Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: «Ανθρωπιστική παύση» και πολιτική λύση - Επικοινωνία με Αμπάς

Περισσότερα χρήματα για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση ζητά ο Μητσοτάκης από την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

 

Τις ξεκάθαρες θέσεις του για την κρίση στη Μέση Ανατολή και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.

Ανθρωπιστική παύση

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε πως θεωρεί «απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είπε πως η θέση της Ελλάδας μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία.

Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Δέχθηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του.

Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση η οποία, σήμερα, έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Και γι’ αυτό θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των κρατών μελών έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο διατυπώσεων σχετικά με όρους όπως «Κατάπαυση του πυρός», «εκεχειρία», «ανθρωπιστικό παράθυρο», «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις».  Οι όροι για πιθανή εκεχειρία ή «ανθρωπιστική κατάπαυση» είναι ανάθεμα για χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία οι οποίες πιστεύουν ότι έτσι μειώνεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Φαίνεται να κυριαρχεί  ο όρος «ανθρωπιστικές παύσεις» δηλαδή χρονικά και χωρικά περιθώρια για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο όρος «ανθρωπιστική παύση» περιέχει ένα πιο μόνιμο στοιχείο και προσομοιάζει με αυτό της εκεχειρίας ή της κατάπαυσης των εχθροπραξιών. 

Τρίτο σημείο: υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.

Τέταρτο σημείο: η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο, τελικά, μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενώ συμμετείχε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμόυντ Αμπάς.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα που απηύθυνε και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και την θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τέλος τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών και υπογράμμισε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κόντρα με τους «φειδωλούς»

«Η ΕΕ δεν έχει διαθέσει επαρκείς πόρους για να στηρίξει χώρες οι οποίες πλήττονται από την κλιματική κρίση»

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Συνόδου, το οποίο θα είναι και το πρώτο προς συζήτησης στη Σύνοδο, αφορά την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα είναι θετική στο να εκταμιευθούν 50 δισ ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά παράλληλα υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα ζητούμε μετά επιτάσεως να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Επιπλέον δήλωσε ότι θα ζητήσει να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε από φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαθέσει επαρκείς πόρους για να μπορέσει να στηρίξει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί μια ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθεί αυτό το Ταμείο» είπε..

Η συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027 είναι μεγάλης σημασίας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιπλέον 65,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου κόστους που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και των συνεπειών του (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση), καθώς και για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Όμως όπως τόνισε σήμερα και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η αναθεώρηση είναι απαραίτητη.

Η Μετσόλα εξέφρασε τις θέσεις αρκετών κρατών μελών κυρίως του Νότου που ναι μεν συμφωνούν στη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι δεν γίνεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές να μην λαμβάνονται υπόψιν οι ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται και βλέπουν να εκταμιεύονται τεράστια ποσά τα οποία δεν προορίζονται γι΄αυτούς.

Όπως γίνεται αντιληπτό η κόντρα θα είναι με τους φειδωλούς της ΕΕ, κυρίως τις χώρες του Βορρά, που θα πρέπει να συνεισφέρουν στο Ταμείο.

 

«Να βελτιώσουμε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών»

Τέλος ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε μια ξεχωριστή μνεία στη συνεδρίαση των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

«Χθες, είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και να παρουσιάσω την πολύ σημαντική πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Να μιλήσω για την επενδυτική βαθμίδα την οποία κατακτήσαμε και για το γεγονός ότι από όλους αναγνωρίζεται αυτή η τεράστια προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τα δύσκολα χρόνια και να γίνει πια ένας πρωταθλητής στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

 Η προσπάθεια αυτή δεν είναι προσπάθεια μίας κυβέρνησης μόνο. Είναι μια προσπάθεια συνολική του ελληνικού λαού, έτσι χαιρετίστηκε και από την κα Lagarde. Και αυτό μάς δίνει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συγκλίνουμε ακόμα πιο γρήγορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι, όλες και όλοι οι Έλληνες να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» κατέληξε.