Πέντε φράσεις που λατρεύουν να ακούνε από εμάς οι γονείς μας ακόμα κι αν δεν είμαστε πια παιδιά

Τελικά είναι τόσο απλό να τους χαρίσουμε την ευτυχία.
Open Image Modal
Westend61 via Getty Images

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΠΑΡΜΠΙΛΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Όταν από παιδιά γινόμαστε ενήλικες, η φύση του δεσμού μας με τους γονείς μας αλλάζει. Αρχίζουμε και εμείς να τους παρέχουμε τη στήριξη που μας παρείχαν εκείνοι όταν ήμασταν μικροί.

Για να ευδοκιμήσει όμως αυτή η νέα σχέση, είναι απαραίτητη η ανοιχτή επικοινωνία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση. Και ενώ ορισμένες σχέσεις γονέα-ενήλικου παιδιού ανθίζουν σε αυτή τη νέα εποχή, άλλοι μπορεί να δυσκολευόμαστε να περιηγηθούμε στο νέο έδαφος, λόγω ανεπίλυτων συγκρούσεων, έλλειψης ορίων, κακής επικοινωνίας ή πληγών από το παρελθόν.

Αλλά με προσοχή, στοχαστικότητα και προσπάθεια και από τα δύο μέρη, όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. Και στη HuffPost, προκειμένου να τα καταφέρουμε μια ώρα αρχύτερα, ζητήσαμε από τους θεραπευτές γάμου και οικογένειας να μοιραστούν μαζί μας τις φράσεις που λαχταρούν να ακούν από εμάς οι γονείς μας. 

Φυσικά, δεν εννοούμε ότι όλα τα ενήλικα παιδιά πρέπει λέμε αυτές τις φράσεις στους γονείς μας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η δυναμική της κάθε σχέσης είναι διαφορετική. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τις φράσεις αυτές που έχουν νόημα για τον δικό μας δεσμό με τους γονείς ή τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν.

1. «Πες μου, τι νέο υπάρχει στη ζωή σου;»

«Αυτό το απλό ξεκίνημα, ακόμα κι αν δεν μας φαίνεται σπουδαίο, στην πραγματικότητα σημαίνει πολλά για τους γονείς μας. Θέλουν να ξέρουν ότι τα ενήλικα παιδιά τους ενδιαφέρονται για το πώς τα πάνε και τι συμβαίνει στη ζωή τους», προτείνει η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Σάρα Έπσταϊν.

«Οι γονείς μας θέλουν να μπορούν να μοιραστούν μαζί μας πληροφορίες για τα νέα τους ενδιαφέροντα και τις καινούργιες φιλίες τους. Και όταν επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους γονείς μας και μιλάμε γύρω από τα ενδιαφέροντά μας αναπτύσσεται μια πολύ δυνατή σχέση που μοιάζει με φιλία, αλλά είναι πολύ-πολύ καλύτερη», καταλήγει η ειδικός.

2. «Ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα»

«Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι απίστευτα ικανοποιητικό, αλλά και απίστευτα δύσκολο. Ως εκ τούτου, το να αναγνωρίζουμε ως ενήλικες τις προσπάθειες των γονιών μας και να τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, σημαίνει πολλά», υπογραμμίζει η Λάρα Μοράλες Ντέτερ, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο The Connective, στη Βόρεια Καλιφόρνια.

«Αυτή η φράση κρύβει μια βαθιά αναγνώριση του δώρου της ζωής που μας χάρισαν οι γονείς μας. Ξεπερνά την απλή ευγνωμοσύνη για την υλική υποστήριξη ή την ανατροφή και αγγίζει τον υπαρξιακό δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού», προσθέτει η ίδια.

Open Image Modal
MoMo Productions via Getty Images

3. «Η καθοδήγησή σας με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου»

«Αυτή είναι μια δυνατή στιγμή για τους γονείς: Nα συνειδητοποιήσουν ότι η καθοδήγησή τους βοήθησε το παιδί τους να γίνει ανεξάρτητο και ολοκληρωμένο. Βλέποντας τo ”μικρό” τους να ξεπερνάει με επιτυχία τα σκαμπανεβάσματα της ζωής δίνει στους γονείς μας μια αίσθηση αυτοσκοπού και επιβεβαιώνει ότι οι αξίες που μας δίδαξαν στην παιδική ηλικία καθοδηγούν τις αποφάσεις μας και στην ενήλικη ζωή», εξηγεί η Μοράλες Ντέτερ.

4. «Τι θα έκανες στη θέση μου;»

Όταν είμαστε ανοιχτοί σε συμβουλές από τους γονείς μας, αυτό τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί και παρόντες στη ζωή μας. Αισθάνονται ότι τους εκτιμάμε για τη σοφία που μας προσφέρουν. Και επιπλέον έχουμε και εμείς την ευκαιρία να λάβουμε αξιόπιστες και καλόβουλες συμβουλές, από ανθρώπους που θέλουν μόνο την ευτυχία μας.

5. «Είμαι χαρούμενος/η και ικανοποιημένος/η με τη ζωή μου»

Το να δουν ένα παιδί να φεύγει από τη φωλιά και να χτίζει μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή, γεμίζει τους γονείς ικανοποίηση και υπερηφάνεια για τη δουλειά που έχουν κάνει. Φέρνει μια βαθιά αίσθηση χαράς και επικύρωσης στους γονείς, που επιτέλους αντιλαμβάνονται ότι η υποστήριξη και οι θυσίες τους έχουν συμβάλει στην ευημερία και την ευτυχία του παιδιού τους.