Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κατήγγειλε την Τρίτη τη «στρατιωτική εμπλοκή» της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη, παραλληλίζοντας την κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής με αυτήν που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία.
«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο στη Λιβύη», στηλίτευσε κατά τη διάρκεια πολύ καθυστερημένης συζήτησης για την κρίση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
«Λέμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη. Όμως το ίδιο σύνθημα το είχαμε πει επίσης για τον πόλεμο στη Συρία. Και τι βλέπουμε στη Συρία; Τη στρατιωτική επιλογή. Αυτό υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί στη Λιβύη», προειδοποίησε ο Μπορέλ.
«Η Τουρκία και η Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε η ίδια κατάσταση να αναπαραχθεί στη Λιβύη».
Ο Μπορέλ κατηγόρησε τη Μόσχα και την Άγκυρα ότι έχουν «εμπλακεί στρατιωτικά» στη Λιβύη, με «ροές όπλων και μισθοφόρων».
«Υπάρχουν ολοένα περισσότερα όπλα και μισθοφόροι. Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι στη Λιβύη γίνεται πόλεμος χωρίς μαχητές», συνέχισε. «Σύμφωνα με πληροφορίες, Σύροι και πολεμιστές από τη Μέση Ανατολή έχουν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις της μιας ή της άλλης πλευράς», πρόσθεσε.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) υπό τον Φάγεζ ας Σάρατζ υποστηρίζεται από την Τουρκία. Οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη σε αυτήν μάχονται με τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Αίγυπτο.
Ο Τζουζέπ Μπορέλ προέτρεψε τους Ευρωπαίους να «ξεπεράσουν τις διαφορές τους» και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναζήτηση λύσης ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί», προειδοποίησε, «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη μπορεί να κινηθούν προς την Ευρώπη».
Οι προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη συνεχίστηκαν την Τρίτη, με την αναγγελία από τη Μόσχα κατάπαυσης του πυρός «επ’ αόριστον» μετά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα παρόντων των δύο αντιπάλων, του πρωθυπουργού Σάρατζ και του στρατάρχη Χάφταρ, και άλλων αξιωματούχων.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο στρατάρχης Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, χρειάζεται επιπλέον «δύο ημέρες» για να μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να το συζητήσει με φυλές και πολιτικούς που έχουν συμμαχήσει μαζί του.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη Λιβύη κατά τη διεθνή σύνοδο που το Βερολίνο γνωστοποίησε πως θα οργανώσει την Κυριακή: «Ίσως να μάθουμε καλά νέα, ίσως και όχι όμως».
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)