Πεθαίνοντας στο Ίντερνετ: Μη σου τύχει...

Πεθαίνοντας στο Ίντερνετ: Μη σου τύχει...
Open Image Modal
Eurokinissi/Getty

Με αφορμή τον fake θάνατο του Κώστα Γαβρά, ας θυμηθούμε μερικές παρόμοιες δημοσιογραφικές γκάφες των τελευταίων ετών. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι...

Ζωζώ Σαπουντζάκη

Open Image Modal
eurokinissi

Πρόκειται για τη χαρά του hoaxer. Κάθε φορά που πρόκειται για ψευδή είδηση θανάτου, το όνομα της Ελληνίδας ηθοποιού σου έρχεται πρώτο στο μυαλό. Εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίου, όμως, το 2013, η κατάσταση είχε ξεφύγει, καθώς στο Facebook είχε δημοσιευτεί και ανάρτηση φίλου που της ευχόταν καλό ταξίδι. Τα ειδησεογραφικά σάιτ έσπευσαν να καλύψουν το «θέμα». Φυσικά, η ίδια όλα αυτά ανέκαθεν τα αντιμετώπιζε με χιούμορ κι έτσι βγήκε και ξεκαθάρισε ότι...ζει και βασιλεύει. 

Open Image Modal
facebook post deleted

Αθηνά Οικονομάκου

Ήταν αύγουστος του 2017 όταν είχαν «πεθάνει»την γνωστή ηθοποιό στην Wikipedia. ’Eπεσε θύμα μιας μακάβριας φάρσας και εμφανίστηκε ξαφνικά στη Wikipedia ως… νεκρή, μετά από τροχαίο ατύχημα που, όπως γράφτηκε, συνέβη στη Ζάκυνθο.

Στο προφίλ της Αθηνάς Οικονομάκου στη Wikipedia , το οποίο διορθώθηκε λίγες ώρες μετά, υπήρχαν και πληροφορίες σχετικά με το υποτιθέμενο τροχαίο.

 

Open Image Modal
wikipedia
Open Image Modal
wikipedia

 

 

Ναταλία Δραγούμη

Άλλη μία ηθοποιός που «πέθανε» από το Facebook. Η ίδια αναγκάστηκε να βγει στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής για να επιβεβαιώσει ότι είναι καλά, όντας έξαλλη. «Ανησύχησαν οι δικοί μου! Δεν έχω ανέβει ούτε καν στην μηχανή μου σήμερα» ανέφερε εκτός εαυτού.

 Κώστας Τσάκωνας

Ο βετεράνος ηθοποιός πριν αποβιώσει στα αλήθεια, είχε πέσει πολλές φορές θύμα ψευδούς θανάτου, με τον ίδιο να αναγκάζεται να επιβεβαιώνει κάθε φορά, ότι είναι καλά αν κι έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Αρίθα Φράνκλιν

Open Image Modal
Fred Prouser / Reuters

Και στην διεθνή σκηνή υπάρχουν «νεκραναστήσεις». Αν και η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε στις 16 Αυγούστου αυτού του έτους, είχε «ξαναπεθάνει» ήδη έναν χρόνο πριν, μέσω...Twitter. Ένας θαυμαστής της μάλιστα είχε αναρτήσει: «Είναι θλιβερή είδηση να αναγγέλλουμε τον θάνατο της βασίλισσας της σόουλ μουσικής, Αρίθα Φράνκλιν, 1942-2017»

Και φυσικά το χάσταγκ #RIPArethaFranklin άρχισε να διαδίδεται στο Twitter, αναγκάζοντας την 75χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια να δηλώσει παρούσα και ζωντανή.

Σιλβέστερ Σταλόνε

Open Image Modal
Matt Winkelmeyer via Getty Images

Με τον δικό τρόπο απάντησε ο Σιλβέστερ Σταλόνε στα ψευδή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο και ανέφεραν ότι πέθανε.

Ο διάσημος ηθοποιός, ανέβασε ένα χιουμοριστικό βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram στο οποίο φαίνεται να διασκεδάζει με τις κόρες του, γραφοντας στη λεζάντα: «Κλειδώνοντας τις κόρες μου έξω κατά τη διάρκεια ήπιας καταιγίδας… Είναι τόσο ωραίο να επιστρέφεις από τους νεκρούς»

Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Open Image Modal
AFP Contributor via Getty Images

Ένα εκατομμύριο likes συγκέντρωσε η ψευδής είδηση που αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook «R.I.P. Gérard Depardieu»: «Στις 11 το πρωί, περίπου, την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017, απεβίωσε ο αγαπημένος μας ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ γεννήθηκε, στις 27 Δεκεμβρίου του 1948, στο Σατορού. Θα μας λείψει, αλλά δεν θα τον λησμονήσουμε. Παρακαλούμε εκφράστε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια σας, σχολιάζοντας και κάνοντας like σε αυτή τη σελίδα», ανέφερε η σχετική ανάρτηση, ενώ δεν άργησε η διάψευση.
Tο Σάββατο, 8 Ιουλίου, εκπρόσωποι του ηθοποιού επιβεβαίωσαν ότι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ δεν είναι νεκρός: «Μπήκε στη μακριά λίστα των διασημοτήτων που έχουν γίνει θύματα αυτής της φάρσας. Είναι ακόμη ζωντανός και καλά στη υγεία του, πάψετε να πιστεύετε ό,τι βλέπετε στο Ίντερνετ.»


Ρόουαν Άτκινσον

Open Image Modal
Eamonn M. McCormack via Getty Images

Ο Ρόουαν Άτκινσον είναι μάλλον από εκείνους τους ηθοποιούς που αποτελούν clickbate για τους χρήστες του διαδικτύου, καθώς τον έχουν πεθάνει τρεις φορές.

Η πρώτη ήταν το 2016 και η δεύτερη το 2017.

Ωστόσο, η είδηση ήταν μάλλον για τους λιγότερους παρατηρητικούς καθώς αν προσέξει κάποιος καλύτερα την τελευταία, τρίτη πιο πρόσφατη ανακοίνωση του «θανάτου» του Ρόουαν Άτκινσον, θα δουν ότι όσοι πέθαναν τον Mr.Bean δεν φρόντισαν καν να αλλάξουν την ημερομηνία θανάτου του, καθώς αναγράφει το 2017.

Κριστίν Λαγκάρντ

Open Image Modal
AGUSTIN MARCARIAN via Getty Images

Viral είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2017 η είδηση για υποτιθέμενο αιφνίδιο θάνατο της Κριστίν Λαγκάρντ. Η «είδηση» διαψεύστηκε. Είχε κυκλοφορήσει το μήνυμα «Η Κριστίν Λαγκάρντ μόλις μας άφησε.RIP.», το απόγευμα εκείνης της ημέρας, σε ένα ψεύτικο λογαριασμό στο facebook, το οποίο απέσπασε μάλιστα, 1 εκατομμύριο Likes

Ζωή σε ’μας!