Περιοδεία Ερντογάν στον Περσικό Κόλπο: Τελευταίος προορισμός η Κατεχόμενη Κύπρος

Αφού έπαιξε τον «καλό» στο Βίλνιους, ο Τούρκος Πρόεδρος ταξιδεύει στην κατεχόμενη Κύπρο την επέτειο της εισβολής για να εγκαινιάσει ένα «terminal» στο αεροδρόμιο Τύμπου.
Open Image Modal
«ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ / MURAT CETINMUHURDAR» - Ο Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ χαιρετάνε πριν από την πτήση τους με προορισμό την Τζέντα, κατά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη. Τουρκία, 17 Ιουλίου 2023. (Photo by TUR Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (17-20 Ιουλίου), στην πρώτη διεθνή περιοδεία του μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, «οι συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επικεντρωθούν σε διμερείς σχέσεις, παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα και πιθανούς τομείς συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων». Η τουρκική Hurriyet Daily News υπενθυμίζει ότι λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές της 28ης Μαϊου, έγινε γνωστό πως η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να προσελκύσει επενδύσεις εως 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος τετραετίας. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν καίγεται για να «κλειδώσει» αυτό το deal. 

Open Image Modal
Μια γυναίκα κρατά ένα πλακάτ καθώς Κύπριοι συμμετέχουν σε διαδήλωση στη Δερύνεια κατά της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη από τους Τούρκους βόρεια Κύπρο, στις 19 Ιουλίου 2021. REUTERS/George Christophorou
George Christophorou via Reuters

 

«Στάση» στο ψευδοκράτος

Η «είδηση» που απασχολεί περισσότερο την Ελλάδα, όμως, προκύπτει από την κατάληξη αυτής της περιοδείας: Στις 20 Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στους «εορτασμούς της Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας», στο ψευδοκράτος της Κύπρου, όπου θα συναντήσει τον «Πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ για να συζητήσουν το Κυπριακό και θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο τερματικού σταθμού και το νέο διάδρομο του αεροδρομίου Ερτζάν (είναι το αεροδρόμιο που έχει αναπτυχθεί εκεί όπου υπήρχε το αεροδρόμιο Τύμπου). Ο στόχος είναι να εξελιχθεί το Ερτζάν σε διεθνές αεροδρόμιο, ωστόσο μέχρι στιγμής ελάχιστες πτήσεις γίνονται από το εξωτερικό - πλην Τουρκίας - με την Βρετανία να μην κάνει τη χάρη στην Άγκυρα, που πασχίζει να σπάσει το αεροπορικό εμπάργκο από τη Δύση προς τα κατεχόμενα.

Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στους «εορτασμούς» και στα εγκαίνια, απλώς επιβεβαιώνει ότι στην ουσία η στρατηγική του παραμένει σταθερή στην Κύπρο, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει σταδιακά την ιδέα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι αδικούνται οι Τουρκοκύπριοι, επειδή δεν ήταν εκείνοι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. 

Open Image Modal
18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στο στάδιο Lusail πριν από τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA - Κατάρ 2022 (μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας). (Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

Τα «πετροδολάρια» και ο εφιάλτης της τουρκικής οικονομίας

Ο Ερντογάν θα φτάσει στη Τζέντα συνοδευόμενος από μια συνοδεία περίπου 200 επιχειρηματιών, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας. Αναμένεται να συναντήσει εκεί τον βασιλιά Σαλμάν και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού του Ερντογάν διοργανώνονται επιχειρηματικά φόρουμ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη έρχεται την ώρα που οι Τούρκοι πλήττονται από αυξήσεις των φόρων επί των πωλήσεων και των καυσίμων, με τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ να δηλώνει ότι αυτές είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 38% τον περασμένο μήνα - από το υψηλό του 85% τον Οκτώβριο. Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το πραγματικό ποσοστό ήταν περίπου 108% τον Ιούνιο.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος – 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο πεντάμηνο – και ο Ερντογάν ελπίζει ότι τα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κράτη του Κόλπου θα βοηθήσουν, ώστε να καλύψει κάπως το χάσμα.

Τον περασμένο μήνα, η τουρκική κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε μεγάλη αύξηση επιτοκίων, σηματοδοτώντας μια θεαματική στροφή προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές, μετά την κριτική ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν είχε επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Σε αυτή τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το Βασιλικό Παλάτι της Σαουδικής Αραβίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, αγκαλιάζει τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πριν από μια συνάντηση στη Τζέντα, στις 28 Απριλίου 2022. (Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File)
via Associated Press

 

«Σωσίβιο» από τα εμιράτα

Μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν επιχειρεί μια νέα διπλωματική προσέγγιση με περιφερειακές δυνάμεις από τις οποίες είχε αποξενωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση από χώρες του Περσικού Κόλπου συνέβαλε στην ανακούφιση της πίεσης στην οικονομία στις αρχές του 2023 και τώρα ελπίζει σε ανάλογη συνέχεια.

Πέρυσι επισκέφθηκε τόσο τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ενώ ο τελευταίος ανταπέδωσε ταξυδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη για τον τελικό του Champions League του ποδοσφαίρου, πριν από ένα μήνα.

Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρείχαν στην Τουρκία περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων πρόσφατα, ενώ η Σαουδική Αραβία κατέθεσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τον Μάρτιο.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στην Ντόχα την Τρίτη πριν δει τον ηγέτη των ΗΑΕ στο Άμπου Ντάμπι την Τετάρτη.

 

με πληροφορίες: Associated Press, Anadolu Agency, Hurriyet Daily News