Πέντε σημάδια ότι η ζέστη μας απαγορεύει ρητά να κάνουμε την καθημερινή προπόνηση τρεξίματος

Ας αφήσουμε αυτά τα χιλιόμετρα να περιμένουν για αργότερα.
|
Open Image Modal
Pyrosky via Getty Images
Καλό είναι να δώσουμε βάση σ' όσα αναφέρουν οι ειδικοί τις πολύ ζεστές ημέρες.

Σε πολλά μέρη, η έναρξη του καλοκαιριού σημαίνει καταιγιστική ζέστη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, το 2023 ήταν το πιο ζεστό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο εδώ και περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Η φετινή χρονιά διαμορφώνεται επίσης ως καυτή. Πολλά μέρη βιώνουν ακραία ζέστη και υγρασία αυτή την εβδομάδα, παράγοντες που οι ειδικοί υγείας λένε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία εάν βρισκόμαστε έξω για πολύ ώρα. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξάνονται στις ΗΠΑ: Καταγράφηκαν περίπου 1.602 το 2021, 1.722 το 2022 και 2.302 το 2023

Τα σημάδια της θερμικής ασθένειας περιλαμβάνουν υπερβολική εφίδρωση, ναυτία, κράμπες και σύγχυση, δηλώνει η Μέγκαν Κένιχαν, πιστοποιημένη personal trainer και προπονήτρια τρεξίματος από την Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής. «Η θερμική ασθένεια μπορεί να κλιμακωθεί σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία που αποτελούν καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή οι οποίες απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα», λέει ακόμα η ίδια. 

Εάν είμαστε δρομέας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ακραίες συνθήκες ζέστης. 

Επιπλέον, πιθανότατα δεν θα τρέχουμε όπως θα θέλαμε εάν έχουμε παραζεσταθεί και πιέζουμε τον εαυτό μας πολύ έντονα. «Η απόδοσή μας συνήθως πέφτει επειδή το σώμα μας δίνει προτεραιότητα στην ψύξη έναντι της αποτελεσματικότητας», συμπληρώνει η ίδια. «Το θερμικό στρες μπορεί να μειώσει την αντοχή, να επιβραδύνει το ρυθμό μας και να αυξήσει την αντιληπτή προσπάθεια, κάνοντας το καθημερινό τρέξιμό μας να μοιάζει πολύ πιο δύσκολο».

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο θερμικού στρες, είναι σημαντικό να χρονομετρήσουμε το τρέξιμό μας είτε νωρίτερα είτε αργότερα μέσα στην ημέρα, δηλώνει ο Τζον Ερικ Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

«Η προπόνηση νωρίτερα (ή) και αργότερα μέσα στην ημέρα θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερα φορτία ακτινοβολίας θερμότητας και θερμοκρασίες αέρα», λέει ακόμα ο ίδιος στη HuffPost.

Εάν τρέχουμε σε περιοχές που περιλαμβάνουν εκτάσεις γρασιδιού, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε λιγότερη ζέστη από ό,τι στην άσφαλτο. «Το τρέξιμο μέσα από τα δάση και τη φύση μπορεί να προσφέρει σκιά για να μειώσει επίσης το θερμικό φορτίο», εξηγεί ο Σμιθ.

Και αν πρέπει να αλλάξουμε την προγραμματισμένη απόσταση, τη διάρκεια και τον ρυθμό μας λόγω της ζέστης, να ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. 

«Η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και οι ελίτ δρομείς στον αγώνα τρέχουν με πιο αργούς ρυθμούς στη ζέστη», αναφέρει ο ίδιος. «Καθώς οι δρομείς προπονούνται έξυπνα αυξάνοντας σταδιακά την έκθεσή τους στο τρέξιμο στη ζέστη, θα είναι σε θέση να τρέξουν με ασφάλεια».

Βεβαίως, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια ότι είναι πολύ ζέστη για να τρέξουμε.

Παρακάτω, οι ειδικοί μας, αναφέρουν πέντε λόγους για τους οποίους είναι καλύτερα να αναβάλλουμε το προγραμματισμένο τρέξιμό μας.

 

  • Η πρόβλεψη είναι πως η ημέρα θε είναι πολύ ζεστή
  • Νιώθουμε κράμπες
  • Υπάρχει πολύ υγρασία
  • Ζαλιζόμαστε ή αισθανόμαστε ναυτία.
  • Δεν έχουμε συνηθίσει να τρέχουμε ακόμα και με μέτρια ζέστη 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: