Πέρασε «ξυστά»: Ρεκόρ κοντινού περάσματος αστεροειδούς από τη Γη

Την περασμένη Παρασκευή (13 του μήνα).
Open Image Modal
Science Photo Library - ANDRZEJ WOJCICKI via Getty Images

Πολύ κοντινό πέρασμα έκανε την περασμένη Παρασκευή (13 Νοεμβρίου) ο αστεροειδής 2020 VT4, ο οποίος πέταξε σε ύψος μόλις 400 χλμ πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Universe Today, ο αστεοειδής εντοπίστηκε από το ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) στο αστεροσκοπείο Μαούνα Λόα στη Χαβάη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου- 14 ώρες αφού είχε κάνει το πέρασμά του. Αυτό δεν είναι πολύ σπάνιο για τα σώματα που κινούνται γρήγορα, ειδικά τους αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη από «τυφλό σημείο» προς την κατεύθυνση του Ήλιου, όπως ο 2020 VT4.

 

 

Όσον αφορά στο μέγεθός του, υπολογίζεται πως έχει πλάτος 5-10 μέτρων- περίπου το μέγεθος ενός μικρού σπιτιού. Η Γη απέφυγε για λίγο να βρεθεί στο ίδιο σημείο με το περιήλιο (το σημείο της τροχιάς ενός σώματος που βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο) του αστεροειδούς, που σημειώθηκε περίπου 20 ώρες πριν το πέρασμα της Γης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ρεκόρ όσον αφορά στο κοντινότερο μη μετεωρικό πέρασμα αστεροειδούς στη Γη. Το ρεκόρ αυτό είχε σπάσει ήδη μια φορά φέτος, με το πέρασμα του αστεροειδούς 2020 QG, 3.000 χλμ από την επιφάνεια της Γης στις 16 Αυγούστου.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πετά επίσης σε ύψος 400 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, και έχει πλάτος 109 μέτρα. Εάν ο αστεροειδής είχε πέσει στη Γη, το πιθανότερο είναι πως θα είχε δώσει απλά ένα εντυπωσιακό «σόου», αφήνοντας ίσως μερικούς μετεωρίτες στον δρόμο του. Συγκριτικά ο αστεροειδής του 2013 στο Τσελιαμπίνσκ θεωρείται πως είχε πλάτος 20 μέτρα.