Ενα αλκοολούχο ποτό (ή πολλά) μια φορά στο τόσο δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Αν, όμως, η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται συστηματικά, ο αγώνας μας για καλύτερη φυσική κατάσταση, δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το αλκοόλ, λοιπόν, σαμποτάρει την γυμναστική. Αυτές είναι οι πέντε επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό μας:
Αφυδάτωση του οργανισμού
Η ενυδάτωση του οργανισμού με νερό είναι απαραίτητος παράγοντας για την αντοχή μας και για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος.
Αν υπάρχει αλκοόλ μέσα στον οργανισμό, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται γρηγορότερα απ′ ότι συνήθως και, μαζί τους, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Αυτό επιφέρει δυσφορία και κάνει την άσκηση δυσάρεστη.
Επίσης, ιδρώνουμε περισσότερο, πράγμα που προκαλεί μεγαλύτερη αφυδάτωση. «Οταν πίνετε αλκοόλ, να πίνετε παράλληλα πολύ νερό. Αυτό θα βελτιώσει την κατάσταση» λέει η διατροφολόγος Κάρολαϊν Γουίλσον.
Προβλήματα στους μύες
Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε περισσότερες κράμπες, μυϊκή δυσκαμψία και κόπωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος, λόγω του αλκοόλ.
«Επίσης, το αλκοόλ προκαλεί έλλειψη της αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι απαραίτητη για το χτίσιμο των μυών. Η υπερβολική κόπωση, με την σειρά της, θα σας αποθαρρύνει να συνεχίσετε την γυμναστική» λέει η Γουίλσον και τονίζει ότι όποιος ενδιαφέρετε να χτίσει μύες, πρέπει να σταματήσει να πίνει συστηματικά.
Υψηλές δόσεις ζάχαρης
Συχνά, τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη. «Το γλυκαιμικό φορτίο μετατρέπεται σε γλυκόζη μόλις απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό» λέει η Κάρολαϊν Γουίλσον. Σύμφωνα με την ίδια, όταν η γλυκόζη πέφτει και ανεβαίνει απότομα προκαλείται φούσκωμα, κατακράτηση υγρών και κόπωση. Ειδικά όταν ο συνδυασμός αλκοόλ και ζάχαρης γίνεται σε τακτική βάση, η εικόνα και η αντοχή του σώματος δεν θα μας ικανοποιεί.
Γι′ αυτό, αποφεύγουμε ποτά όπως κοκτέιλ και μοχίτο αν πρόκειται να γυμναστούμε την επόμενη μέρα.
Χαμηλότερος μεταβολισμός
Το αλκοόλ προκαλεί μια γενικότερη χαλάρωση στο πεπτικό σύστημα και ο ρυθμός απορρόφησης των απαραίτητων, θρεπτικών συστατικών μειώνεται.
Η Γουίλσον προτείνει να καταναλώνουμε θρεπτικές τροφές- όπως ξηρούς καρπούς και φυλλώδη λαχανικά- πριν το ποτό, για να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό και να περιορίσουμε τις παρενέργειες.
Επιθυμία για φαγητά που παχαίνουν
Την επόμενη μέρα, μετά την κατανάλωση αλκοόλ, συχνά επιθυμούμε φαγητά πλούσια σε λιπαρά.
«Το αλκοόλ προκαλεί την έκκριση γαλανίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που ευθύνεται για την επιθυμία λιπαρών φαγητών» αναφέρει η διατροφολόγος.
Οταν, λοιπόν, ο οργανισμός στερείται θρεπτικών συστατικών, η γυμναστική είναι πιο δύσκολη.
Πηγή: Vogue