα απομεινάρια του ισλαμικού κράτους. Ο Σαρλ Μισέλ άλλωστε, κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την ώρα είναι μια γενικευμένη έξαρση της βίας σε ολόκληρη την περιοχή και η άνοδος των σκοτεινών δυνάμεων της τρομοκρατίας που ευδοκιμούν σε περιόδους θρησκευτικών και εθνικιστικών εντάσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, Ιταλοί αξιωματούχοι επεσήμαναν πως «τα γεγονότα ίσως αποτελέσουν την αφορμή για νέο γύρο στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία». Ο Ματέο Σαλβίνι ειδικότερα αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ έναν «από τους πιο επικίνδυνους άντρες στον κόσμο, έναν τρομοκράτη της Δύσης, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».

Open Image Modal
AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Στον απόηχο των δηλώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου, ζητώντας τους να υπερασπιστούν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Είπε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μειώσουν τις εντάσεις παρά την αναταραχή που έχει ξεσπάσει. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στην Τεχεράνη προκειμένου να καταγγείλουν τα «αμερικανικά εγκλήματα» που λαμβάνουν χώρα.

Μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, πλήθος ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πορτρέτα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Σουλεϊμανί και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ορκίστηκαν «εκδίκηση» για το θάνατο του Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, ο διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, ο Χάντι αλ-Αμίρι, κάλεσε όλες τις ένοπλες ιρακινές οργανώσεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.

«Καλούμε όλες τις εθνικές μας δυνάμεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις, η παρουσία των οποίων έχει γίνει άχρηστη για το Ιράκ», δήλωσε ο Αμίρι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
Wana News Agency / Reuters
Open Image Modal
Wana News Agency / Reuters
Open Image Modal
Wana News Agency / Reuters
Open Image Modal
Wana News Agency / Reuters
Open Image Modal
Wana News Agency / Reuters
Open Image Modal
Wana News Agency / Reuters

 

ΗΠΑ: Αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στην Μέση Ανατολή 

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να στείλει 3.000 με 3.500 επιπλέον στρατιώτες στην Μέση Ανατολή, για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών θέσεων στην περιοχή μετά τον φόνο από αμερικανική επιδρομή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μετά τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Κουντς, η Τεχεράνη υποσχέθηκε εκδίκηση.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι στρατιώτες θα ενωθούν με τους περίπου 750 στρατιώτες που εστάλησαν στο Κουβέιτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αυτά τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανήκουν σε μια δύναμη ταχείας αντίδρασης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, που τέθηκε σε επιφυλακή αμέσως μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, τόνισε ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τόνισαν ότι χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και τους είχε ειπωθεί να προετοιμάζουν την αποστολή.

Από τον Μάιο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει περίπου 14.000 επιπλέον στρατιώτες στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Μαρκ Έσπερ εν μέσω της κλιμάκωσης με το Ιράν, ακύρωσε την άδειά του που ήταν προγραμματισμένη αργότερα τον Ιανουάριο.