Πέντε τροφές να αποφεύγουμε αν θέλουμε να βελτιώσουμε την συγκέντρωση και την προσοχή μας

Γιατροί και διαιτολόγοι δίνουν κατευθυντήριες γραμμές του τι πρέπει να αποφύγουμε εάν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις απαιτητικής ημέρας.
|
Open Image Modal
Burak Sür via Getty Images
Ενα φλυντζάνι ζεστός καφές δεν είναι πάντα τόσο αθώος όσο μπορεί να νομίζουμε, σε ζητήματα συγκέντρωσης.

Πέρα από τις περιπτώσεις της ΔΕΠΥ, μερικές φορές η συγκέντρωση στον βαθμό που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε μια εργασία ή ένα σχολικό πρότζεκτ είναι αδύνατη. Καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή μας με τις καλύτερες προθέσεις μόνο και μόνο για να καταλήξουμε να «παίζουμε» με δέκα διαφορετικές καρτέλες επειδή η εστίασή μας είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από την εργασία που πρέπει να ολοκληρώσουμε. 

Το άγχος, η κατάθλιψη, η έλλειψη ύπνου και η πλήξη μπορούν όλα να προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης. Αλλά και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο. Σχετικά με αυτό το τελευταίο, ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Για Μποάκιε αναφέρει στη HuffPost: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο φαγητό και μπορεί να αντιμετωπίζουν υποκείμενες παθήσεις υγείας».

Υπάρχουν ορισμένα φαγητά και ποτά που η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορούν πραγματικά να διαλύσουν τη συγκέντρωσή μας.

Ακολουθούν οι μεγαλύτεροι «ένοχοι»: 

  • 1. Αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί
  • 2. Πολύ αλμυρά φαγητά
  • 3. Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
  • 4. Καφές
  • 5. Φαγητά τα οποία δεν ανεχόμαστε εύκολα ή είμαστε ευαίσθητοι σε αυτά.

Όσον αφορά τη διατροφή και την εγκεφαλική λειτουργία ο Μποάκιε κι η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Κλερ Ρίφκιν τονίζουν ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί.

Αυτό, συμφωνούν κι οι δύο, θα βοηθήσει στην πρόληψη των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκύψουν με την κατανάλωση απλών υδατανθράκων και επίσης θα εξασφαλίσει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: