Πυρ ομαδόν κατά της Δικαιοσύνης για την απόφαση για το Μάτι: Η παρέμβαση Κλάπα και οι αντιδράσεις Φλωρίδη- Μπούγα

Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν πως δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση, ενώ ετοιμάζονται να ασκήσουν έφεση.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Κοινωνική κατακραυγή, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων καθώς και των εγκαυματιών προκάλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου για το Μάτι, η οποία ήρθε μετά από 6 χρόνια και τελικώς έκρινε ένοχους μόνον 6 από τους 21 κατηγορούμενους και στους οποίους επιβλήθηκαν μικρές ποινές φυλάκισης, αλλά βάσει της απόφασης μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Παράλληλα, η απόφαση προκαλεί ερωτήματα και στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα να ζητάει να επισπευσθεί η καθαρογραφή της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι.

Στο αίτημά της προς τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χρ. Λινό, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, φέρεται να ζήτησε μεταξύ άλλων την απαλλαγή της προέδρου της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου από κάθε άλλη  υποχρέωση για τον Μάιο προκειμένου να καθαρογραφεί η απόφαση και μέσα στον Ιούνιο να προσδιοριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν υπάρξουν εφέσεις από τους κατηγορουμένους ή από την εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι, σε δυο μήνες συμπληρώνονται 6 χρόνια από την ημέρα που η πύρινη λαίλαπα στο Μάτι στέρησε τη ζωή σε 104 ανθρώπους και στα 8 έτη παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες εάν οι  καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες.

Γ. Φλωρίδης: «Όταν έχουμε θανάτους, η ποινή είναι 20 χρόνια κάθειρξης»

Όπως έγραψε το dikastiko.gr έμμεση, αλλά σφοδρή κριτική άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, για την απόφαση στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, αναφέροντας πως οι δικαστές αποφάσισαν με βάση τις ευμενέστερες διατάξεις που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε αντίθεση με τους νέους Ποινικούς Κώδικες που ορίζουν φυλάκιση για συγκεκριμένες ποινές.

«Από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη» σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Παρέμβαση Μπούγα για την απόφαση: “Εκτιμώ ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση”

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης υπήρξε ηχηρή παρέμβαση παραπέμποντας στη δυνατότητα έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών, που δίνεται βάσει των διατάξεων των νέων Κωδίκων, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο υφυπουργός εκτίμησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση, ενώ σε ερώτηση για το χρόνο της απόφασης και το φόβο παραγραφής, σημείωσε ότι ούτε η φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ούτε το υπουργείο, θα επιτρέψουν μια τέτοια υπόθεση να παραγράφει πριν αποδοθεί δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας. Ειδικότερα, ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε σε τρία κρίσιμα χρονικά σημεία.

«Σε τρία χρονικά σημεία τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνθηκαν απογοήτευση. Το πρώτο ήταν όταν η κατηγορία που αποδόθηκε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το δεύτερο χρονικό σημείο ήταν η μακρά διάρκεια της δίκης. Φτάσαμε ήδη στα έξι χρόνια, για να έχουμε απόφαση σε πρώτο βαθμό… Και το τρίτο είναι αυτή καθαυτή η απόφαση, όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά και ως προς το εύρος των κατηγορουμένων που θεωρούνται πως ευθύνονται ποινικά για την τραγωδία στο Μάτι» σημείωσε ο υφυπουργός.

Οι αντιδράσεις των συγγενών και η έφεση

Πλήθος αντιδράσεων έχει ξεσπάσει από τους συγγενείς των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των κατηγορουμένων, ενώ όλοι οι παράγοντες της δίκης στέκονται στη δυνατότητα άσκησης ακύρωσης της απόφασης από τον Εισαγγελέα

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ενοχής τους αλλά και των ποινών που τους επιβλήθηκαν, οργισμένοι συγγενείς θυμάτων καταφέρθηκαν λεκτικά κατά του δικαστηρίου και των κατηγορουμένων ενώ κινήθηκαν προς την έδρα και πέταξαν καρέκλες προς την πλευρά τους.

Στη διάρκεια της έντασης, συνελήφθη ένας συγγενής που επιχείρησε να πετάξει καρέκλα προς τους κατηγορουμένους.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι πέταξε καρέκλα προς τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ετών.

“Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη“, δήλωσε.

Επιπλέον, στη διάρκεια του επεισοδίου, δημιουργήθηκε ένταση με αστυνομικούς που επιχείρησαν να συλλάβουν φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα περιστατικά.

“Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους” φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων ενώ ακούστηκε η φράση: “Να κάνουμε κανέναν έρανο. Ντροπή.”.

“Κοιτάξτε μας στα μάτια… Τι θα πείτε στα παιδιά σας”, ήταν άλλη φράση που ακούστηκε με τον κόσμο να κινείται κλαίγοντας προς την έδρα.