Πέρασε με 187 ψήφους «υπέρ» το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Η ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή και εντάσεις στα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, με θετική ψήφο από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, από 288 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 187 και κατά οι 101. Ακολούθησε η ανάγνωση των αποτελεσμάτων κατ’ άρθρο.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει πως το νομοσχέδιο δεν περιορίζει, αλλά θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών, και να επισημαίνει ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα εδώ και ενάμισι αιώνα. Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στον δημόσιο χώρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα, χαρακτήρισε φασισμό τις πρακτικές τυφλής βίας και καταστροφής, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «επιστρέφει τη θρασύτατη κριτική από εκείνους που συστηματικά αποδήμησαν τους θεσμούς».

Για αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια την δημοκρατία και το κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαναφορά διαταγμάτων της χούντας λόγω φόβου απέναντι στις αντιδράσεις της κοινωνίας που έρχονται από το φθινόπωρο, ενώ επιτέθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής για την στήριξη που προσφέρει στο νομοσχέδιο.

«Είναι ντροπή γιατί δεν έχετε το θεσμικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο», απάντησε η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, υποχωρήσεις στους δανειστές και στα εθνικά θέματα, καθώς και για παραμάγαζα. «Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τερατούργημα», δηλώνοντας πως «γελιέστε αν νομίζετε ότι θα εφαρμοστεί», ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε αυστηροποίηση ποινών για όσους έχουν μολότοφ και όσους συλλαμβάνονται σε επεισόδια.

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας από συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και οργανώσεις της Αριστεράς στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης συλλαλητήριο πραγματοποίησαν  εργατικά σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Επεισόδια με μολότοφ και χημικά σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για χρήση βίας κατά διαδηλωτών. Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις.