Πέθανε ο ηθοποιός και τραγουδιστής της κάντρι Κρις Κριστόφερσον

Έγραψε τραγούδια που ερμήνευσαν η Τζάνις Τζόπλιν και ο Τζόνι Κας, κέρδισε Grammy, αλλά και Χρυσή Σφαίρα για το A Star is Born πλάι στη Μπάρμπρα Στρέιζαντ.
Open Image Modal
Κρις Κριστόφερσον, 20 Σεπτεμβρίου 2017, Νάσβιλ, ΗΠΑ. (Photo by Laura Roberts/Invision/AP)
via Associated Press

Ο Αμερικανός ηθοποιός και θρυλική μορφή της κάντρι Κρις Κριστόφερσον, ο οποίος ενέπνευσε μεταξύ άλλων τον Μπομπ Ντίλαν κι εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη πλάι στη Μπάρμπρα Στρέιζαντ, πέθανε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του την Κυριακή.

«Ο Κρις Κριστόφερσον απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο, στο σπίτι του» στη Χαβάη, ανέφεραν οι συγγενείς του μέσω Facebook. «Όταν βλέπετε ουράνιο τόξο, να ξέρετε πως είναι εκείνος, που χαμογελά σε όλους».

Δημιουργός κλασικών τραγουδιών της κάντρι, όπως το Sunday Mornin’ Comin’ Down (1969) και το Me and Bobby McGee (1970) που έδωσε στη Τζάνις Τζόπλιν, υπήρξε τραγουδοποιός, συνθέτης κι ερμηνευτής του είδους, πλάι σε φιγούρες όπως ο Τζόνι Κας, ο Γουέιλον Τζένινγκς και ο Γουίλι Νέλσον -με τους οποίους δημιούργησε το συγκρότημα The Highwaymen.

Βραβευμένος επανειλημμένα με Grammy, εντάχθηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1985 και στο Country Music Hall of Fame το 2004.

Γεννημένος την 22η Ιουνίου 1936 στην Μπράουνσβιλ του Τέξας, ο Κρις Κριστόφερσον ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας.

Σπούδασε φιλολογία στο κολέγιο Pomona στη νότια Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με υποτροφία Rhodes. Εμπνευσμένος από την εκκολαπτόμενη rock’n’roll σκηνή, έκανε το ντεμπούτο του στη μουσική ως Kris Carson στη Βρετανία, αν και τα τραγούδια που ηχογράφησε δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.

Open Image Modal
Με τη Στρέιζαντ στο πάρτι που δόθηκε για την πρεμιέρα της ταινίας τους «A Star is Born», 23 Δεκεμβρίου 1976, Νέα Υόρκη. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella via Getty Images

Στράφηκε στον στρατό, όπως ο πατέρας του κι έγινε πιλότος ελικοπτέρου, αλλά το 1965 εγκατέλειψε την προοπτική της στρατιωτικής καριέρας, εξοργίζοντας την οικογένεια του και εγκαταστάθηκε στη Νάσβιλ, τη Μέκκα της κάντρι.

«Υπήρχε η Νάσβιλ πριν από τον Κρις και η Νάσβιλ μετά τον Κρις. Διότι τα άλλαξε όλα», συνόψισε ο Μπομπ Ντίλαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρις Κριστόφερσον.

Open Image Modal
Κρις Κριστόφερσον, 15 Αυγούστου 1995, Νάσβιλ. (AP Photo/Mark Humphrey, File)
via Associated Press

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, συνεργάστηκε με σκηνοθέτες, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Σαμ Πέκινπα στο φιλμ «Ο Πατ Γκάρετ και ο Μπίλι δε Κιντ» και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του πλάι στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ στο ριμέικ του A Star is Born το 1976.

Ο ερμηνευτής με την τραχιά φωνή, που όλη του τη ζωή είχε πάθος με τον άγγλο ποιητή Γουίλιαμ Μπλέικ, συνέχισε να κάνει εμφανίσεις έως ότου αποσύρθηκε οριστικά από τη σκηνή στα 84 του χρόνια, το 2021, μετά από μία καριέρα έξι δεκαετιών και 18 στούντιο άλμπουμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian