Περίπου 60 μωρά γεννιούνται κάθε ημέρα στους τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη γειτονική Μιανμάρ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η Unicef.
Σχεδόν 700.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές τους τελευταίους εννέα μήνες εξαιτίας των διώξεων του βιρμανικού στρατού, τις οποίες ο ΟΗΕ και κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».
Η Unicef ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση περισσότερα από 16.000 μωρά έχουν γεννηθεί στους καταυλισμούς, από τα οποία μόνο τα 3.000 γεννήθηκαν σε κλινικές.
«Περίπου 60 μωρά την ημέρα παίρνουν την πρώτη τους ανάσα σε φρικτές συνθήκες, μακριά από την πατρίδα τους, από μητέρες που έχουν επιβιώσει από τον εκτοπισμό, τη βία, το ψυχολογικό τραύμα και κάποιες φορές τον βιασμό», δήλωσε ο Έντουαρντ Μπέιγκμπεντερ εκπρόσωπος της Unicef στο Μπανγκλαντές.
«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των μωρών που έχουν γεννηθεί ή που θα γεννηθούν εξαιτίας της σεξουαλικής βίας» που υπέστησαν οι μητέρες τους, πρόσθεσε. «Είναι κρίσιμης σημασίας κάθε νέα και μέλλουσα μητέρα και κάθε νεογέννητο να λαμβάνουν κάθε βοήθεια και στήριξη που χρειάζονται», τόνισε.
Ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της υγείας στο Μπανγκλαντές, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εξαιτίας του ευαίσθητου θέματος, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς 18.300 έγκυες, ενώ ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται στις 25.000.
Τον Μάρτιο ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για 951 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες Ροχίνγκια για την υπόλοιπη χρονιά, όμως μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί λιγότερο από το 20%.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)