Πέντε καινούργια πράγματα που μάθαμε για την covid - 19

Από το πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί ο ιός μετά το εμβόλιο ως μια ανησυχητική ανακάλυψη σχετικά με την επίδρασή του στον εγκέφαλο.
Open Image Modal
zhengshun tang via Getty Images
Researchers are learning more about COVID-19 every month.

Τα όσα γνωρίζουμε για τον κορονοϊό φαίνεται να αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό. 

Αυτό είναι κατανοητικό, αν σκεφτεί κανείς την μαζική κλίμακα της πανδημίας. Περισσότερα από 196 εκατομμύρια κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί ανά τον κόσμο. Και ακόμη και ένα χρόνο μετά την πανδημία, ο ιός και οι τρόποι να αντιμετωπιστεί αποτελούν σχετικά καινούργια πράγματα στον ιατρικό κόσμο, οπότε οι ερευνητές (συνεχίζουν να) μαθαίνουν.

Ο όγκος των πληροφοριών για τον κορονοϊό είναι ιλιγγιώδης. Είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τι είναι γνωστό, τι είναι μύθος και ποια καθοδήγηση πρέπει να ακολουθήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώσαμε πέντε από τα πιο σημαντικά νέα πράγματα που μάθαμε για τον COVID-19 τον Ιούλιο:

1. Ατομα με σημαντικές λοιμώξεις έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό - αλλά με το δέλτα, ο αριθμός αυτός γίνεται λίγο πιο περίπλοκος.

Γιατροί και υγειονομικοί πιστεύουν εδώ και μήνες ότι οι άνθρωποι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό. Και δύο μελέτες από το Ισραήλ που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα, δείχνοντας ότι ακόμη και όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν μια πρωτοποριακή λοίμωξη, έχουν περίπου 80% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους στα σπίτια τους. Η μελέτη διεξήχθη σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer.

Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν μια πιο συγκεκριμένη εκτίμηση για το πόσο μειώνει την μετάδοση ο εμβολιασμός - κάτι που είχε συναχθεί σε μεγάλο βαθμό (και) από άλλες έρευνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Φυσικά, το κύριο όφελος των εμβολίων είναι να εμποδίσουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν, αλλά «το γεγονός ότι μειώνουν επίσης τη μολυσματικότητα των νέων περιπτώσεων είναι σημαντικό και καθησυχαστικό», δηλώνει στο Nature ένας από τους συμμετέχοντες στην μελέτη. 

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό σε σχέση με τα παραπάνω είναι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη του ιού - και δεν εξετάστηκε στις δύο προαναφερθείσες μελέτες από το Ισραήλ. Υπάρχουν τώρα αποδείξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα με «πρωτοποριακά» κρούσματα COVID-19 που έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να είναι εξίσου μολυσματικά με εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα, σύμφωνα με τους New York Times και την Washington Post. Αυτό εξηγεί γιατί τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πρόσφατα αυστηροποίησαν τις συστάσεις τους σχετικά με τη χρήση μάσκας σε περιοχές υψηλής μετάδοσης.

2. H covid - 19 μακράς διαρκείαςπεριλαμβάνει περισσότερα από 200 συμπτώματα

Παρόλο που υπάρχουν κάποια συμπτώματα στην covid - 19 μακράς διάρκειας  που τείνουν να είναι σχετικά κοινά, όπως ο «ομιχλώδης» εγκέφαλος και η δύσπνοια, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο έδειξε πόσο ευρεία μπορεί να είναι αυτά τα συμπτώματα. Τα ευρήματα, τα οποία βασίστηκαν σε αναφορές μελών μιας παγκόσμιας ομάδας υποστήριξης ασθενών με covid - 19 Μακράς διάρκειας, συνέδεσαν την κατάσταση αυτή με 203 συμπτώματα που επηρεάζουν 10 διαφορετικά συστήματα ανθρώπινων οργάνων -  συμπεριλαμβανομένων των πάντων, από αίσθημα παλμών έως αναφερόμενες αλλαγές εμμηνορροϊκού κύκλου και απώλεια μνήμης.

Ενώ υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στη μελέτη -  κυρίως, ότι βασίστηκε σε αναφορές ασθενών και ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί εάν τα αναφερόμενα συμπτώματα ήταν άμεσο αποτέλεσμα της covid - 19 - η ομάδα που διενήργησε την μελέτη ανέφερε πώς επισημαίνει μια επείγουσα ανάγκη για περισσότερη έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. 

«Σε αυτή την μοναδική προσέγγιση, έχουμε πάει απευθείας σε ασθενείς με covid -19 μακράς διάρκειας σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα θεμέλιο αποδεικτικών στοιχείων για ιατρική έρευνα, βελτίωση της φροντίδας και υποστήριξη των συγκεκριμένων ομάδων», σημειώνουν οι ερευνητές. 

3. Η covid - 19 μπορεί να επιταχύνει (την εμφάνιση) συμπτωμάτων που θυμίζουν την νόσο Αλτσχάιμερ

Οι γιατροί γνωρίζουν από καιρό ότι ο COVID-19 μπορεί να έχει σημαντικές νευρολογικές επιδράσεις και η εκπληκτική νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ τον Ιούλιο προσθέτει σε αυτή τη γνώση, υποδηλώνοντας ότι ο ιός μπορεί να σχετίζεται με επιτάχυνση των συμπτωμάτων που μοιάζουν με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η, μικρής έκτασης, μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε 200 ενήλικες άνω των 60 ετών που παρουσίασαν Covid - 19, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς εξακολουθούσαν να αγωνίζονται με τη λήθη τρεις έως έξι μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση, σύμφωνα με το CNN. Περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων αντιμετώπισαν πιο σημαντικές γνωστικές «προκλήσεις» που είναι ελαφρώς διαφορετικές από αυτές που παρατηρήθηκαν σε νεότερους ασθενείς που παρουσίασαν την λεγόμενη «ομίχλη του εγκεφάλου». Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το πόσο άρρωστος ήταν ένας ασθενής με covid - 19 δεν υπέδειξε τελικά αν αντιμετώπισε αυτά τα επακόλουθα προβλήματα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτοί οι τύποι συμπτωμάτων μπορεί να βελτιωθούν με τον καιρό ή να επιδεινωθούν, όπως συμβαίνει με το Αλτσχάιμερ.

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο διαπίστωσε ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών που βρέθηκαν θετικοί στην covid - 19 είχαν επίσης βιοδείκτες αίματος που τείνουν να βρίσκονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ-αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό όσον αφορά στην έκβαση των περιπτώσεων αυτών. 

«Αυτά είναι τα πράγματα που σας κάνουν να είστε καχύποπτοι ότι πράγματι μπορεί να υπάρχει επικάλυψη με τη νόσο Αλτσχάιμερ, κάποιου είδους», δήλωσε ένας ερευνητής στο CNN. «Αλλά είναι πολύ νωρίς στο παιχνίδι. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα δεδομένα ».

«Αυτά μας κάνουν να είμαστε καχύποπτοι ότι πράγματι μπορεί να υπάρχει  κάποιου είδους επικάλυψη με τη νόσο Αλτσχάιμερ», δηλώνει ένας ερευνητής στο CNN. «Αλλά είναι πολύ νωρίς. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα δεδομένα »

4. Το Remdesivir μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερες παραμονές στο νοσοκομείο.

Η ρεμδεσιβίρη (Remdesivir), το μόνο αντιιικό που έχει εγκριθεί πλήρως για τη θεραπεία του κορονοϊνού από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, συνδέθηκε με παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Το εύρημα εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το φάρμακο, καθώς συνταγογραφείται με την ελπίδα να μειωθούν οι χρόνοι ανάρρωσης για ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με covid - 19. Ωστόσο, το γεγονός ότι το φάρμακο χορηγείται σε διάστημα πέντε ή 10 ημερών μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση γιατί οι ασθενείς έμειναν περισσότερο στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μπορεί να κρατούν τους ασθενείς στο νοσοκομείο λίγο περισσότερο για να δώσουν το πλήρες, συνταγογραφούμενο σχήμα, λένε οι ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι μπορεί τελικά να έχει περισσότερο νόημα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όταν οι ασθενείς δείχνουν σημάδια βελτίωσης θεραπείας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπήρχε συσχέτιση με βελτιωμένα ποσοστά θνησιμότητας, αλλά αυτό το συμπέρασμα δεν είναι νέο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς το παρόν δεν συνιστά την ρεμδεσιβίρη σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με covid - 19.

5. Μέχρι και το 60% των κρουσμάτων κορονοϊού τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην έχουν μετρηθεί. 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο αναφέρει ότι έως και το 60% των περιπτώσεων που μολύνθηκαν από covid - 19 μπορεί να μην έχουν εντοπισθεί από αυτήν την άνοιξη και μετά. 

Χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως ο αριθμός των περιπτώσεων και οι θάνατοι από covid - 19, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανέπτυξαν ένα στατιστικό πλαίσιο που προσπαθεί να δείξει τον αληθινό επιπολασμό της covid - 19 σε όλη τη χώρα και σε συγκεκριμένες πολιτείες.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών τον Ιούλιο, υποδηλώνουν ότι περίπου το 20% των Αμερικανών είχαν covid - 19 τον περασμένο Μάρτιο - αλλά μόνο περίπου 1 από κάθε 2,3 από αυτά τα περιστατικά είχε επιβεβαιωθεί, εν μέρει επειδή ο όγκος των δοκιμών σε πολιτείες ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των λοιμώξεων από την covid δεν αναφέρονται», έγραψαν οι συγγραφείς. «Ακόμα κι έτσι, διαπιστώνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη ανοσίας της αγέλης έναντι του ιού στις αρχές Μαρτίου 2021 μόνο από λοιμώξεις».

Κι αυτό το γεγονός, καταλήγουν οι ερευνητές, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για εμβολιασμό που θα βοηθήσει στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.