Πέθανε ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό του Aids, Λικ Μοντανιέ

Πρόσφατα είχε διχάσει με τις απόψεις του για τον κορονοϊό.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Γάλλος ερευνητής Λικ Μοντανιέ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2008 για την ανακάλυψη του ιού HIV και πρόσφατα διέδωσε ψευδείς ισχυρισμούς για τον κορονοϊό, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Γαλλία.

Ο Μοντανιέ άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού. Δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Ο διάσημος ιολόγος, ηγήθηκε της ομάδας που το 1983 εντόπισε τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS, οδηγώντας τον να μοιραστεί το Νόμπελ Ιατρικής του 2008 με τη συνάδελφό του Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί.

Open Image Modal
via Associated Press

Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Σαμπρί της κεντρικής Γαλλίας.

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ, ο Μοντανιέ σπούδασε ιατρική στο Πουατιέ και στο Παρίσι.

Εντάχθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας (CNRS) το 1960 και έγινε επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ το 1972.

«Η εμπλοκή μου στο AIDS ξεκίνησε το 1982, όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ένας μεταδοτικός παράγοντας –πιθανώς ένας ιός– θα μπορούσε να είναι η πηγή αυτής της νέας μυστηριώδους ασθένειας», είχε πει στην αυτοβιογραφία του.

Το 1983, μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον ίδιο και την Μπαρέ Σινουσί στο Ινστιτούτο Παστέρ απομόνωσε τον ιό που αργότερα θα γινόταν γνωστός ως HIV και κατάφερε να εξηγήσει πώς προκάλεσε το AIDS.

Ο Αμερικανός επιστήμονας Ρόμπερτ Γκάλο ισχυρίστηκε ότι βρήκε τον ίδιο ιό σχεδόν ταυτόχρονα, πυροδοτώντας μια διαφωνία σχετικά με το ποιος έπρεπε να λάβει τα εύσημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία διευθέτησαν τη διαφωνία με ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τεστ του Aids το 1987. Ο Μοντανιέ αργότερα πιστώθηκε ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον ιό, ενώ ο Γκάλο έλαβε τον τίτλο του δημιουργού του πρώτου τεστ.

Open Image Modal
POOL New via Reuters

Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Μοντανιέ άρχισε να εκφράζει απόψεις χωρίς επιστημονική βάση. Οι απόψεις του τον οδήγησαν στην αποφυγή του από μεγάλο μέρος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και οι θεωρίες συνωμοσίας γιγαντώνονταν, ο Μοντανιέ ήταν μεταξύ εκείνων που βρισκόταν πίσω από μέρος της παραπληροφόρησης σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του το 2020 στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων CNews, ισχυρίστηκε ότι ο κορονοϊός δεν προήλθε από τη φύση και ότι χειραγωγήθηκε. Οι ειδικοί, που εξέτασαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, είπαν ότι η δήλωση του ήταν εσφαλμένη.

Πέρυσι, ισχυρίστηκε σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 οδήγησαν στη δημιουργία παραλλαγών του κορονοϊού.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι οι παραλλαγές που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο άρχισαν να εμφανίζονται πολύ πριν τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα. Διευκρίνισαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι νέες παραλλαγές αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα παρατεταμένων ιογενών λοιμώξεων στον πληθυσμό και όχι των εμβολίων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη τέτοιων λοιμώξεων.

Νωρίτερα φέτος, εκφώνησε μια ομιλία σε μια διαμαρτυρία κατά των πιστοποιητικών εμβολίων στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Υπήρξε ακόμη ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ και ομότιμος διευθυντής έρευνας στο CNRS. Κέρδισε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το υψηλότερο παράσημο της Γαλλίας, τη Λεγεώνα της Τιμής (Legion of Honor).