Πέντε σωστοί και πέντε εντελώς λανθασμένοι τρόποι για να επανέλθουμε στα κιλά μας μετά το Πάσχα

Μας μιλά αναλυτικά η ειδικός.
Open Image Modal
PonyWang via Getty Images
.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ανθρώπων σε ότι αφορά τη σχέση τους με το φαγητό.

 Η μία κατηγορία είναι οι άνθρωποι που βεβιασμένα, μετά από περίοδο διακοπών και χαλάρωσης διατροφικού προγράμματος, επιλέγουν μια εξαντλητική δίαιτα προκειμένου να επανέλθουν σε ταχύ χρονικό διάστημα στα κιλά τους. Στον αντίποδα αυτών βρίσκεται η κατηγορία των ανθρώπων που με επίγνωση αντιμετωπίζουν τα επιπλέον κιλά σαν «παράσημα» της καλοπέρασης των διακοπών και σταδιακά επιστρέφουν στο κανονικό τους βάρος. 

Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε το ποσοστό της κάθε κατηγορίας θα διαπιστώναμε ότι η δεύτερη έχει λιγότερους οπαδούς σε σχέση με την πρώτη και αυτό συμβαίνει γιατί ζώντας σε μια απαιτητική κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς, η ανάγκη της τέλειας εικόνας (όπως καθένας την έχει στο μυαλό του) είναι τόσο πιεστική που ωθεί τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις. 

Η άποψη της διατροφολόγου: Η συνήθεια που επαναλαμβάνεται είναι το κλειδί για τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού μας βάρους, όπως αυτό «μεταφράζεται» για τον καθένα. 

Ποιος είναι όμως ο πιο σωστός τρόπος για να επανέλθει κάποιος στο φυσιολογικό του βάρος;

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Αλιόνα Στράτουλατ, το κλειδί για τη διατήρηση ή επαναφορά στο ιδανικό μας βάρος είναι η καθημερινή μας διατροφική ρουτίνα και γενικότερα το πρόγραμμα που ακολουθούμε. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να τηρούμε ένα σταθερό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής, ένα πρόγραμμα που να προσφέρει στον οργανισμό μας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να τρώμε την ποσότητα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, χωρίς να κάνουμε υπερβολές. 

Επίσης, να γυμναζόμαστε συστηματικά για την καλή σωματική μας κατάσταση κι όχι να θυμόμαστε την άσκηση όποτε θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αποδεδειγμένα οι άνθρωποι που σέβονται το σώμα τους και τις ανάγκες του είναι εκείνοι που δεν παίρνουν εύκολα παραπανίσια κιλά και τα χάνουν ευκολότερα όταν χρειαστεί. 

Οπως η ίδια μας εξηγεί, το πιο σημαντικό είναι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Οι διακοπές είναι για να διακόπτουμε τα καθημερινά μας προγράμματα και να χαλαρώνουμε. Οι γιορτές είναι μέρος της παράδοσης μας, ευκαιρία για να περνάμε ευχάριστο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πρέπει να κρατάμε τις όμορφες στιγμές κι «όμορφα» να επανερχόμαστε στις καθημερινές μας συνήθειες χωρίς να τιμωρούμε το σώμα μας επειδή περάσαμε καλά. 

Τρόποι για να επανέλθουμε στο σωματικό μας βάρος 

Υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε μια καλή αρχή επαναφοράς; 

 Η κα Στράτουλατ μας λέει τι πρέπει, αλλά και τι δεν πρέπει να κάνουμε μετά από μια περίοδο διακοπών. 

Σωστοί τρόποι επαναφοράς  

Ομαλή επιστροφή στο συνηθισμένο πρόγραμμα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι σημαντικό να μην αλλάζουμε απότομα τις διατροφικές μας συνήθειες, να μην ακολουθούμε ακραία διατροφικά σχήματα, κάθε τύπου αποτοξίνωση ή διατροφές πολύ χαμηλές σε θερμίδες.  Οταν ακολουθούμε ένα καλό διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο τηρούμε τις περισσότερες μέρες τον χρόνο, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα. Το σώμα μας έχει μνήμη. Θυμάται την πρότερη κατάσταση του κι επανέρχεται με τους δικούς του ρυθμούς όταν του δώσουμε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται. 

Οργανώνουμε τα ημερήσια γεύματα μας. Οταν ετοιμάζουμε εγκαίρως τα γεύματα μας, μειώνονται οι πιθανότητες να καταναλώσουμε πρόχειρο φαγητό ή να παραγγέλνουμε συνέχεια απ′ έξω. 

Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητη πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν την καλή κατάσταση του εντέρου. Οταν διαταράσσεται το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα, τότε δημιουργούνται πολλά προβλήματα στα επίπεδα ορμονών, στην ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, στο μυαλό, στην καρδιά, στο ανοσοποιητικό, στο δέρμα και φυσικά στο βάρος. Άρα η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολύ σημαντική. 

Αύξηση κατανάλωσης νερού. Είναι γνωστό ότι πρέπει να ενυδατώνουμε καθημερινά τον οργανισμό μας. Το νερό είναι το σημαντικότερο στοιχείο του οργανισμού αφού κάθε κύτταρό του αποτελείται κατά 80% από νερό. Το νερό λειτουργεί σαν καθαριστής για το σώμα μας, αφού αποβάλλει όλες τις άχρηστες ουσίες. Είναι απαραίτητο λοιπόν να καταναλώνουμε γύρω στα 1,5 - 2 λίτρα νερό ημερησίως. Επιπλέον η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθάει στην καταπολέμηση της λιγούρας, αφού συχνά η αίσθηση της δίψας μπερδεύεται με εκείνη της πείνας. 

Κίνηση! Η καλή φυσική κατάσταση δεν αφορά μόνο την διατροφή, αλλά και την άσκηση. Η επιστροφή στην αγαπημένη μας δραστηριότητα θα ενεργοποιήσει περισσότερο τον μεταβολισμό μας, ενώ η χαρά της ορμόνης θα εκτοξευθεί! Η άσκηση δεν είναι απαραίτητο να είναι στο γυμναστήριο. Μπορεί να είναι ένας περίπατος, δέκα λεπτά την ημέρα ασκήσεις σε στρώμα, μια καλή παρτίδα τένις, κολύμπι, οτιδήποτε μας ευχαριστεί και βοηθάει το σώμα μας να κινείται. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εντάξουμε την αγαπημένη μας συνήθεια στο πρόγραμμα μας και να το τηρούμε.

Υπνος! Είναι ο καταπληκτικότερος και πιο ανέξοδος μηχανισμός για να παραμένουμε υγιείς και να χάσουμε κιλά. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν και κάνουν «εκπτώσεις» στον ύπνο τους, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ ορμονών, υπεύθυνες για την πείνα και τον κορεσμό. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες. Αποτέλεσμα; Εχουμε εντονότερο το αίσθημα της πείνας που μας οδηγεί σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μη ποιοτικού φαγητού. Σημαντικό επίσης είναι ο ύπνος να είναι και ποσοτικός, δηλαδή αρκετές ώρες, αλλά και ποιοτικός, δηλαδή βαθύς. 

Λανθασμένοι τρόποι επαναφοράς 

Αποφεύγουμε να ζυγιστούμε αμέσως μετά τις γιορτές γιατί αγχωνόμαστε όταν δεν βλέπουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως αυτό που βλέπουμε στη ζυγαριά, μετά από μεγάλη κατανάλωση φαγητού και ποτού,  είναι η κατακράτηση που συμβαίνει στο σώμα μας.

Δεν κάνουμε αφαγία, καταναλώνοντας μόνο χυμούς και ροφήματα και δεν μειώνουμε απότομα τις καθημερινές μας θερμίδες.

Δεν κόβουμε τους υδατάνθρακες. 

Δεν ασκούμαστε υπερβολικά, εξαντλώντας το σώμα μας. 

Δεν κάνουμε τίποτα που να έρχεται ενάντια στις πραγματικές μας φυσιολογικές ανάγκες και συνήθειες.