Περισσότερη προσφορά, λιγότερη ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση

Στα 209 ευρώ η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης με +5% από πέρυσι αλλά με μικρότερη πληρότητα.
Open Image Modal
Tο 2024 έχουμε μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων έναντι της ζήτησης, σε σχέση με πέρυσι.
serts via Getty Images

Η βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να επιχειρεί, μέσω νέου νομοσχεδίου, να κρατήσει υγιή τον ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία, αφενός, αλλά και με την αγορά των ενοικίων, από την άλλη, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Key Data, που είναι πάροχος δεδομένων για διαχειριστές ακινήτων, οργανισμούς προορισμών (DMO) και επαγγελματίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 2024 έχουμε μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων έναντι της ζήτησης, σε σχέση με πέρυσι.

Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν καθώς τώρα ξεκίνησε η φουλ σεζόν, όμως σήμερα η πληρότητα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι -1% σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη μείωση, δηλαδή -11% και -7% έχουν η Αθήνα και η Αττική αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αρκετούς τουρίστες να κυκλοφορούν.

Από την άλλη, η Κρήτη και η Πελοπόννησος παρουσιάζουν ποσοστά πληρότητας 1% και 3% περισσότερο από πέρυσι. Η συνολική προσφορά ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 13%, ενώ οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν αυξηθεί κατά 6%. Αυτή η αύξηση της προσφοράς έχει ξεπεράσει τη ζήτηση, δημιουργώντας μια μικρή μείωση στα ποσοστά πληρότητας. Ωστόσο, με πολλές κρατήσεις να πραγματοποιούνται εντός 30 ημερών από το ταξίδι, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα και η πληρότητα να φτάσει τα περσινά επίπεδα.

Επίσης, η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης (ADR) για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα ανέρχεται σε 209 ευρώ (Αττική 133 ευρώ, Κρήτη 225 ευρώ, Πελοπόννησος 157 ευρώ, Θεσσαλονίκη 77 ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Η Πελοπόννησος παρουσιάζει τη μικρότερη αύξηση κατά 4% και η Θεσσαλονίκη έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ADR κατά 8%.

Τα έσοδα ανά διαθέσιμο μίσθωμα (RevPAR), τα οποία εξισορροπούν την πληρότητα και τις τιμές, κινούνται 4% υψηλότερα από πέρυσι στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών. Περιφέρειες όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, όπου τόσο η πληρότητα όσο και οι τιμές έχουν αυξηθεί, βλέπουν το RevPAR να αυξάνεται κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν μείωση του RevPAR, καθώς οι αυξήσεις των τιμών τους δεν αντιστάθμισαν τη σημαντική πτώση της πληρότητας.

 

Παρά τη μικρή πτώση των ποσοστών πληρότητας λόγω της ταχύτερης αύξησης της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση, οι υψηλότερες μέσες ημερήσιες τιμές και το ισχυρό RevPAR υποδηλώνουν μια επικερδή σεζόν για τη βραχυχρόνια μίσθωση.