Πέπλο (μπούρκα) και «Αστυνομία Ήθους» ετοιμάζουν για τις γυναίκες στη Λιβύη

Η κυβέρνηση της Λιβύης θέλει να μιμηθεί το Ιράν!
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου Τρίπολη Λιβύη
Guido Cozzi/Atlantide Phototravel via Getty Images

Καθώς πλησιάζει η 25η Νοεμβρίου, καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να την «γιορτάσουν» όπως τους αρμόζει.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, η επονομαζόμενη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» (της οποίας η νόμιμη θητεία έχει λήξει προ πολλού...), που στηρίζεται από την Ιταλία και την Τουρκία, φαίνεται να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο αναφοράς: το Ιράν.

Συγκεκριμένα, στις 6 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Ιμέντ Τραμπέλσι (Imed Trabelsi) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υιοθετήσει νέους κανόνες, που κινδυνεύουν να ενισχύσουν τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους στην ελευθερία έκφρασης, θρησκείας, πεποιθήσεων και προσωπικής αυτονομίας.

 

 

Πρόκειται για μια απειλητική ανακοίνωση, την οποία η Διεθνής Αμνηστία περιέγραψε ως εξής: «Στο όνομα της ”ηθικής”, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη κλιμάκωση των ήδη ασφυκτικών επιπέδων καταστολής στα οποία υποβάλλονται οι άνθρωποι στη Λιβύη που δεν προσαρμόζονται στα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα».

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Την επιβολή υποχρεωτικής κάλυψης για γυναίκες και κορίτσια από την ηλικία των εννέα ετών.

  • Τον περιορισμό των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

  • Τον έλεγχο των προσωπικών επιλογών των νέων σχετικά με το κούρεμα και την ένδυση.

Αυτά τα μέτρα δεν είναι μόνο βαθιά ανησυχητικά, αλλά και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της Λιβύης βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Ιμέντ Τραμπέλσι πρότεινε, επίσης, να είναι αναγκαίο οι γυναίκες να λαμβάνουν άδεια από έναν άνδρα κηδεμόνα για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Με την ευκαιρία αυτή, μάλιστα, καυχήθηκε ότι ανάγκασε τον επαναπατρισμό δύο Λιβύων γυναικών από την Τυνησία, επειδή είχαν ταξιδέψει χωρίς την έγκριση του «αρσενικού του σπιτιού».

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει μια «Αστυνομία Ήθους» που θα ελέγχει:

  • Δημόσιους χώρους.

  • Χώρους εργασίας.

  • Προσωπικές αλληλεπιδράσεις.

Αυτές οι ενέργειες αποτελούν σαφή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, της αυτονομίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πριν από τον διορισμό του σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της Λιβύης –τον θεσμό που υποτίθεται ότι εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών και των ανθρώπων στη χώρα– ο Ιμέντ Τραμπέλσι ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας.

Πρόκειται για μια πολιτοφυλακή γνωστή για τη συμμετοχή της σε σοβαρά εγκλήματα κατά προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων αναγκαστικών εξαφανίσεων και βασανιστηρίων.