Το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι αναμένεται να ακολουθήσουν τα Εξάρχεια ως οι νέες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες θα επωφεληθούν από το «φαινόμενο» Airbnb, που έχει ενισχύσει τα εισοδήματα χιλιάδων ιδιοκτητών μεγάλης ηλικίας διαμερισμάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ήδη φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι στις εν λόγω περιοχές καταγράφεται αυξημένη ζήτηση τους τελευταίους μήνες, τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά ακινήτων, με στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Τα Εξάρχεια έχουν αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των περιοχών με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αγγελιών εκμίσθωσης διαμερισμάτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου φορέα insideAirbnb, τον προηγούμενο Ιούνιο καταγράφονταν 500 αγγελίες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, αριθμός που σίγουρα έχει αυξηθεί έκτοτε. Αντίστοιχα, το Παγκράτι βρισκόταν στην πέμπτη θέση με 296 αγγελίες και οι Αμπελόκηποι στην έκτη θέση με 269, ενώ η κορυφή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας με 681 αγγελίες. Το δε Κουκάκι, λόγω και της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων και της μικρής γεωγραφικής του έκτασης, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 343 αγγελίες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κοσμάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του δικτύου μεσιτικών γραφείων Ακίνητα Πόλις, πλέον οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και κυρίως οι επενδυτές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, κινούνται σε Παγκράτι και Αμπελόκηπους, αλλά και στα Εξάρχεια. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται κοντά (ιδίως το Παγκράτι) στα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας και διαθέτουν πάρα πολλά διαμερίσματα μικρής επιφάνειας σε προσιτές τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα να κρίνονται ιδανικές για την αξιοποίηση της αυξανόμενης δημοφιλίας των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.
Η τάση αυτή έχει αρχίσει να αποτυπώνεται πλέον και στις τιμές ενοικίασης, όπως επίσης και στη διαθεσιμότητα. Ενώ λοιπόν, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα (μέσω των αγγελιών που δημοσιεύονται στο δίκτυο της spitogatos.gr) ανέρχονται στο 25% του συνόλου, σήμερα το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%. Παράλληλα, οι τιμές κινούνται ανοδικά ήδη από το 2015 και μετά, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και της στροφής όλο και περισσότερων νοικοκυριών στη λύση της ενοικίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της spitogatos, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνονται σε 7,33 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση, έναντι 6,92 ευρώ/τ.μ. το 2016 και 6,3 ευρώ/τ.μ. το 2015.
Πλέον δε, οι τιμές ενοικίασης υπολείπονται μόλις 9,5% από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 2011 (8,1 ευρώ/τ.μ.), όταν δηλαδή ξεκινούσε η επιτάχυνση της πτώσης στην αγορά ακινήτων, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης.
Σταδιακά βέβαια και εφόσον συνεχιστεί ο υφιστάμενος ρυθμός ανάπτυξης, δεν αποκλείεται να τεθούν ζητήματα, κυρίως για τους φοιτητές των πανεπιστημίων, οι οποίοι ελλείψει εστιών ανέκαθεν μίσθωναν χιλιάδες διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρότι τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, το ρεύμα των φοιτητών από πόλεις της περιφέρειας προς την πρωτεύουσα είχε αρχίσει να μειώνεται, εντούτοις η ζήτηση έχει ανακάμψει εσχάτως, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα διαθεσιμότητας στο μέλλον, ιδίως από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και μετά. Οι δε περιοχές των Εξαρχείων και του Παγκρατίου κρίνονταν ως ιδανικές (μαζί με Γκύζη, Αμπελόκηπους και Κυψέλη) για την εγκατάσταση φοιτητών, λόγω της πληθώρας διαμερισμάτων μικρής επιφάνειας 50-70 τ.μ. αλλά και του προσιτού κόστους, όπως επίσης και της πρόσβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς.