Πέντε ερωτήματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε στον εαυτό μας για την σχέση μας με το αλκοόλ

Και ποια ερώτηση είναι αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσουμε. Η πανδημία άλλαξε κάποιες ισορροπίες.
Open Image Modal
Tim Bieber via Getty Images

Για δύο χρόνια, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τον τρόπο που πίνουμε αλκοόλ. Η κατανάλωση έχει αυξηθεί ακόμα και στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εμπορικοί ακόλουθοι στην Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο παρατηρείται επίσης αύξηση των πωλήσεων αλκοολούχων ποτών, ενώ στις ΗΠΑ αρκετοί γιατροί περιγράφουν το φαινόμενο του αλκοολισμού ως πανδημία μέσα στην πανδημία.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, του Χάρβαρντ αλλά και του νοσοκομείου Μάουντ Σάιναϊ στη Νέα Υόρκη από τον Μάρτιο του 2020 παρατήρησαν αύξηση 50% στις ηπατικές ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ. Τα νέα δεδομένα λένε ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ - συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών προβλημάτων και των ατυχημάτων - αυξήθηκε κατά 25% το 2020.

Από πολλές απόψεις, είναι κατανοητό, λένε οι ειδικοί.

«Με τους ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως, δεν χρειαζόταν απαραίτητα να τηρούν το συμβατικό ωράριο εργασίας και αυτό έκανε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πιο συχνή» λέει η νευροψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, Σανάμ Χαφίζ.

«Με τρόπους ψυχαγωγίας περιορισμένους και με πολλούς ανθρώπους που ήταν απομονωμένοι, το αλκοόλ έγινε μια ”εύκολη λύση” για να ξεπεράσουμε τις πολύ δύσκολες στιγμές».

Σχετικά με τα παραπάνω ακολουθούν πέντε βασικές ερωτήσεις να απαντήσουμε:

1. Έχουν αλλάξει οι συνήθειες μου;

Για να ελέγξουμε αν και κατά πόσο έχει αλλάξει η σχέση μας με το αλκοόλ πρέπει πρώτα απ′ όλα να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Πίναμε μόνο όταν βγαίναμε με παρέα και τώρα πίνουμε σε καθημερινή βάση; Καταναλώνουμε περισσότερο απ′ ότι στο παρελθόν; 

«Όσοι έκαναν υπερβολική κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να σκεφτούν τον τρόπο που πίναν αλκοόλ πριν από τον κορονοϊό προκειμένου να δουν αν μπορούν να επιστρέψουν στην παλιά τους ρουτίνα», λέει η Σανάμ Χαφίζ.

2. Περιμένω με ανυπομονησία την ώρα που θα πιώ;

«Όταν ξυπνάμε το πρωί και πηγαίνουμε στη δουλειά, σκεφτόμαστε πότε θα σχολάσουμε για να πάμε να πιούμε αλκοόλ;» λέει η ειδική σε θέματα εθισμού στο κέντρο απεξάρτησης της Μασαχουσέτης, Ark Behavioral Health, Σάρα Ο′ Μπράιεν.

Μπορεί να υπάρχουν μέρες που ανυπομονούμε, να ανοίξουμε ένα καλό μπουκάλι κρασί σε κάποιο καθιστό δείπνο ή για την Παρασκευή το απόγευμα με φίλους για μπύρες. Αυτό είναι διαφορετικό. «Αν αυτό γίνει συνήθεια τότε μπορούμε να αρχίσουμε να το ψάχνουμε περισσότερο», λέει η Σάρα Ο′ Μπράιεν.

3. Μπορώ να τηρήσω τα όρια που έχω θέσει στον εαυτό μου;

Συχνά, οι άνθρωποι που αμφισβητούν τη σχέση τους με το αλκοόλ ή που θέλουν να μειώσουν το ποτό, θέτουν όρια ή στόχους, όπως θα έκαναν αν επρόκειτο για υγιεινή διατροφή ή άσκηση. Για μερικούς ανθρώπους, το πλάνο μπορεί να είναι να πίνουν μόνο ορισμένα βράδια της εβδομάδας. Για άλλους, μπορεί να είναι περισσότερο, πόσα ποτά πίνουν.

Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν τηρούμε το πρόγραμμα που έχουμε βάλει, καλό είναι να ψάξουμε γιατί, λέει η Σάναμ Χαφίζ.  Χρησιμοποιούμε το  αλκοόλ ως δεκανίκι; Έχουμε μπει σε ένα μοτίβο που χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια για να το σταματήσουμε;

4. Μπορώ να σταματήσω να πίνω για λίγο;

«Μπορούμε να πούμε ”Δεν πρόκειται να πιω για τις επόμενες δύο εβδομάδες”; Αν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να μείνουμε μακριά από το αλκοόλ, τότε είναι η ώρα να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και πόσο σοβαρή είναι», λέει η Σάρα Ο′ Μπράιεν.

Αυτού του είδους τα διαλείμματα μπορούν να μας βοηθήσουν και σε άλλες συνήθειες που αποκτήσαμε στην πανδημία συπληρώνει η Σάρα Ο′ Μπράιεν.

5. Τι πιστεύουν φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα για την σχέση μου με το αλκοόλ;

Στην τελική ανάλυση την σχέση μας με το αλκοόλ θα την καθωρίσουμε εμείς οι ίδιοι. Χρήσιμο είναι παρ′ όλα αυτά να ρωτήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους αν παρατηρούν αλλαγές στον τρόπο που πίνουμε ή στη συμπεριφορά μας ή αν παρατηρούν οτιδήποτε αρνητικό.

Αν πάλι θέλουμε να τους «ξεγελάμε» κάθε φορά που πίνουμε μπροστά τους, τότε αυτό ίσως να είναι ένα σημάδι ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε αυξήσει την κατανάλωση του και ανησυχούμε ότι τόσο οι φίλοι όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα αρχίσουν να προβληματίζονται. 

Επίλογος

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η αποχή από το αλκοόλ είναι απαραίτητη. Άλλοι πάλι μπορεί να ανακαλύψουν ότι τα μοτίβα τους έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και ότι θέλουν απλώς να μειώσουν την κατανάλωση του.

Σε περίπτωση όμως που κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις μας προβληματίσουν, ίσως θα πρέπει να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό ή με κάποια ομάδα υποστήριξης

Ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επόμενη μας κίνηση, «Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι: «Έχω τον έλεγχο της κατάστασης; Το ελέγχω εγώ ή εκείνο ελέγχει εμένα;».