Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης περπατά στα βήματα του Μ. Καραγάτση, που πέθανε στα 52 του χρόνια, ωστόσο πρόλαβε να γράψει τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της ελληνικής γλώσσας.
Σήμερα, έξι δεκαετίες μετά τον θάνατό του, όλο και περισσότεροι αναγνώστες παραδίδονται στον πυρετό των ανεπανάληπτων ηρώων του «κάνοντας τους ήρωες των συγκαιρινών του να μοιάζουν ωχροί, ισχνοί, άχρωμοι (ή και άσαρκες σκιές)».
Λίγες ημέρες πριν από τον αλλιώτικο αυτόν περίπατο (με τίτλο «Ιχνηλατώντας τον ίσκιο του Μ. Καραγάτση»), ο Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται με τη HuffPost τους σταθμούς της στοχαστικής περιήγησης, αποκαλύπτει ότι, η διαδρομή θα έχει στο τέλος της μία ξεχωριστή συνάντηση και κλείνει -μέσα σε δυό γραμμές- τη σκέψη του για τον Καραγάτση.
-Σε ποιά σημεία της Αθήνας θα «συναντήσετε» τα βήματα του Καραγάτση;
Θα ξεκινήσουμε από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών -εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του Καραγάτση με χαραγμένη πάνω του την ανεπανάληπτη φράση «Οι μοναδικές ομορφιές είναι προνόμιο του θανάτου...» από τον «Κίτρινο Φάκελο».
Στην συνέχεια θα βρεθούμε στο Ζάππειο, στα Προπύλαια, στο Σύνταγμα ανιχνεύοντας σκηνές από τον «Γιούγκερμαν», την «Χίμαιρα», τα «Στερνά του Μίχαλου» - αλλά και από διηγήματα όπως το «Νερό της Βροχής» και η «Μεγάλη Εβδομάδα του Πρεζάκη».
Και θα καταλήξουμε στο σπίτι όπου ο Καραγάτσης αφήνει την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 1960, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι -εκεί όπου η κόρη του Καραγάτση, η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση, θα μας κάνει την τιμή να κλείσει την περιήγησή της λέγοντας δυο λόγια.
-Ποιά ήταν τα στέκια του (σε Αθήνα και Πειραιά); Προτιμούσε γωνιές ήσυχες ή σημεία πολύβουα;
Ο Καραγάτσης δείχνει να αγαπάει πάρα πολύ τον Πειραιά -στον Πειραιά στήνεται όλο το σκηνικό του Γιούγκερμαν, στον Πειραιά -κατάφορτη με τον λαϊκό κόσμο του λιμανιού- βρίσκεται η πολυκατοικία του «Δέκα».
Αλλά ο Καραγάτσης -και αυτό είναι το μεγαλειώδες της τέχνης του- δείχνει να μπορεί να περιγράψει τα πάντα και να αφομοιώσει τα πάντα. Εφοπλιστές, πρεζάκια, μαστρωποί, γεροντοκόρες, πόρνες, αστικοί γόνοι της αριστοκρατίας, τυχωδιόκτες, Ρώσοι, Φιλανδοί, Γάλλοι, Τούρκοι, ο Φρόιντ, ο Παπαφλέσσας, σταρ του Χόλιγουντ, χαροκαμμένες νησιώτησες και εκατοντάδες άλλοι ανθρωπότυποι αποκαλύπτονται πανηγυρικά στις σελίδες του -και όλοι τους είναι απίστευτα ζωντανοί, θαρρείς ο συγγραφέας τους να είναι σάρκα από την σάρκα τους και να έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή μαζί τους...
-Ποιά ιστορία θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας, λίγο πριν τον περίπατο της 2ης Νοεμβρίου;
Την ταχύτητα με την οποία ενσωμάτωσε σε ελάχιστους μήνες το αίνιγμα της Αφρικής και το μετουσίασε στο «Αμρί α Μούγκου», ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί σε παγκόσμιο επίπεδο για το ακατανόητο και ερεβώδες αφρικανικό αίνιγμα.
-Τι σας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στον (πληθωρικό, συχνά εκρηκτικό) χαρακτήρα του ανδρός;
Το άχθος και η δυσθυμία με την οποία αντιμετώπιζε το αφηγηματικό ταλέντο του - ένα ταλέντο που δεν έχει αντίστοιχο του ούτε καν ανάλογό του σε ότι αφορά την ελληνική γλώσσα.
Info
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019
Ώρα: 3:00 μμ
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Α Νεκροταφείου Αθηνών
Συμμετοχή: 15 ευρώ
Κρατήσεις στο email: info@athenswalkingstories.com
Πληροφορίες: 6978186901 & 6937160705.