Ολοι αντιμετωπίζουμε στιγμές άγχους, είτε λίγο πριν την άφιξη στο γραφείο ή κατά τη διάρκεια της ημέρας και της ρουτίνας. Για μερικούς, το άγχος είναι δημιουργικό και κινητήριος δύναμη για να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στην έντονη καθημερινότητα. Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν αντέχει σε μεγάλες πιέσεις ή σωματοποιεί την κάθε εντολή, παρατήρηση, με αρνητικά συμπτώματα στην ψυχική και σωματική του υγεία.
Κι ενώ η ζωή στο γραφείο μας απορροφάει και υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε χρόνο για να σηκωθούμε και να κάνουμε συχνά διαλείμματα (ενώ είναι απαραίτητα), παρακάλω προτείνουμε πέντε τρόπους που θα μας χαλαρώσουν χωρίς καν να αφήσουμε το γραφείο μας, σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις είναι πολλές.
Μασάζ στα αυτιά
Μπορεί να μας φαίνεται περίεργη συμβουλή και ειδικά για ένα εργασιακό περιβάλλον, όμως αυτή η πρακτική που προέρχεται από την παραδοσιακή κινεζική φαρμακευτική, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί. Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ στα αυτιά, μείωσε το στρες και το έντονο άγχος σε ασθενείς νοσοκομείου.
Το κόλπο είναι να κάνουμε απαλό μασάζ στη μέση ή το πάνω μέρος του αυτιού. Αυτό το σημείο, γνωστό με το όνομα Σεν Μεν, διώχνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Αν δεν εντοπίζουμε το συγκεκριμένο σημείο, ας ξεκινήσουμε με μασάζ στο λοβό και ας τρίψουμε πάνω και κάτω το εξωτερικό του αυτιού.
Ανανεώστε το γραφείο
Εδώ αρκεί να θυμηθούμε τις «διαταγές» των γονέων μας να καθαρίσουμε το δωμάτιό μας. Η νοοτροπία μας αντανακλάται στο χώρο που εργαζόμαστε - και το αντίστροφο. Ακόμα κι αν πιεζόμαστε με τη δουλειά, ας βρούμε λίγο χρόνο να μαζέψουμε, να οργανώσουμε τις στοίβες χαρτιών, να πετάξουμε ο,τι δεν χρειαζόμαστε, να διακοσμήσουμε και να καθαρίσουμε την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας.
Κόλπο με τα χέρια
Αν γράφουμε σε πληκτρολόγιο και τα χέρια μας έχουν κουραστεί ή πονέσει, υπάρχει ένα κόλπο που μπορεί να βοηθήσει. Χρειάζεται προσοχή στα δάχτυλα. Αρχικά ξεκινάμε με τσίμπιμα του μυός ανάμεσα στο δάχτυλο και τον δείκτη. Το μασάζ πρέπει να γίνει σε μικρές κυκλικές κινήσεις ώστε να χαλαρώσουν όλοι οι μύες. Λίγο μετά τα χέρια, οι ώμοι και ο λαιμός αρχίζουν να χαλαρώνουν και θα είμαστε και πάλι έτοιμοι να επιστρέψουμε στη δουλειά.
Τεχνικές αναπνοής
Ολοι γνωρίζουμε ότι σε στιγμές άγχους ή δυσφορίας, ο καλύτερος τρόπος είναι οι σωστές αναπνοές. Αποτελεί μια απλή συμβουλή με μερικές κινήσεις του σώματος. Κατά τη διάρκεια της αναπνοής, ας φανταστούμε τον αέρα που φουσκώνει στο στομάχι αντί στο στήθος. Με το σπρώξιμο του στομαχιού προς τα έξω, κατεβαίνει ο αέρας προς τα κάτω και στη συνέχεια με τη χαλάρωση του στομαχιού, οι πνευμόνες αδειάζουν από τον αέρα. Με τρεις βαθιές αναπνοές, επιστρέφουμε στον κανονικό μας ρυθμό περισσότερο χαλαροί.
Σταδιακή χαλάρωση
Αυτή η τεχνική διαλογισμού, χρησιμοποιείται για να πολεμήσουμε το άγχος και το στρες και είναι ένας γρήγορος τρόπος για να εναρμονίσουμε το σώμα με το μυαλό. Από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι το πρόσωπο, αυτό που βοηθάει είναι να τεντώνουμε τα άκρα και στη συνέχεια να χαλαρώνουμε σιγά σιγά τους μύες. Απαιτεί χρόνο και συγκέντρωση, αλλά είναι σπουδαία κίνηση για να αντιμετωπίσουμε το στρες.
Πηγή: The Muse