«Γκρίνιες» Τραμπ για τη NASA, τον Άρη και τη Σελήνη

Ένα tweet του Αμερικανού προέδρου με κάπως περίεργη διατύπωση.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει tweet του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη Σελήνη, τη NASA και τον Άρη, λόγω μιας κάπως περίεργης διατύπωσης.

«Με όλα τα λεφτά που ξοδεύουμε, η NASA δεν θα έπρεπε να μιλάει για αποστολή στη Σελήνη- το κάναμε αυτό πριν 50 χρόνια. Θα έπρεπε να επικεντρώνονται σε πολύ μεγαλύτερα πράγματα που κάνουμε, περιλαμβανομένου του Άρη (τμήμα του οποίου είναι η Σελήνη). Άμυνα και Επιστήμη!».

Αρκετοί έσπευσαν να σχολιάσουν πως, με αυτή τη διατύπωση, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να θεωρεί πως η Σελήνη είναι τμήμα του Άρη. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στο ευρύτερο πλαίσιο των σχεδίων περί επανδρωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη εντάσσονται και σχέδια για νέες αποστολές στη Σελήνη και δημιουργία υποδομών εκεί ως «βατήρα» για εξερευνητικές αποστολές στον Άρη- και ενδεχομένως αυτό να είναι το πραγματικό νόημα των σχολίων του Τραμπ.

Πέραν αυτού, αρκετοί εκτιμούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τη ΝASA να αρχίσει να προβάλλει περισσότερο τα σχέδια για τον Άρη αντί για τη Σελήνη- ωστόσο άλλοι θεωρούν πως ζητά αλλαγή κατεύθυνσης γενικότεαρ.

Σημειώνεται πως από το 2017 και μετά, κατόπιν προεδρικής οδηγίας, η NASA παρουσιάζει την επιστροφή των αστροναυτών στη Σελήνη ως ένα αναγκαίο βήμα για την προετοιμασία της αποστολής ανθρώπων στον Άρη. Το σεληνιακό έδαφος θεωρείται ιδανικό πεδίο δοκιμών για τις νέες τεχνολογίες, τα μηχανήματα και τα οχήματα που θα συνοδεύσουν τις μελλοντικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όμως η ΝASA επιμένει επίσης ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις αποστολές του 1969 και του 1972, οι ΗΠΑ θα «μείνουν» στη Σελήνη. «Δεν θα περιοριστούμε να αφήσουμε τις σημαίες και τα αποτυπώματά μας εκεί και να μην ξαναπάμε για τα επόμενα 50 χρόνια», διαβεβαίωσε τον περασμένο Απρίλιο ο διευθυντής της υπηρεσίας, Τζιμ Μπράιντενστάιν.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε τη NASA να επιταχύνει τις προετοιμασίες, για να αναχωρήσει μια αποστολή το 2024 αντί για το 2028. Κατόπιν ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχει, για πρώτη φορά, και μια γυναίκα σε αυτήν την αποστολή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)