«Πυρετός» στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή

Αποστέλλεται υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων, ενώ δόθηκε εντολή στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln να επιταχύνει
Open Image Modal
MV-22 Osprey προσνηώνεται στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln
via Associated Press

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε την αποστολή ενός υποβρυχίου κατευθυνόμενων πυραύλων στη Μέση Ανατολή και παράλληλα έδωσε εντολή στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln να επιταχύνει ώστε να μεταβεί πιο γρήγορα στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κινήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους πιέζουν για συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που θα μπορούσε να κατεβάσει τους τόνους, οι οποίοι είναι στα ύψη μετά τον φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, και ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Αξιωματούχοι είναι σε επιφυλακή για πλήγματα αντιποίνων τόσο από το Ιράν όσο και από τη Χεζμπολάχ, και οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ανέφερε ότι ο Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να «κάνουν κάθε δυνατό βήμα για την υπεράσπιση του Ισραήλ» και υπογράμμισε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων ανά τη Μέση Ανατολή.

Το USS Abraham Lincoln, που ήταν στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην περιοχή για να αντικαταστήσει την ομάδα μάχης του USS Theodore Roosevelt, που αναμένεται να φύγει από τη Μέση Ανατολή. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Όστον είπε πως το Lincoln θα έφτανε στην περιοχή ευθύνης της Central Command (CENTCOM) κατά τα τέλη του μήνα.

Είναι άγνωστο πόσο ταχύτερα μπορεί να φτάσει το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του στη Μέση Ανατολή. Το σκάφος διαθέτει και stealth μαχητικά F-35, πέρα από τα F/A 18 που έχουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ο Ράιντερ δεν είπε πόσο γρήγορα θα φτάσει στην περιοχή το υποβρύχιο USS Georgia.

Η Χαμάς κάλεσε την Κυριακή να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αντί «να διεξαχθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις», την ώρα που κάτοικοι έφευγαν μαζικά από τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου αναμενόταν να εξαπολυθούν νέες χερσαίες και αεροπορικές ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το αίτημα αυτό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος καταγράφτηκε την επομένη αεροπορικής επιδρομής σε σχολείο που θεωρείται πως συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα άνευ προηγουμένη έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Παρά τις επίμονες διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— έμειναν επανειλημμένα άκαρπες τους τελευταίους μήνες.

Την 31η Μαΐου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε σχέδιο, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, που προέβλεπε, σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τις χώρες που μεσολαβούν να «παρουσιάσουν οδικό χάρτη» για την «εφαρμογή» του σχεδίου, στη βάση της παρουσίασής του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και «της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αντί του να γίνουν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» ούτε να παρουσιαστούν «νέες προτάσεις».

Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν να ξαναρχίσουν τη 15η Αυγούστου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο και παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει· η Χαμάς δεν το έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε νωρίς χθες Κυριακή τους αμάχους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την αλ Τζαλάα, βόρεια συνοικία της πόλης Χαν Γιούνις, όπου έχει ήδη διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις.

Ανέφερε πως η Χαμάς εγκατέστησε εκεί τρομοκρατική υποδομή και ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιθέσεις.

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP