Περιμένοντας την ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων

Χρόνια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
Open Image Modal
Xinhua News Agency via Getty Images

ρΚατά παράφραση του θεατρικού έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» έτσι και εμείς περιμένουμε την εξαγγελία από την κυβέρνηση και από τους αρμόδιους υπουργούς συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο στους κρίσιμους τομείς, που είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο (Οι 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης 29-6-23) αλλά σε όλο το Δημόσιο Τομέα, όπως περιμένουμε και τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Φυσικά η εξαγγελία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να είναι συγκεκριμένες και όχι γενικές με παραπομπή σε επιτροπές για επεξεργασία, που σημαίνει σε ρωμαϊκές καλένδες, πρέπει να συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεως τους, με πρόβλεψη των απαραιτήτων κονδυλίων και κυρίως με την επίδειξη ισχυρής και σταθερής πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή τους, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους και της αντιστάσεως ισχυρών κοινωνικών τάξεων.

Η τρέχουσα καθημερινότητα με την έξαρση της εγκληματικότητας αποδεικνύει την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης για τη δράση γνωστών εγκληματικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τις αστυνομικές ανακοινώσεις «γνωστός στις αρχές», που σημαίνει ότι είχε συλληφθεί στο παρελθόν για εγκληματικές πράξεις και αφέθηκε ελεύθερος ή είχε καταδικασθεί με πολυετείς φυλακίσεις και χάρη σε ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις αφέθηκε ελεύθερος και χωρίς επιτήρηση. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με συνεργασία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Ίσως μια συντονισμένη επιχείρηση των αρμοδίων υπηρεσιών κατά των πλουτοπαραγωγικών πηγών του υποκόσμου (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων) θα στερούσε κάποιες δυνατότητες ασυλίας που απολαμβάνουν τα άτομα εκείνα που κινούναι στη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας. Ας μη ξεχνάμε, ότι ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή.

Έχουμε ήδη αναφερθεί με προηγούμενο άρθρο (Χάσαμε τη Πανεπιστημιακή Αστυνομία ΣΤΟΠ 2-5-23) στη Πανεπιστημιακή Αστυνομία και πιστεύω η ενσωμάτωση 1060 ειδικών φρουρών στη κανονική αστυνομία αποτελεί σωστή κίνηση υπό τον όρο τη παροχή πλήρους αστυνομικής προστασίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ότι οι αστυνομικοί αυτοί δεν θα διατεθούν στη φύλαξη «δήθεν» ευπαθών στόχων. Στο σημείο αυτό ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει να δώσει πληροφορίες για το πόσοι αστυνομικοί απασχολούνται στη φύλαξη ευπαθών στόχων και με ποια κριτήρια .

Η χώρα έχει εισέλθει σε τροχεία οικονομικής ανάπτυξης με ιδιαίτερη επίδοση στην ανέγερση νέων οικοδομών κυρίως στην Αττική Ριβιέρα, Κέντρο και βόρεια προάστια. Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω μια οικοδομή από τις ανεγειρόμενες που δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Γ.Ο.Κ., αλλά δεν γίνεται κανένας έλεγχος ούτε κατά την έκδοση της άδειας οικοδομής, ούτε κατά αποπεράτωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε υπέρβαση καθ’ ύψος ξενοδοχείου εντός αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης (Το ξενοδοχείο cocomat και οι αρχαιολογικοί χώροι 13-7-23). Το όλο ζήτημα ανακινήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών χωρίς το επίσημο κράτος, δια των ελεγκτικών του αρχών να διερευνήσει το θέμα και να ζητήσει τη ποινική και πειθαρχική τιμωρία των υπαιτίων. Πιστεύω, ότι η νέα Υπουργός Εσωτερικών, στην οποία υπάγεται ο έλεγχος των Πολεοδομιών των ΟΤΑ πρέπει να ελέγξει επισταμένα τη λειτουργία τους.

Υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά θέματα που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας για τα οποία πρέπει να βρεθούν άμεσες και εφικτές λύσεις. Το πρώτο είναι η μαύρη οικονομία και η φοροδιαφυγή και το άλλο η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής.

Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή κυρίως από τα ελεύθερα επαγγέλματα με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, δικηγόρους και τεχνίτες με την κλασσική ερώτηση για την παροχή απόδειξης ή όχι όσον αφορά την αμοιβή τους. Αυτό καταπολεμείται μόνο με ισχυρά κίνητρα να ζητούν οι καταναλωτές απόδειξη και την επαναφορά των τεκμηρίων.

Η ακρίβεια των τιμών ειδών, κυρίως διατροφής, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με σταθερά εισοδήματα, τα οποία δεν αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό και οφείλεται στα υπερκέρδη των εταιρειών που διαθέτουν τα καταναλωτικά αγαθά, τα οποία ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «πληθωρισμό απληστίας-πληθωρισμό κερδών» και συμβαίνει κυρίως με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα τρόφιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Σαφώς οι κερδοσκόποι επωφελούνται από τις γεωπολιτικές «αναταράξεις» και τη μείωση της προφοράς ορισμένων ειδών, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κυρίως των καυσίμων, που είναι βασικός συντελεστής της παραγωγής.

Το ζήτημα είναι γενικότερο και απασχολεί όλη την Ευρωζώνη, αλλά η χώρα μας στερείται βασικών εργαλείων για την αντιμετώπιση του, γιατί δεν επαρκεί ο υγιής ανταγωνισμός, ούτε ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εξάλλου με τον νέο ΠΚ καταργήθηκε το άρθρο 405 του παλιού ΠΚ που προέβλεπε και τιμωρούσε την «Αισχροκέρδεια» και πρέπει να θεσπισθεί εκ νέου, γιατί η επιβολή των διοικητικών προστίμων, που δεν εισπράττονται, δεν είναι ικανή να την αποτρέψει.

***

Λέανδρος Τ.Ρακιντζής- Αρεοπαγίτης ε.τ.