Γη: 50 δισ. τόνοι το βάρος του συνολικού DNA των οργανισμών της- 1 δις κοντέινερ πλοίων απαιτούνται για την αποθήκευση του

Γη: 50 δισ. τόνοι το βάρος του συνολικού DNA των οργανισμών της- 1 δις κοντέινερ πλοίων απαιτούνται για την αποθήκευση του
Open Image Modal
Picture yourself on the Moon looking down at the Earth, and if you're looking at it from the perspective of NOAA's GOES-13 satellite, you see the eastern Pacific Ocean. The thing that strikes you most is Hurricane Carlotta, located off the southwestern coast of Mexico today, June 16, 2012.The GOES-13 satellite, known more formally is the Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES-13), is a geostationary satellite that monitors the weather over the eastern U.S. Geostationary means th
NASA Goddard Photo and Video/Flickr

50 δισεκατομμύρια τόνους ζυγίζει το DNA της Γης- 1 δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια υπερυπολογιστές απαιτούνται για την αποθήκευση του

Τους 50 δισεκατομμύρια τόνους φτάνει το βάρος των μορίων DNA όλων των ζωντανών οργανισμών της Γης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, ερευνητών στη Βρετανία.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, πρόκειται για τέτοιο μέγεθος, που θα γέμιζε ένα δισεκατομμύριο κοντέινερ πλοίων, για την αποθήκευση του, ενώ για τη συνολική ικανότητα αποθήκευσης που ενέχει όλο αυτό το συσσωρευμένο γενετικό υλικό, θα απαιτούνταν δυνατότητες που ξεπερνούν εκείνες ενός δισεκατομμυρίου τρισεκατομμυρίων υπερυπολογιστών, μαζί.

Σκοπός των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που προέβησαν στην εν λόγω έρευνα, ήταν να υπολογιστεί τόσο το βάρος, όσο και η αποθηκευτική και υπολογιστική ικανότητα όλων των μορίων της ζωής, που υπάρχουν στον πλανήτη μας.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Τσαρλς Κόκελ και η Χάνα Λάντενμαρκ, ενώ στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας PloS Biology, έχει υπολογιστεί κάνε ζωντανός οργανισμός, όλων των μεγεθών, με τον εκτιμώμενο συνολικό αριθμό των κυττάρων να έχει πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό των μορίων που εκτιμάται πως περιέχει κάθε κύτταρο.

Σημειώνεται πως το συνολικό DNA, που ζυγίζει 50 δισεκατομμύρια τόνους, περιέχεται σε μια συνολική βιομάζα 2.000 τρισεκατομμυρίων τόνων- ήτοι, το βάρος όλων των έμβιων οργανισμών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, πέραν του συνολικού βάρους, παρουσιάζει η συνολική ποσότητα γενετικών πληροφοριών, η οποία βρίσκεται αποθηκευμένη σε όλα τα μόρια της βιόσφαιρας, είτε πρόκειται για μικροοργανισμούς, είτε για φυτά, ζώα, ή ανθρώπους.

Όπως σημείωσε η Λάντενμαρκ, καθώς βρισκόμαστε σε μία εποχή περιβαλλοντικών απειλών, κύριος στόχος που έχουν θέσει οι επιστήμονες είναι η ανάδειξη της σημασίας της ζωής στον πλανήτη.

Οι συνολικές πληροφορίες που περιέχονται στη βιόσφαιρα, υπολογίζονται πως είναι τουλάχιστοντουλάχιστον 5,3 επί 10^31 (ο αριθμός 5,3 ακολουθούμενος από 31 μηδενικά) μεγαβάσεις (Mb) DNA.

Με βάση ακόμη και τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η ισχύς επεξεργασίας όλου αυτού του DNA υπερβαίνει τις 10^24 πράξεις (νουεκλοτιδίων) ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το συνολικό DNA των φυτών ξεπερνά το DNA όλων μαζί των άλλων μορφών ζωής, χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς το συνολικό DNA όλων των πεσμένων φύλλων.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το συνολικό DNA των μονοκύτταρων μικροοργανισμών (βακτηρίων). Το DNA των ζώων και των ιών έπεται και είναι περίπου ίσο σε βάρος.