Πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι - Διεθνείς αντιδράσεις κατά της Ρωσίας του Πούτιν

Νεκρός στη φυλακή ο μεγάλος αντίπαλος του Πούτιν. H ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο, μηνύματα από Μητσοτάκη και ΠτΔ.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο υπ′ αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σήμερα στην φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (...) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Ο 47χρονος Ναβάλνι εκλαμβανόταν ως ο πιο σφοδρός πολέμιος του προέδρου Πούτιν και φυλακίστηκε για αδικήματα με θεωρούμενο πολιτικό κίνητρο. Η φυλακή όπου είχε μεταφερθεί θεωρείται μια από τις σκληρότερες, και είχε μεταφερθεί εκεί πέρυσι.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ένιωσε αδιαθεσία μετά από περίπατο και «σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του». Ομάδα νοσηλευτών κλήθηκε άμεσα και προσπάθησε να τον επαναφέρει μα χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

O Ναβάλνι είχε ηγηθεί εκστρατειών κατά της διαφθοράς και διοργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του Κρεμλίνου. Είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια φυλακή υπό «ειδικό καθεστώς». Σε βίντεο τον Ιανουάριο φαινόταν ισχνός με το κεφάλι ξυρισμένο.

Κ. Μητσοτάκης: Ο Ναβάλνι στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς – Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί

“Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς” τόνισε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την είδηση του θανάτου του ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης.

“Ένα καθεστώς που φρόντισε ο Ναβάλνι να πληρώσει τη γενναιότητά του πρώτα με την ελευθερία του και τώρα με τη ζωή του” πρόσθεσε και σημείωσε:

“Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του. Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί“.

 

Σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εμφανίζεται «σοκαρισμένη» με τον είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «έντονη υπενθύμιση της καταπιεστικής φύσης του καθεστώτος που δεν μπορεί να ανεχθεί καμία φωνή αντιφρονούντα».

 

ΕΕ: Το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι

Αμεση ήταν η αντίδραση των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ με δηλώσεις τους μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Ο επικεφαλής τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ καταδικάζει το ρωσικό καθεστώς για το θάνατο του Ναβάλνι λέγοντας χαρακτηριστικά: 

Ο Alexei @navalny αγωνίστηκε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την υπέρτατη θυσία. Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για τον τραγικό αυτό θάνατο. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Και σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο υπό τις πιο σκοτεινές συνθήκες. Οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για την #ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ.

 

 Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε και η Πρόεδρος  της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν η οποία σημειώνει ότι ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τις αντιδράσεις του ίδιου του λαού του.

«Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για τη διαφύλαξη της ελευθερίας και της ασφάλειας όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία».

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρα Μετσόλα αναφέρει στην ανάρτησή της στο Χ:

Ο κόσμος έχασε έναν μαχητή του οποίου το θάρρος θα αντηχεί σε όλες τις γενιές. Θλίψη για το θάνατο του βραβευμένου με το βραβείο Ζαχάρωφ Αλεξέι Ναβάλνι. Η Ρωσία του πήρε την ελευθερία & τη ζωή του, αλλά όχι την αξιοπρέπειά του. Ο αγώνας του για τη δημοκρατία συνεχίζεται. Οι σκέψεις μας είναι με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

 

 

 

Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

 

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, ο Ναβάλνι είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις του 2011-2012 στη Ρωσία, με εκστρατείες κατά της νοθείας και της διαφθοράς στην κυβέρνηση, διερευνώντας τον εσώτερο κύκλο του Πούτιν και κοινοποιώντας τα ευρήματά του σε βίντεο που εθεάθησαν εκατομμύρια φορές. Ως κορυφαία στιγμή της καριέρας του θεωρείται το 2013, όταν κέρδισε 27% των ψήφων στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας, οι οποίες θεωρείται πως δεν ήταν ακριβώς ελεύθερες ή δίκαιες. Παρέμεινε «αγκάθι στο πλευρό» για το Κρεμλίνο για χρόνια, υποδεικνύοντας ένα παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Πούτιν, επαύλεις και γιοτ του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ κ.α.

Το 2020 είχε πέσει σε κώμα μετά από φερόμενο δηλητηριασμό με «νόβιτσοκ» από την FSB και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να νοσηλευτεί. Ανέρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη για παραβίαση αναστολής και καταδικάστηκε στην πρώτη από μια σειρά ποινών φυλάκισης το σύνολο των οποίων ξεπερνούσε τα 30 έτη.

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν έχει αρχίσει ήδη την προεκλογική του καμπάνια για την πέμπτη του θητεία στην προεδρία.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC, Guardian