Εναλλακτικές αναζητούν αρκετές ασιατικές χώρες για την προμήθεια εμβολίων κατά της covid-19 μετά την απόφαση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές καταφέροντας παράλληλα σοβαρό πλήγμα στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας για την παροχή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.
Η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις στα εμβόλια που τους έχουν υποσχεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, το οποίο δημιουργήθηκε κυρίως για να εξασφαλίσει προμήθειες για φτωχότερες χώρες.
“Η σχεδιαζόμενη αύξηση του ημερήσιου αριθμού εμβολιασμών θα επηρεαστεί”, δήλωσε ο επικεφαλής της εκστρατείας εμβολιασμού των Φιλιππίνων Καρλίτο Γκάλβες.
Η Ινδία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός εμβολίων, ανέστειλε τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 το οποίο παρασκευάζεται από το Serum Institute of India (SII), καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει πρώτα την εγχώρια ζήτηση.
Το SII επρόκειτο να παραδώσει 90 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στον μηχανισμό COVAX στη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πόσες δόσεις θα διατηρήσει το Νέο Δελχί για εγχώρια χρήση, οι μεσολαβητές του προγράμματος προειδοποίησαν ότι οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες.
Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι θα λάβει μόνο 432.000 δόσεις από τις 690.000 που της είχαν υποσχεθεί, ενώ και αυτές θα παραδοθούν με καθυστέρηση περίπου την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.
“Υπάρχει αβεβαιότητα για την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων, όμως καταρτίζουμε σχέδιο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν αναταραχές το δεύτερο τρίμηνο και καταβάλλουμε προσπάθειες να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια”, δήλωσε ο Κιμ Κι-ναμ επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού κατά της covid-19 της Νότιας Κορέας.
Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με την AstraZeneca για να επιταχύνουν τις παραδόσεις των δόσεων που έχουν διασφαλίσει με άλλη συμφωνία.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε χαλάρωσε τους κυβερνητικούς περιορισμούς που αφορούσαν τις εισαγωγές εμβολίων από τον ιδιωτικό τομέα, ζητώντας από τις εταιρείες να βρουν αποθέματα ανεξαρτήτως κόστους, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο Βιετνάμ, αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνίες για την αγορά εμβολίων κατά της covid-19 καθώς οι προμήθειες που θα λάμβανε η χώρα μέσω του προγράμματος COVAX μειώθηκαν κατά 40% στις 811.200 δόσεις και οι παραδόσεις πρόκειται να καθυστερήσουν εβδομάδες.
Στην Ινδονησία αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας επεσήμανε ότι οι 10,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα λάμβανε η χώρα μέσω του COVAX αναμένεται να καθυστερήσουν και να παραδοθούν τον Μάιο.
Η Ινδία δεν έχει διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει η αναστολή των εξαγωγών εμβολίων, όμως η UNICEF, εταίρος του COVAX στη διανομή των εμβολίων, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι ως τον Μάιο.
Η απόφαση του Νέου Δελχί αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει το COVAX, στο οποίο βασίζονται 64 φτωχές χώρες για την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τους κατά της covid-19, μετά τα προβλήματα παραγωγής και την έλλειψη χρηματοδότησης από τις πλούσιες χώρες.
Κίνα και Ρωσία
Η Κίνα και η Ρωσία αναμένεται να σπεύσουν να καλύψουν κάποια κενά.
“Έχουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία και τις ρωτάμε αν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα εμβόλιά τους τον Απρίλιο”, σχολίασε ο Γκάλβες.
Τόσο οι Φιλιππίνες όσο και η Ινδονησία βασίζονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό στο κινεζικό εμβόλιο Sinovac. Φιλιππίνες και Βιετνάμ έχουν εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως και περισσότερες από άλλες 50 χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες. Η Μανίλα αναμένεται να λάβει μια πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου τον Απρίλιο.
Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sinοpharm στο μεταξύ σκοπεύει να παραγάγει το εμβόλιό της κατά της covid-19 σε νέο εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο περιορισμός στις εξαγωγές εμβολίων γίνεται αισθητός και σε πιο πλούσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, όπου η εκστρατεία εμβολιασμού είναι βραδεία εξαιτίας του μικρού αριθμού εμβολίων της Pfizer που εξάγονται από την Ευρώπη.
“Κάποιοι χρησιμοποιούν τα εμβόλια για διπλωματία, κάποιοι θέτουν προτεραιότητες. Κάποιοι αγοράζουν τρεις με πέντε φορές περισσότερα εμβόλια περισσότερα από τον πληθυσμό τους. Δεν είναι απαραίτητο”, σχολίασε ο Ιάπωνας υπουργός Τάρο Κόνο που είναι αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο Reuters.
“Πραγματικά χρειαζόμαστε οι παγκόσμιοι ηγέτες να καθίσουν και να σκεφτούν ότι πρόκειται ένα παγκόσμια ζήτημα, όχι εγχώριο, και να προσπαθήσουν να το λύσουν από κοινού”.