Κρούση για F-35: Η Ελλάδα θα στείλει σύντομα επιστολή για αγορά μιας μοίρας μαχητικών

Στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
|
Open Image Modal
US AIR FORCE via Reuters

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να μπει η χώρα μας στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενεάς F-35 και να αγοράσει μία μοίρα, όχι όμως πριν το 2028, όταν θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπάιντεν.

Όπως είπε η κ. Πελώνη, σύντομα θα εκκινήσει η διαδικασία από την ελληνική πλευρά με επιστολή αιτήματος προς τις αμερικανικές αρχές, ώστε σταδιακά να αρχίσει η συζήτηση και η διαπραγμάτευση για τους όρους. Παράλληλα τόνισε πως στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της τουρκικής προκλητικότητας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, άνοιξε την ατζέντα με θέματα όπως το Κυπριακό, την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια F-35.

Ειδικότερα, για το θέμα της απόκτησης των συγκεκριμένων μαχητικών, είπε ότι θα συνεχιστεί η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και ΗΠΑ και θα αρχίσει η διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας F-35, ώστε το αεροσκάφος να προστεθεί στη δύναμη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πριν το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, δήλωσε χαρούμενος που την Παρασκευή η Lockheed Martin (κατασκευάστρια του F-35) εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης δημοσιογράφων- παρουσίασης του F-35 (Joint Strike Fighter) o Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Global Pursuits Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics στην Αθήνα, είχε πει πως εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να προμηθευτεί το προηγμένο μαχητικό, η τιμή «fly away» της κάθε μονάδας υπολογίζεται πως θα βρίσκεται κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων συστήματος αυτοπροστασίας, επιπρόσθετων ατρακτιδίων κ.α.

Ως προς το ελληνικό ενδιαφέρον για το θέμα, το στέλεχος της Lockheed Martin είχε πει πως η Ελλάδα είχε προσκληθεί στο παρελθόν τρεις φορές να εισέλθει στο πρόγραμμα, τονίζοντας ωστόσο ότι επί της ουσίας το θέμα της ενδεχόμενης προμήθειας του F-35 από την Ελλάδα θα άρχιζε από μια νέα σελίδα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ένταξής του στο οπλοστάσιο της ΠΑ, είπε πως, πέραν των δυνατοτήτων που παρέχει το μαχητικό από μόνο του, θα λειτουργούσε ως πολλαπλασιαστής ισχύος, καθώς μία ή δύο μοίρες F-35 θα ενίσχυαν σημαντικά, χάρη στις προηγμένες δυνατότητες του τύπου, και τα ελληνικά F-16 και Rafale, δεδομένης της δυνατότητας διαλειτουργικότητας/ συνεργασίας (χωρίς κάποια αύξηση κόστους).

Μεταξύ των κυρίων χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου μαχητικού 5ης γενιάς (που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κυριαρχεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα για τα επόμενα 40-50 χρόνια) είναι τα stealth χαρακτηριστικά (χαμηλή παρατηρησιμότητα- δυσδιακριτότητα σε ραντάρ και άλλα συστήματα εντοπισμού του αντιπάλου), οι καλύτερες δυνατότητες διεξαγωγής δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (network enabled operations), η «σύντηξη» πληροφοριών (fusion), με μεγάλα πλεονεκτήματα για τον χειριστή, και οι αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, με παράλληλα αντίστοιχες δυνατότητες με αυτές των αεροσκαφών 4ης γενεάς (ή ανώτερες) σε μεταφορά οπλικού φορτίου και αεροδυναμική συμπεριφορά.

«Το F-35 δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα οπλικό σύστημα. Το F-35 είναι μία πλατφόρμα. Ένα σύστημα όπου επάνω του έρχονται και συνδέονται όλα τα οπλικά συστήματα της χώρας, στρατού, ναυτικού αεροπορίας και μπορεί να λειτουργήσει ως μία βάση από την οποία μπορείς να χειριστείς το σύνολο των υπαρχόντων όπλων σε διάστημα, σε αέρα , σε ξηρά και σε θάλασσα. Άρα μας παρέχει ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο δυνατοτήτων» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ  ο Αλκιβιάδης Στεφανής, τέως υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός Στρατού- προσθέτοντας, ως προς τα περί απόκτησης μιας μοίρας, ότι θα πρόκειται για 24 αεροσκάφη (δεδομένου ότι μια μοίρα είναι από 18 ως 24 αεροπλάνα).