Πέθανε η εξαιρετική ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Ήταν διάσημη και στις νεότερες γενιές από τους ρόλους της στις ταινίες Χάρι Πότερ και Downton Abbey.
|
Open Image Modal
Μάγκι Σμιθ. (Photo by rune hellestad/Corbis via Getty Images)
Rune Hellestad - Corbis via Getty Images

Η πολυβραβευμένη Μάγκι Σμιθ, ηθοποιός με μακρά πορεία στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο, γνωστή στο ευρύ κοινό από τις ταινίες Χάρι Πότερ και το Downton Abbey, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. 

Την είδηση επιβεβαίωσαν οι γιοι της Κρις Λάρκιν και Τόμπι Στίβενς με δήλωσή τους. Η Dame Μάγκι Σμιθ «Πέθανε γαλήνια στο νοσοκομείο νωρίς το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου. Άνθρωπος που επιδίωκε την ιδιωτικότητα, ήταν στο τέλος με φίλους και συγγενείς. Αφήνει δύο γιους και πέντε αγαπημένα εγγόνια που είναι συντετριμμένα από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς τους». 

Γεννημένη το 1934, μεγάλωσε στην Οξφόρδη και άρχισε να παίζει στο θέατρο Playhouse της πόλης ως έφηβη. Εμφανίστηκε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων η μουσική κωμωδία «Share My Lettuce» του Bamber Gascoigne το 1957 και το 1958, έπαιξε στην ταινία του Σεθ Χολτ «Nowhere to Go», για την ερμηνεία της στην οποία απέσπασε υποψηφιότητα για το βραβείο Bafta Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Μετά την εμφάνιση της στο διπλό θεατρικό έργο του Πίτερ Σάφερ «Το Ιδιωτικό Αυτί» και «Το Δημόσιο Μάτι», προσκλήθηκε από τον Λόρενς Ολιβιέ για να ενταχθεί στο νεοσύστατο θίασο του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας το 1962, όπου εμφανίστηκε σε μια σειρά από παραστάσεις, μεταξύ των οποίων ο πολυσυζητημένος «Οθέλλος» (1964), όπου έπαιξε τον ρόλο της Δυσδαιμόνας -η Μάγκι Σμιθ επέστρεψε στον ρόλο στην κινηματογραφική μεταφορά, την επόμενη χρονιά, για την οποία τόσο ο Ολιβιέ όσο και η ίδια, ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ.

Το 1969 πρωταγωνίστησε στην ταινία «The Prime of Miss Jean Brodie» (Η Δεύτερη Νιότη της Τζιν Μπρόντι), μεταφορά του μυθιστορήματος της Μίριελ Σπαρκ, με ηρωίδα μία δασκάλα στο Εδιμβούργο που θαύμαζε τον Μουσολίνι, ρόλος που της χάρισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου το 1970.

Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, παράσταση του National Theatre σε σκηνοθεσία Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ενώ το 1973 απέσπασε πάλι υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία «Travels with My Aunt» (Ταξίδια με τη θεία μου») και το 1979 κέρδισε δεύτερο Όσκαρ, αυτή τη φορά Β΄ Γυναικείου Ρόλου, για την ταινία «California Suite», με τον συμπρωταγωνιστή της Μάικλ Κέιν να δηλώνει «Η Μάγκι δεν έκλεψε απλά τις εντυπώσεις στην ταινία, διέπραξε μια μεγάλη κλοπή».

Συνέχισε την επιτυχημένη παράλληλη κινηματογραφική και θεατρική της καριέρα πάντα με ενδιαφέρουσες ερμηνείες, όπως στο «Δωμάτιο με θέα» του Τζέιμς Άιβορι, όπου απέσπασε ακόμη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στον ρόλο της κουτσομπόλας ξαδέλφης Charlotte Bartlett και το θεατρικό έργο της Εντνα Ο′ Μπράιεν για τη Βιρτζίνια Γουλφ.

Αποδέχτηκε τον ρόλο της Minerva McGonagall στις ταινίες Χάρι Πότερ, και έκανε τον πιο εντυπωσιακό τηλεοπτικό ρόλο της καριέρας της ως κόμισσα  Γκράνθαμ στο Downton Abbey, στον οποίο εμφανίστηκε και στις δύο ταινίες που ακολούθησαν.

Η Μάγκι Σμιθ είχε κάνει δύο γάμους: με τον ηθοποιό Ρόμπερτ Στίβενς από το 1967 έως το 1975 και με τον Μπέβερλι Κρος από το 1975 έως το θάνατό του το 1998.

Το 1990 η Σμιθ χρίστηκε Dame από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Με πληροφορίες από Guardian