Πυρά Ευρώπης κατά Ερντογάν για το «όχι» στην προστασία των γυναικών

«Βαθιά απογοητευμένος» δηλώνει και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.
|
Open Image Modal
NurPhoto via NurPhoto via Getty Images

Ευρωπαίοι ηγέτες κατακρίνουν την απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από μια διεθνή συμφωνία που αποσκοπεί στην προστασία των γυναικών από τη βία και προτρέπουν τον Ταγίπ Ερντογάν να επαναθεωρήσει τη στάση του.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποσύρται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία υπέγραψε το 2011. Η Τουρκία είπε ότι οι εγχώριοι νόμοι της και όχι εξωτερικές ρυθμίσεις θα προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών της χώρας.

Η συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύεται να προλαμβάνει, να διώκει και να εξαλείφει την βία στο σπίτι και να προωθεί την ισότητα. Οι δολοφονίες γυναικών αυξήθηκαν στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια και χιλιάδες γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, ενάντια σε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, 

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασαν την απογοήτευσή τους - η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες που οι ηγέτες της Ευρώπης επικρίνουν την Άγκυρα για ζητήματα δικαιωμάτων, αφού ένας Τούρκος εισαγγελέας διέταξε την απαγόρευση του φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση και δεν κατανοούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η απόφαση κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία. Στέλνει επίσης ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο» τονίζει.

Τέλος, παροτρύνει την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα συμμετάσχει σύντομα ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, ένα θεμελιώδες στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της ισότητας τον 21ο αιώνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας. «Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή» τονίζει και προσθέτει ότι «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους». «Υποστηρίζω τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και καλώ όλους τους υπογράφοντες να την επικυρώσουν» καταλήγει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η σύμβαση αυτή είχε προκαλέσει ρήξη στο κυβερνών AKP του Ερντογάν, ακόμη και στην οικογένειά του. Αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν πέρυσι εν μέσω διαφωνίας σχετικά με τον τρόπο περιορισμού της ενδοοικογενειακής βίας στην Τουρκία, όπου οι δολοφονίες γυναικών τριπλασιάστηκαν σε 10 χρόνια σύμφωνα με μια ομάδα παρακολούθησης.

Ωστόσο, πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία και στο ισλαμιστικό AKP του Ερντογάν λένε ότι το σύμφωνο υπονομεύει τις οικογενειακές δομές, ενθαρρύνοντας τη βία. 

Το Παρίσι δήλωσε ότι η απόσυρση της Τουρκίας σηματοδοτεί μια νέα οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το Βερολίνο είπε ότι ούτε ο πολιτισμός, ούτε η θρησκεία ούτε η παράδοση θα μπορούσαν να «χρησιμεύσουν ως δικαιολογία για να αγνοήσουν τη βία κατά των γυναικών».

Η νέα διπλωματική ένταση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ευρώπης και των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για υπονόμευση της δημοκρατίας στην Τουρκία εξαιτίας της απαγόρευσης του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του Δημοκρατικού Κόμματος των Κουρδικών Λαών.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθεί με τις σχέσεις της Ευρώπης με την Αγκυρα.

 

«Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως «βαθιά απογοητευτική» την αποχώρηση της Τουρκίας από μία διεθνή συμφωνία που σχεδιάστηκε για την προστασία των γυναικών από τη βία, δηλώνοντας, ότι ήταν ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

«Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.