Η Ν. Κορέα θα συνεχίσει τα εμβόλια γρίπης παρά τον θάνατο 5 ατόμων

Οι υγειονομικές αρχές καθησυχάζουν τους πολίτες ότι οι συγκεκριμένοι θάνατοι δεν προκλήθηκαν από το εμβόλιο.
|
Open Image Modal
Kim Hong-Ji / Reuters

Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά τη λήψη του αντιγριπικού εμβολίου στη Νότια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου, καθώς το πρόγραμμα εποχιακού εμβολιασμού επεκτείνεται για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών του COVID-19.

«Είναι δύσκολο για εμάς να κάνουμε μια τέτοια κατηγορηματική δήλωση», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Kim Gang-lip την Τετάρτη σε ενημέρωση σχετικά με τους θανάτους, που περιλαμβάνουν ένα 17χρονο αγόρι και έναν άνδρα κοντά στα 70.  Αποφάνθηκε μάλιστα να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, καθώς οι άνωθεν θάνατοι δεν συνδέονται με το αντιγριπικό εμβόλιο. 

Αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν σχέδια για τη λήψη 20% περισσότερων εμβολίων κατά της γρίπης για το χειμώνα από ό, τι τον προηγούμενο χρόνο, για τον εμβολιασμό 30 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας από ασθενείς με έκθεση σε γρίπη και COVID-19.

 Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στα εμβόλια έχει γίνει μια μεγάλη παγκόσμια πρόκληση φέτος, καθώς ορισμένες χώρες σπεύδουν να εγκρίνουν πειραματικά εμβόλια COVID-19 προτού ολοκληρωθούν οι πλήρεις μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η Ρωσία είναι μία από αυτές. 

Ένα 17χρονο αγόρι που πέθανε την Παρασκευή ήταν ο πρώτος θάνατος που σημείωσαν αξιωματούχοι που ακολούθησαν τη λήψη του εμβολίου. Το αγόρι πέθανε δύο ημέρες μετά εμβόλιο στο Ίντσεον, κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Ένας άντρας στα 70 του, ο οποίος είχε νόσο και αρρυθμία του Πάρκινσον, ήταν η πιο πρόσφατη περίπτωση. Πέθανε στο Νταέγκο την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο και αναφέρθηκαν μόλις 350 ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Ακόμη και πριν από την πανδημία του ιού κοροναϊού, η εμπιστοσύνη στα εμβόλια ήταν μια αυξανόμενη πρόκληση για τους φορείς δημόσιας υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την διστακτικότητα για τα εμβόλιαως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία για το προηγούμενο έτος.