Νεκρός ο πρώην φίλος της μαραθωνοδρόμου Τσεπτεγκέι που της έβαλε φωτιά και τη σκότωσε

Ο θάνατός του έρχεται λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Τσεπτεγκέι, η οποία είχε νοσηλευτεί επίσης στο ίδιο νοσοκομείο για σοβαρά εγκαύματα.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο της μαραθωνοδρόμου Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι από την Ουγκάντα, έφυγε από τη ζωή και ο πρώην φίλος της, Ντίκσον Ντιέμα, ο οποίος την είχε λούσει με βενζίνη και την είχε κάψει ζωντανή.

Ο Ντιέμα πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ στο Moi Teaching and Referral Hospital στο Ελντορέτ, όπου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Ο θάνατός του έρχεται λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Τσεπτεγκέι, η οποία είχε νοσηλευτεί επίσης στο ίδιο νοσοκομείο για σοβαρά εγκαύματα.

«Είναι αλήθεια ότι πέθανε από τα τραύματα [εγκαύματα]», είπε στο BBC ο Δρ Όουεν Μενάχ.

 

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν ο Ντιέμα επιτέθηκε στην Τσεπτεγκέι στο σπίτι της στην περιοχή Trans Nzoia της Κένυας, όπου την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά.

Η επίθεση είχε καταστροφικές συνέπειες και για τους δύο.

Σύμφωνα με ιατρικές αναφορές, η Τσεπτεγκέι υπέστη εγκαύματα σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ ο Ντιέμα υπέστη εγκαύματα σε ποσοστό άνω του 30%.

Η Τσεπτεγκέι είχε δύο κόρες, οι οποίες δεν ήταν του Ντιέμα. Το ζευγάρι είχε χωρίσει πριν από την δολοφονική επίθεση.

Η Τσεπτεγκέι τερμάτισε 44η στον μαραθώνιο στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Κέρδισε επίσης το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βουνού και Τρεξίματος στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης το 2022.

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ

Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών στην Αφρική αλλά και συνολικά:Περίπου το 34% των κοριτσιών και των γυναικών μεταξύ 15 και 49 ετών στην Κένυα έχουν υποστεί σωματική βία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία του 2022. Οι παντρεμένες γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα: το 41% είχε δεχθεί επίθεση.

Η έμφυλη βία στην Ουγκάντα είναι μια απαίσια πραγματικότητα και περιλαμβάνει φυσική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση. Περίπου το 56% των γυναικών στην Ουγκάντα έχουν αναφέρει ότι έχουν υποστεί βία από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Γενικά στην Αφρική, η έμφυλη βία είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου το 33% των γυναικών στην υποσαχάρια Αφρική έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους.

Περίπου το 40% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών σε πολλές χώρες της Αφρικής.

Οι παιδικοί γάμοι οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, εφηβικές εγκυμοσύνες και περιορισμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες (35%) έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από έναν σύντροφο ή σεξουαλική βία από κάποιον άλλον. Αυτός ο αριθμός ποικίλλει ανά περιοχή, με υψηλότερα ποσοστά σε περιοχές όπως η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική.

Η έμφυλη βία έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 1,5% έως 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, λόγω απώλειας παραγωγικότητας, ιατρικών εξόδων και δικαστικών διαδικασιών.