Πέντε απαρχαιωμένα tips για να μην πάρουμε κιλά στις γιορτές και 4 που όντως δουλεύουν

Το άγχος για τα περιττά κιλά των Χριστουγέννων απασχολεί περίπου 1 στους 2 ενήλικες. Αλλά φέτος αλλάζουμε σελίδα - Να πώς.
|
Open Image Modal
fotostorm via Getty Images
Ενώ τα Χριστούγεννα μας δίνουν την τέλεια αφορμή να φάμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, υπάρχει κάτι που επισκιάζει τη χαρά μας. Φέτος όχι!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν με βήμα ταχύ. Και ενώ όλες αυτές οι αφορμές να φάμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι τόσο υπέροχες, υπάρχει κάτι που επισκιάζει τη χαρά μας. Διότι σύμφωνα με νέα έρευνα από το Orlando Health, το 39% των ανθρώπων ανησυχούμε για το πόσο τρώμε κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Και το χειρότερο;

Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος μας αυτό, με απαρχαιωμένες συμβουλές για τη διαχείριση της λιγούρας. Δηλαδή σαν τι απαρχαιωμένες συμβουλές; Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η έρευνα που μόλις κυκλοφόρησε, διαπίστωσε ότι το 25% των ερωτηθέντων, στο διάστημα των διακοπών, προκειμένου να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων, παραλείπουν ολόκληρα γεύματα.

Την ίδια στιγμή, το 33% των συμμετεχόντων αποκαλύπτουν ότι αισθάνονται την ανάγκη να «αποτοξινωθούν» μετά την κατανάλωση εδεσμάτων που θεωρούνται «λιπαρά και ανθυγιεινά». Και φυσικά, με τον όρο «αποτοξίνωση» όλοι αυτοί οι άνθρωποι εννοούν τις δίαιτες πείνας και την κατανάλωση επεξεργασμένων «detox» ροφημάτων αμφιβόλου ποιότητας και θρεπτικής αξίας.

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι λανθασμένος. Μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους μας, αντί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σταθερό το νούμερο στη ζυγαριά. Και δυστυχώς, οι μύθοι και τα αποτυχημένα tips δεν σταματούν στην παράκαμψη γευμάτων και στην δήθεν «αποτοξίνωση». Οι διαιτολόγοι έχουν ανιχνεύσει και άλλα σφάλματα που σαμποτάρουν τη διαχείριση του βάρους μας στις διακοπές των Χριστουγέννων. Ας τα δούμε, προκειμένου φέτος να μην πέσουμε στην παγίδα.

Μύθος #1: Κρατάμε «καβάτζα θερμίδες» για να έχουμε «δικαίωμα» να τρώμε στα δείπνα και τα πάρτι των διακοπών, παραλείποντας γεύματα όπως το πρωινό και κάθε είδους ενδιάμεσου σνακ

Ανήκουμε και εμείς σε αυτούς που δεν τρώνε τίποτα μέχρι να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι; Η Λίζα Μόσκοβιτς, ιδρύτρια του NY Nutrition Group και συγγραφέας του The Core 3 Healthy Eating Plan, διαφωνεί κάθετα με αυτήν την προσέγγιση.

«Πάντα λέω στους πελάτες μου ότι εάν ”ξενηστικωθούν” πριν το γεύμα, αναπόφευκτα θα φάνε πολύ περισσότερο αργότερα. Και πέρα από την αύξηση του βάρους μας, αυτό το είδος διαλειμματικής νηστείας επιφυλάσσει και συνέπειες όπως η πεπτική δυσφορία, οι απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και οι διαταραχές ύπνου», προειδοποιεί η ειδικός.

Μύθος #2: Πρέπει να κάνουμε «σκληρή αποτοξίνωση» μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

«Δεν χρειάζεται να ”τιμωρούμε” τον εαυτό μας μετά την απόλαυση των εορταστικών λιχουδιών. Η ισορροπημένη διατροφή και η καλή ενυδάτωση είναι όλα όσα χρειάζεται το σώμα μας για να αποτοξινωθεί φυσικά», τονίζει η Έιμι Γκούντσον, πιστοποιημένη διαιτολόγος.

«Οι υπερβολικά περιοριστικές μέθοδοι αποτοξίνωσης με χημικά σκευάσματα απειλούν να βλάψουν τον μεταβολισμό και την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών του σώματός μας», προειδοποιεί η ίδια.

Μύθος #3: Η αύξηση βάρους στις διακοπές είναι αναπόφευκτη

Όταν απολαμβάνουμε τα καλούδια των γιορτών με μέτρω, στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε αύξηση βάρους είναι συνήθως ελάχιστη, μικρότερη του ενός κιλού. Και αυτό δεν είναι καν μόνιμο. Απλά πρόκειται για κατακράτηση υγρών. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η Γκούντσον και ο Μόσκοβιτς.

Μύθος #4: Το φαγητό αργά το βράδυ προκαλεί αύξηση βάρους

«Η αύξηση του βάρους μας σχετίζεται περισσότερο με τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, παρά με το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων. Δηλαδή, ενώ ναι μεν είναι προτιμότερο να τρώμε μικρά και ισορροπημένα γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μια γιορτινή λιχουδιά το βράδυ των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, δεν θα προκαλέσει αύξηση του βάρους μας. Ιδίως εάν το έδεσμα στο οποίο υποκύψαμε δεν εκτοξεύει την συνηθισμένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μας», μας καθησυχάζει η Γκούντσον.

Μύθος #5: Όλα τα φαγητά των γιορτών είναι ανθυγιεινά

Η γαλοπούλα λόγου χάρη, είναι μια άπαχη, υψηλής ποιότητας επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, τα χορτοφαγικά πιάτα όπως οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτα με ωφέλιμους υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη μυϊκή λειτουργία . 

Πώς θα επιδοθούμε υπεύθυνα στις λιχουδιές

1. Τρώμε ένα μικρό αλλά υγιεινό και θρεπτικό σνακ πριν το γιορτινό τραπέζι

Προτιμάμε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες όπως:

  • Ένα μέτριο κομμάτι τυρί με κράκερ ολικής αλέσεως

  • Λίγο γιαούρτι με μούρα ή ρόδι

  • Μερικούς ξηρούς καρπούς με ένα μήλο ή μια μπανάνα

2. Απολαμβάνουμε όλα όσα αγαπάμε, απλά με μέτρο

Τρώμε μικρές μερίδες από τα αγαπημένα μας πιάτα και μασάμε αργά. Έτσι απολαμβάνουμε πραγματικά τις γεύσεις και φτάνουμε τελικά στο πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζουμε την πιθανότητα υπερφαγικών επεισοδίων και βουλιμικών επιθέσεων στο ψυγείο.

3. Μένουμε ξεκούραστοι

Ο επαρκής ύπνος μας βοηθά να μην τρώμε υπερβολικά. Και εκτός αυτού, το άγχος των γιορτών σε συνδυασμό με μια κακή ρουτίνα ύπνου απειλούν να πυροδοτήσουν κακές διατροφικές συμπεριφορές.

4. Κάνουμε ένα βήμα πίσω

Πολλές φορές, ενώ έχουμε χορτάσει, εξακολουθούμε να τσιμπολογάμε. Κι αυτό, επειδή το φαγητό βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας. Αν όμως, όταν τελειώσουμε το γεύμα, απομακρύνουμε το πιάτο μας ή σηκωθούμε και καθίσουμε στον καναπέ; Αυτή είναι μια καλή ιδέα για να μην βαρυστομαχιάσουμε τσιμπολογώντας ασυνείδητα. 

(Με πληροφορίες από yahoo).