Εάν είμαστε κρεατοφάγοι, το κρεοπωλείο είναι ο πιο βολικός και οικονομικός τρόπος να προμηθευτούμε τα προϊόντα μας. Ωστόσο ορισμένοι, σε περιπτώσεις ανάγκης ή επειδή απλά μας αρέσει, ψωνίζουμε κρέας και και από το σούπερ μάρκετ. Αλλά σύμφωνα με επαγγελματίες κρεοπώλες, η ποιότητα του κρέατος που διατίθεται σε ένα σούπερ μάρκετ, συχνά είναι πολύ πιο χαμηλή από τα είδη που βρίσκουμε στα κρεοπωλεία.
«Η κύρια διαφορά μεταξύ κρεοπωλείου και σούπερ μάρκετ είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια από την πλευρά του κρεοπωλείου, που δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα, ακόμα κι αν το κρέας κοστίζει λίγο παραπάνω», εξηγεί ο Mάικ Σαπερστάιν, κρεοπώλης στη Νότια Φλόριντα.
Ο συνάδελφός του, Τζέιμς Πίσκερ, αναφορικά με το θέμα της τιμής, υπενθυμίζει ότι στα κρεοπωλεία το κόστος είναι λίγο υψηλότερο επειδή «τα μικρά καταστήματα κάνουν σκληρή δουλειά για να βρουν φάρμες που να φροντίζουν τη γη και τα ζώα. Αυτό όμως είναι που καθιστά τα προϊόντα τους καλύτερα και 100% πιο γευστικά.
Οι ειδικοί κρεοπώλες έχουν επίσης την ικανότητα να κόβουν το κρέας με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, αφού έχουν εργαστεί άφθονες ώρες, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν και να κατανοούν τις διαφορετικές ποικιλίες και τα μέλη του ζώου.
Όλη αυτή η γνώση δεν αξίζει να δώσουμε το κάτι παραπάνω;
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όλοι μας έχουμε πέσει στην ανάγκη του σούπερ μάρκετ. Και επειδή είναι πολύ πιθανό να μας ξανασυμβεί, ας αποφύγουμε τουλάχιστον τις κάκιστες επιλογές.
Προκειμένου να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε σωστά, οι μάστερ του αντικειμένου αποκαλύπτουν με ακρίβεια ποια κρέατα θα πρέπει να αποφύγουμε και για ποιον λόγο.
1. O κιμάς βοείου κρέατος και πουλερικών
«Ο κιμάς, ιδιαίτερα ο μοσχαρίσιος και ο κιμάς κοτόπουλου, είναι είδη που θα απέφευγα να αγοράσω από τα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ. Κι αυτό γιατί προέρχονται από μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι σημαντικά υψηλότερος», προειδοποιεί ο κρεοπώλης Λούις Μάτα. «Ο κιμάς από το σούπερ μάρκετ μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες. Για αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται ανάκληση προϊόντων αυτού του είδους σε τεράστιες γεωγραφικές εκτάσεις».
2. «Φρέσκα» ψάρια και θαλασσινά
Σύμφωνα με τον Κρεοπώλη Ράστι Μπάουερς, «Ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι αν το κατάστημα απέχει από την πιο κοντινή παραλία περισσότερα από είκοσι λεπτά, τότε καλύτερα να αγοράσουμε τα θαλασσινά μας από την κατάψυξη. Τα περισσότερα κατεψυγμένα θαλασσινά, όπως αναφέρεται στην ετικέτα, επεξεργάζονται και παγώνουν στο σκάφος αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Ως εκ τούτου, είναι σίγουρα πιο ασφαλή από τα ”φρέσκα” θαλασσινά, που μεταφέρθηκαν χωρίς ειδική μέριμνα και μπορεί να έχουν συναντήσει ένα σωρό εμπόδια στον δρόμο τους για το σούπερ μάρκετ».
3. Παλαιωμένο κρέας
Σύμφωνα με τον Ριτσ Σίλβερμαν, επικεφαλής κρεοπώλη του Lambing Shed Farm Shop & Kitchen, στη Μεγάλη Βρετανία, τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν τον χρόνο και τον εξοπλισμό για να παλαιώσουν τα κρέατά τους με τον σωστό τρόπο.
Αντίθετα, τα συνοικιακά κρεοπωλεία έχουν τον χρόνο και τον χώρο να παλαιώσουν το κρέας όπως ακριβώς πρέπει, με πολύ ανώτερες τεχνικές, που εξασφαλίζουν και μακράν ανώτερη γεύση.
4. Κοπές με κόκαλο
Τα κομμάτια κρέατος που πωλούνται με τα κόκαλα είναι σκέτη απόλαυση, ενώ τα κόκαλα που περισσεύουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για σπιτικό ζωμό.
Ωστόσο, ο κρεοπώλης Τζέρι Ρεμπέ, προειδοποιεί ότι το κρέας με κόκαλα που διατίθεται στο σούπερ μάρκετ τείνει να «ξινίζει» πιο γρήγορα από τα προϊόντα χωρίς κόκαλα, ανάλογα με την ηλικία των κρεάτων και τον τρόπο αποθήκευσης τους.
Η παρουσία του οστού επηρεάζει το pH του κρέατος, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη μυρωδιά, γλοιώδη υφή και μερικές φορές αλλαγή στο χρώμα. Και επειδή τα κρέατα στο σούπερ μάρκετ συνήθως δεν καταψύχονται αμέσως, το να επιλέξουμε κομμάτι με κόκαλο, καθιστά το ρίσκο ακόμα μεγαλύτερο.
Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι τα ψυγεία του κρέατος στα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ακριβή δείκτη θερμοκρασίας και το συσκευασμένο κρέας μπορεί να μείνει εκεί για περισσότερο καιρό από μια μέρα, οι πιθανότητες ξινίσματος των οστών είναι υψηλότερες από ό,τι σε ένα μικρό κρεοπωλείο.
5. Πατέ και τερίνα
Η Ροσάντζελα Τεοντόρο, ιδιοκτήτρια και κρεοπώλης του Teodora’s Boucherie στη Μασαχουσέτη, γνωρίζει πόση γνώση και τι εξοπλισμός απαιτείται για την συντήρηση των συγκεκριμένων κομματιών κρέατος.
«Χρησιμοποιώ εξειδικευμένο εξοπλισμό και διατηρώ τα κρέατα σε σταθερή θερμοκρασία για να μην αλλοιωθούν. Γι′ αυτό δεν θα αγόραζα ποτέ πατέ και τερίνα από το κρεοπωλείο του σούπερ μάρκετ. Γιατί όπως προείπα, απαιτούν τρομερά εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία για να προετοιμαστούν σωστά, κάτι που σίγουρα δεν διαθέτουν τα καταστήματα γενικών ειδών που τυχαίνει να εμπορεύονταιμ μεταξύ άλλων και κρέας», εξηγεί η Τεοντόρο.