Περισσότερες από 350 πτήσεις στη Ρόδο, σε δύο ημέρες

Συνεχείς προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Ρόδου και την άμεση επιστροφή των τουριστών στον προορισμό τους.
Open Image Modal
Φιλοξενία των τουριστών που μεταφέρθηκαν αργά χθες το βράδυ από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου στα κλειστά γήπεδα Καλλιθίων ,στο Βενετόκλειο, καθώς και σε δυο Γυμνάσια-Λύκεια στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.Τουρίστες μεταφέρονται με πούλμαν στο αεροδρόμιο, προκειμένου όσοι επιθυμούν να αναχωρήσουν από το νησί, που εξακολουθεί να φλέγεται για έκτη ημέρα, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)
Eurokinissi

Με την πυρκαγιά να καίει και σήμερα τη Ρόδο, συνεχίζονται οι προσπάθειες επιστροφής των τουριστών στις πατρίδες τους.

Υπό τον συντονισμό του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε στενή συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece, Παναγιώτη Σπυράτο και τη διοίκηση του αεροδρομίου της Ρόδου, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες και τους τοπικούς φορείς, χθες πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως 17 πτήσεις μεταφέροντας 2.115 επιβάτες στον προορισμό τους. Συνολικά σήμερα εκτελούνται 21 πτήσεις επαναπατρισμού και ανάλογες πτήσεις αναμένεται να διεξαχθούν και τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί η συνολική μετακίνηση των τουριστών που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το νησί.

Συνολικά χθες, Κυριακή, έγιναν 160 προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ για σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 154.

Επιπλέον, εντός του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου Ρόδου «Διαγόρας» έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι φιλοξενίας για τους αναχωρούντες επιβάτες και έχουν τοποθετηθεί πτυσσόμενα κρεβάτια παροχή της Πολιτικής Προστασίας. Στους συγκεκριμένους χώρους δίδεται προτεραιότητα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς συνεχίζεται αδιαλείπτως η παροχή δωρεάν τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού και ειδών πρώτης ανάγκης, σε όλους τους επιβάτες.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη Ρόδο στα ξένα μέσα ενημέρωσης

Σε απευθείας συνδέσεις από τη Ρόδο, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εμφανίστηκε στα βρετανικά μέσα Sky News, BBC News και ΒΒC Radio, λέγοντας πως «ήταν η μεγαλύτερη εκκένωση που έχει δει ποτέ η Ελλάδα καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν άγγιξε τις 19.000, εκ των οποίων 16.000 μεταφέρθηκαν από τη στεριά ενώ 3.000 δια θαλάσσης».

Η υπουργός τόνισε πως η αλληλεγγύη τόσο των Ροδιτών όσο και των εθελοντών που έτρεξαν από κάθε σημείο της χώρας να συνδράμουν ήταν συγκινητική και αυτό αποτυπώθηκε στο ότι οι τουρίστες από την πρώτη στιγμή είχαν τις απαραίτητες παροχές και τη φιλοξενία σε δημόσιες δομές, ούτως ώστε να αισθανθούν ασφαλείς παρά την απροσδόκητη κρίση. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο της Ρόδου και είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού έχει επηρεαστεί», ανέφερε η υπουργός στο BBC Radio. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «λανθασμένες τις εκτιμήσεις ότι το 50% του νησιού έχει επηρεαστεί από την πύρινη λαίλαπα».

Σύμφωνα με την υπουργό «η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις».
Για το θέμα της διαχείρισης των επιπτώσεων η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι «ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια, έχει περάσει πολλές και διαφορετικές κρίσεις. Πάντα όμως κατάφερνε να τις ξεπερνάει με επιτυχία γιατί υπάρχει επαγγελματισμός, μεγάλη εμπειρία και σοβαρότητα σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκόμενων».