Πιθανότατα είμαστε εξοικειωμένοι με την έκφραση «σιωπηλή παραίτηση», δηλαδή το φαινόμενο όπου σιγά-σιγά να χάνουμε το ενδιαφέρον μας για τη δουλειά μας και αρχίζουμε να κάνουμε τα ελάχιστα δυνατά. Η εν λόγω φράση έχει κυριαρχήσει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται εξαντλημένοι και δεν είναι πλέον πρόθυμοι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.
Πώς εκδηλώνεται, όμως, η σιωπηλή παραίτηση μέσα σε μια σχέση;
Σύμφωνα με Τζούλια Γκουντάλ, σύμβουλο ζευγαριών και ψυχοθεραπεύτρια, στα σημάδια που ενδέχεται να μαρτυρούν τη σταδιακή παραίτησή μας από μια σχέση περιλαμβάνονται τα εξής:
- Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να εκδηλώσουμε τις επιθυμίες μας από τη σχέση
- Αισθανόμαστε κουρασμένοι από τη συνύπαρξη με τον/την σύντροφό μας
- Βιώνουμε συναισθήματα αηδίας ή αποστροφής
- Δεν επιθυμούμε να μας αγγίζει ο σύντροφός μας είτε σεξουαλικά είτε στοργικά
- Αποφεύγουμε να αφιερώνουμε χρόνο στη βαθύτερη σύνδεση μαζί του/της
Εάν αισθανόμαστε έτσι, η Γκουντάλ μας συνιστά να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε ως εκεί και να αναζητήσουμε κομμάτια τα οποία είμαστε σε θέση να δουλέψουμε μαζί από την αρχή. Είτε έχουμε παρατηρήσει τα σημάδια σε εμάς, είτε σε εκείνον/η, οφείλουμε να απευθυνθούμε στον/στην σύντροφό μας και να τον/την ενημερώσουμε σχετικά με όσα έχουμε αντιληφθεί.
Στη συνέχεια, αν διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε τα εμπόδια μόνοι μας, μπορούμε να τον/την ρωτήσουμε αν θα ήταν ανοιχτός/ή στο ενδεχόμενο της συμβουλευτικής για ζευγάρια. Ακόμα κι αν δεν είναι πρόθυμος/η, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημάδι προκειμένου να κατανοήσουμε αν όντως επιθυμούμε να είμαστε σε μια τέτοια σχέση.