Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν υπεραναλύουμε τα πάντα

Μπορεί να πιστεύετε ότι η υπερανάλυση είναι καλή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι του μυαλού που μπορεί να σας καταστρέψει.
Open Image Modal
yuriz via Getty Images

Αν επαναλαμβάνετε συνομιλίες στο μυαλό σας ή παγιδεύεστε σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο με την ίδια απορία «τι θα γινόταν αν», τότε μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που τείνουν να υπεραναλύουν τα πάντα.

Αυτή η «ψύχωση» έχει γίνει πλέον κάτι σαν επιδημία. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι το 73% των ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών σκέφτονται τα πάντα σε υπερβολικό βαθμό, όπως και το 52% των ηλικιών 45 έως 55 ετών.

Μπορεί να πιστεύετε ότι με το να σκέφτεστε ένα ζήτημα από όλες τις πλευρές είναι καλό, στην πραγματικότητα, όμως,  είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι του μυαλού που μπορεί να σας καταστρέψει.

Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να αναλάβετε δράση

Open Image Modal
Klaus Vedfelt via Getty Images

Η υπερβολική σκέψη δημιουργεί τόσες πολλές επιλογές και σενάρια που αδυνατείτε να πάρετε μια απόφαση. Αν δεν δοκιμάστε πράγματα δεν θα ξέρετε και το αποτέλεσμα. Με το να υπεραναλύετε καταστάσεις το μόνο που θα καταφέρετε είναι όταν τελικά πάρετε μια απόφαση να αποτύχετε λόγω της υπερανάλυσης που προηγήθηκε.

Είστε λιγότεροι δημιουργικοί

Open Image Modal
Hero Images via Getty Images

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι όταν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου είναι ”ήσυχα” είστε πιο δημιουργικοί. Η υπερβολική σκέψη μπορεί να σας οδηγήσει στο να κολλήσετε και να ξεμείνετε από ιδέες. Μπορεί μερικές φορές η υπερανάλυση να οδηγεί σε λύσεις αλλά συνήθως γυρνάει μπούμερανγκ και άπλα προκαλεί νοητικά φράγματα που δεν σας αφήνουν να σκεφτείτε καθαρά.

Πέφτουν τα επίπεδα ενέργειας

Open Image Modal
Ivanko_Brnjakovic via Getty Images

Χρειάζεται πολύ ψυχική ενέργεια για να υπεραναλύσεις γεγονότα. Όταν σκεφτόμαστε πάρα πολύ κάποια πράγματα το σώμα μας παράγει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Με την πάροδο του χρόνου η υπερβολική έκκριση κορτιζόνης προκαλεί εξάντληση.

Παρατηρούνται διαταραχές στον ύπνο

Open Image Modal
Damir Khabirov via Getty Images

Πολλοί άνθρωποι που έχουν την τάση να υπεραναλύουν δεν σταματούν ούτε όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Για να κοιμηθείτε ο οργανισμός πρέπει να μπει σε κατάσταση ηρεμίας και να μειωθεί ο καρδιακός σας ρυθμός, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει αν δεν σταματήσετε να σκέφτεστε. Και μόλις ο ύπνος σας αρχίσει να διαταράσσεται, είναι εύκολο να κολλήσετε σε μια δυσάρεστη ρουτίνα μεταξύ εξάντλησης και αϋπνίας.

Η όρεξή σας μπορεί να αλλάξει

Open Image Modal
tommaso79 via Getty Images

Άλλοι σταματούν να τρώνε όταν προβληματίζονται για κάτι και άλλοι άνθρωποι το ρίχνουν στο φαγητό.

Πώς μπορείτε να λύσετε το πρόβλημά σας

Open Image Modal
Tom Werner via Getty Images

Το πρώτο βήμα φυσικά, είναι να καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα. Στη συνέχεια χρειάζεται να βρείτε έναν τρόπο να ξεχνιέστε κάνοντας κάτι που θα σας απαλλάσσει από τις αρνητικές σκέψεις, όπως yoga. Βοηθά στη μείωση του καρδιακού σας ρυθμού, επιβραδύνει την αναπνοή σας και συνδέεστε με το σώμα σας - και κατ′ επέκταση με το κεφάλι σας.

Μια άλλη ιδέα είναι να καταγράφετε όλες τις ανησυχίες σας 20 λεπτά πριν ξαπλώσετε για ύπνο.

Μιλώντας σε έναν ψυχολόγο, φίλο ή αγαπημένο σας μπορεί επίσης να σας δώσει μια άλλη εικόνα στους προβληματισμούς σας και να συνειδητοποιήσετε ότι κάτι που φαίνεται τρομερό ή αρκετά περίπλοκο εκείνη την στιγμή στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο εύκολο να επιλυθεί. 

πηγή: huffpost