Το υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρο που καιγόταν επί εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση που δέχθηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και απειλούσε με μαζική διαρροή πετρελαίου, διασώθηκε, ανακοίνωσε (Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025) η ειδική εταρεία ασφαλείας που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.
Το «Σούνιον» (Sounion) είχε χαρακτηριστεί ως «μια καταστροφή εν αναμονή» στην υδάτινη οδό της Ερυθράς Θάλασσας, με 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου φορτωμένα στο πλοίο, το οποίο είχε χτυπηθεί και αργότερα σαμποταριστεί με εκρηκτικά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Πολύμηνη επιχείρηση με Πολεμικό Ναυτικό και ρυμουλκά
Χρειάστηκαν μήνες για να ρυμουλκήσουν οι διασώστες το πλοίο, να σβήσουν τις φωτιές και να μεταφορτώσουν το υπόλοιπο αργό πετρέλαιο.
«Κατά τη διάρκεια τριών δύσκολων εβδομάδων, οι φωτιές έσβησαν, οι δεξαμενές φορτίου επιδιορθώθηκαν και γέμισαν με αδρανές αέριο και το πλοίο κηρύχθηκε ασφαλές», δήλωσε η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey, η οποία συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κρίσης μαζί με μια ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη και με διασώστες.
«Στις αρχές Οκτωβρίου, ρυμουλκήθηκε βόρεια μέσω του Σουέζ για την απομάκρυνση του φορτίου του, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί με επιτυχία», σημειώνεται.
Δεν υπήρξε κάποια απάντηση ή σχόλιο από τους Χούθι, οι οποίοι κατέχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, για πάνω από μια δεκαετία και μάχονται απέναντι σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζει την εξόριστη κυβέρνηση της χώρας για σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα.
Διπλή επίθεση και εκρηκτικά από τους Χούθι
Οι Χούθι επιτέθηκαν αρχικά στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Σούνιον» στις 21 Αυγούστου με πυρά ελαφρών όπλων, βλήματα και με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ένα γαλλικό αντιτορπιλικό που επιχειρούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης Aspides διέσωσε το πλήρωμα, αποτελούμενο από 25 Φιλιππινέζους και Ρώσους, καθώς και τέσσερις ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφαλείας.
Οι Χούθι έδωσαν αργότερα στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν ότι τοποθέτησαν εκρηκτικά στο πλοίο και τα πυροδότησαν, σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, όπως συνηθίζουν.
Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο περίπου 100 εμπορικά πλοία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2023.
Κατέλαβαν ένα πλοίο και βύθισαν δύο ενώ έχουν σκοτώσει τέσσερις ναυτικούς. Άλλοι πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είτε αναχαιτίστηκαν από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, είτε απέτυχαν να φτάσουν στους στόχους τους, στους οποίους περιλαμβάνονται και δυτικά στρατιωτικά πλοία.
Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιβάλουν τον τερματισμό της εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που δέχονται επιθέσεις έχουν ελάχιστη ή καμία σχέση με τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κατευθύνονται προς το Ιράν.
Ο ρυθμός των επιθέσεων των Χούτι έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όσον αφορά τα πλοία στη θάλασσα. Ωστόσο, συνέχισαν να εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ.