Περιβαλλοντικές οργανώσεις μηνύουν την Κομισιόν για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο

Στην αγωγή της, η Greenpeace ζητά από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να εξαιρέσει το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά από τη λίστα των "πράσινων επενδύσεων".
Open Image Modal
BENOIT TESSIER via REUTERS

Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις πρόκειται να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον της δικαιοσύνης, επιδιώκοντας να ανατρέψουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξινομούν την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως ”φιλικές” προς το κλίμα επενδύσεις.

Οι ομάδες στοχεύουν κατά της «ταξονομία» της ΕΕ, μια λίστα με επενδύσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν και να διατεθούν στο εμπόριο ως βιώσιμες στην Ευρώπη. Το σύνθετο πρόγραμμα στοχεύει να καθοδηγήσει τους επενδυτές σε έργα που υποστηρίζουν τους στόχους της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Η Επιτροπή αποφάσισε πέρυσι να προσθέσει μερικά εργοστάσια φυσικού αερίου και ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς στη λίστα - μια πρόταση που προκαλέσε διαμάχες και καθυστέρησε επανειλημμένα εν μέσω λόμπι από κυβερνήσεις που διαφωνούν σχετικά με τα πράσινα πιστοποιητικά των καυσίμων.

Στην αγωγή της, η Greenpeace ζητά από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ - μέρος του Δικαστηρίου της ΕΕ - να εξαιρέσει το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά από τη λίστα. 

Υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει παραβιάσει τους δικούς της νόμους για το κλίμα, επικαλούμενη τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, και είπε ότι οι κανόνες κινδυνεύουν να εκτρέψουν τις επενδύσεις μακριά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια ξεχωριστή αγωγή, που επίσης πρόκειται να κατατεθεί την Τρίτη, από τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ClientEarth και WWF, επιδιώκει να ανατρέψει τους κανόνες για το φυσικό αέριο για παρόμοιους λόγους.

″Το ορυκτό αέριο δεν είναι καθαρό, δεν είναι φθηνό και δεν είναι ασφαλής πηγή ενέργειας”, δήλωσε εκπρόσωπος των τεσσάρων ομάδων.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στο Reuters ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έλαβε υπόψη τη νομική ενέργεια, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Επιτροπή έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας πρέπει να πληρούν «αυστηρούς όρους» για να κερδίσουν την πράσινη σήμανση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός ορίου εκπομπών για τις μονάδες αερίου.

Οι κανόνες της ΕΕ αποκάλυψαν βαθιά ρήγματα μεταξύ των χωρών σχετικά με τις πηγές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ισπανία, η Δανία και άλλες χώρες είχαν υποστηρίξει ότι δεν ήταν αξιόπιστη η επισήμανση του αερίου, ενός ορυκτού καυσίμου που εκπέμπει CO2, ως φιλικό προς το κλίμα. Η Πολωνία, η Βουλγαρία και άλλες χώρες υποστήριξαν ότι χρειάζονταν επενδύσεις σε φυσικό αέριο ώστε να καταργήσουν σταδιακά εργοστάσια άνθρακα.

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει επίσης μια νομική πρόκληση από την αυστριακή κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να απορρίψει την πράσινη ετικέτα για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά.