Πείραμα για ασύρματη μετάδοση ενέργειας σε μεγάλη απόσταση στη Νέα Ζηλανδία

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που θυμίζει τα όνειρα του μεγάλου εφευρέτη Νίκολα Τέσλα.
Open Image Modal
DKosig via Getty Images

Ο Νίκολα Τέσλα είναι γνωστός ως «μάγος του ηλεκτρισμού» και ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της σύγχρονης εποχής- και ένα από τα πιο φιλόδοξα όνειρά του ήταν η ασύρματη μετάδοση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, με απώτερο στόχο την κατασκευή πύργων ανά τον πλανήτη που θα μπορούσαν να παρέχουν ηλεκτροδότηση ασύρματα οπουδήποτε στον κόσμο.

Μπορεί το όνειρο του Τέσλα να μην έγινε πραγματικότητα για διάφορους λόγους, ωστόσο κάτι λιγότερο από έναν αιώνα μετά τον θάνατο του μεγάλου εφευρέτη υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν πάνω σε αυτό- και μία εξ αυτών είναι η Emrod, μια νεοζηλανδική startup η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει αναπτύξει την πρώτη τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης ενέργειας σε μεγάλη απόσταση και μεγάλη κλίμακα, ως εναλλακτική στις υπάρχουσες τεχνολογίες που βασίζονται στα καλώδια χαλκού.

 

Open Image Modal
John Parrot/Stocktrek Images via Getty Images

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η τεχνολογία της Emrod λειτουργεί αξιοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα για την ασφαλή και αποτελεσματική μετάδοση ενέργειας ασύρματα σε μεγάλες αποστάσεις. Το πρωτότυπο έλαβε μια χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Όκλαντ σε συνεργασία με την Callaghan Innovation. Έχει λάβει υποψηφιότητα για βραβείο Royal Society Award και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης της Νέας Ζηλανδίας, Powerco, θα είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει την τεχνολογία της Emrod.

H εταιρεία ιδρύθηκε από τον Γκρεγκ Κούσνιρ, ο οποίος επιθυμούσε μια τεχνολογία η οποία θα μείωνε τα κόστη της διανομής ενέργειας, θα απέφευγε τα μπλακάουτ και θα υποστήριζε την ανανεώσιμη ενέργεια.

«Έχουμε αφθονία καθαρής υδροηλεκτρικής, ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανά τον κόσμο αλλά υπάρχουν δαπανηρές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή αυτής της ενέργειας μέσω παραδοσιακών μεθόδων, για παράδειγμα υπεράκτιων αιολικών φαρμών ή τα Στενά του Κουκ εδώ στη Νέα Ζηλανδία που απαιτούν υποβρύχια καλώδια τα οποία είναι δύσκολα στην εγκατάσταση και συντήρηση» είπε ο Κούσνιρ. «Ήθελα να βρω μια λύση για να κινείται όλη αυτή η καθαρή ενέργεια από εκεί που είναι άφθονη με οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Οι μέθοδοι παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας έχουν προοδεύσει τρομερά τον τελευταίο αιώνα αλλά η μετάδοση ενέργειας έχει παραμείνει πρακτικά αμετάβλητη από τότε που οι Έντισον, Ζίμενς και Γουέστινγκχαουζ παρουσίασαν πρώτα τα ηλεκτρικά δίκτυα που βασίζονταν σε καλώδια χαλκού πριν από 150 χρόνια».

 

Open Image Modal
.
Emrod

 

Ο Κούσνιρ απευθύνθηκε στον Ρέι Σίμπκιν, επιστήμονα της Callaghan Innovation, που είχε ηγηθεί μιας σχετικής μελέτης. Η Callaghan Innovation υποστήριξε την Emrod με χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη και επέτρεψε στον επικεφαλής επιστήμονα να δουλέψει στο πρωτότυπο.

Σύμφωνα με την Emrod, η τεχνολογία της έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει απομακρυσμένες κοινότητες όπως στην Αφρική και στον Ειρηνικό, παρέχοντας πρόσβαση σε καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια. «Μιλάμε για πιθανή αύξηση 50% στη λήψη βιώσιμης ενέργειας, μέχρι και 85% μείωση των διακοπών ενέργειας και μέχρι 65% μείωση του κόστους υποδομών ηλεκτροδότησης» είπε ο Κούσνιρ.

Η εταιρεία έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, με την Powerco να επενδύσει σε proof of concept για την τεχνολογία αυτή. «Μας ενδιαφέρει να δούμε εάν η τεχνολογία της Emrod μπορεί να υποστηρίξει τους καθιερωμένους τρόπους παροχής ενέργειας. Οραματιζόμαστε τη χρήση της για την παροχή ηλεκτρισμού σε μακρινούς προορισμούς, ή μέσω περιοχών με δύσκολη μορφολογία. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της για να συνεχίζεται η ηλεκτροδότηση στους πελάτες μας όταν κάνουμε συντήρηση στις υπάρχουσες υποδομές» είπε ο Νίκολας Βεσιότ, Network Transformation Manager της Powerco.

Η Emrod σκοπεύει να παραδώσει το επόμενο πρωτότυπο στην Powerco τον Οκτώβριο, και θα περάσει δύο με τρεις μήνες πραγματοποιώντας εργαστηριακές δοκιμές πριν προχωρήσει σε δοκιμή επί του πεδίου. «Το σύστημα που κατασκευάζουμε για την Powerco θα μεταδίδει μόλις λίγα kilowatts, μα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ακριβώς τεχνολογία για τη μετάδοση 100 φορές περισσότερης ενέργειας σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Ασύρματα συστήματα με τεχνολογία της Emrod μπορούν να μεταδίδουν οποιαδήποτε ποσότητα ενέργειας μεταδίδουν οι υπάρχουσες ενσύρματες λύσεις» είπε ο Κούσνιρ.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, η εταιρεία χρησιμοποιεί μια ασφαλή συχνότητα (ISM- Industrial, Scientific and Medical) για τη μετάδοση ενέργειας και είναι σε επικοινωνία με τη ρυθμιστική αρχή, Radio Spectrum Management (RSM) για να διασφαλίζεται η τήρηση των υψηλότερων στάνταρ ασφαλείας.