Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Η υγεία του το τελευταίο διάστημα ήταν επιβαρυμένη και εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες νοσηλευόταν στο «Υγεία».
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1950 στο Μαυροχώρι Καστοριάς από αγροτική οικογένεια. Έκανε σπουδές Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στα Νομικά και τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία. Για να εξασφαλίζει πόρους για τις σπουδές του, εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια. Κατά την διαμονή του στη Γερμανία ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα. Είναι παντρεμένος με τη Μαριέλε Μπίντεχντικ και έχουν τρία παιδιά.
Πολιτική Σταδιοδρομία
Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του κινήματος το 1974. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης στο υπουργείο Παιδείας από το 1984 ως το 1985 και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 1994 εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη και στα συνέδρια των ετών 1996, 1999 και 2001. Εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Καστοριάς στις εκλογές του 1985, του Ιουνίου και του Νοεμβρίου 1989, του 1990, του 1993, του 1996 και του 2000.
Διετέλεσε υφυπουργός και υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1986 - 1987, 1988-1989 και 2000 - 2001), υφυπουργός Πολιτισμού (1987 - 1988), αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων (1994 - 1996), υπουργός Μακεδονίας - Θράκης (1996 - 1998), υπουργός Δημόσιας Τάξης (1998 - 1999) και υπουργός Δικαιοσύνης (2002 - 2004).
Το 2004, έπειτα από την εκλογή του στις εκλογές της ίδιας χρονιάς, εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, για να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα το Σεπτέμβριο του 2007. Τον Νοέμβριο του 2011 προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου για πρωθυπουργός για την υπό σχηματισμό μεταβατική κυβέρνηση. Η υποψηφιότητά του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ως απολύτως ελεγχόμενη από τον Γιώργο Παπανδρέου και τελικώς αποσύρθηκε. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Πριν τις εκλογές Ιουνίου 2012 ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Καστοριάς.
Ο Φ. Πετσάλνικος εξελέγη από τη Βουλή που προέκυψε έπειτα από τις πρόωρες εκλογές του 2009 πρόεδρός της, με 168 ψήφους (130 λευκά και ένα άκυρο) επί συνόλου 299 ψηφισάντων.
Πολιτικά Αξιώματα που κατείχε
1986 - 1987 : Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1η θητεία)
1987 - 1988 : Υφυπουργός Πολιτισμού (Τομείς Νέας Γενιάς, Απόδημου Ελληνισμού, Λαϊκής Επιμόρφωσης)
1988 - 1989 : Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2η θητεία)
1990 - 1993 : Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ
1994 - 1996 : Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
1996 - 1998 : Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης
1998 - 1999 : Υπουργός Δημόσιας Τάξης
2000 - 2001 : Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (3η θητεία)
2001 - 2004 : Υπουργός Δικαιοσύνης
2004 - 2009 : Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου
2009 - 2012 : Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Θλίψη και συλληπητήρια
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου. Ειδικότερα, στο συλλυπητήριο μήνυμά της σημειώνει:
«Εκφράζω την ειλικρινή θλίψη μου για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου, ενός πολιτικού που υπηρέτησε τη δημοκρατία επί δεκαετίες, ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».
Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σημειώνοντας ότι «προς τιμήν του η σημαία της Βουλής θα κυματίζει μεσίστια την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας».
Στη δήλωσή του, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ως έναν έντιμο πολιτικό, πάντα σταθερό και συνεπή στις αξίες και τις πεποιθήσεις του. Όπως σημείωσε, υπήρξε αυτοδημιούργητος και ακούραστα εργατικός, ξεκίνησε τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Καστοριά, την εκλογική του Περιφέρεια, η οποία τον τίμησε επανειλημμένως, εκλέγοντάς τον βουλευτή επί σειρά ετών.
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε νευραλγικά αξιώματα, ως υπουργός, αλλά και ως πρόεδρος της Βουλή, κατά την περίοδο 2009 έως 2012. Καθ′ όλη τη διάρκεια της πορείας του, το ήθος, το πάθος της προσφοράς του για το κοινό καλό και η ευθύτητα στην έκφραση των απόψεών του, υπήρξαν τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν και τον καθοδηγούσαν.
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.
«Η πολιτική μας ζωή στερείται μία συνετή φωνή. Τέτοιες στιγμές καταργούν τις διαφορές» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Φίλιππου Πετσάλνικου. «Υπηρέτησε με υπευθυνότητα τους θεσμούς ως πρόεδρος της Βουλής σε κρίσιμες στιγμές, και τις ιδέες του σε όλη τη διαδρομή του» προσθέτει ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φίλιππου Πετσάλνικου και στο Κίνημα Αλλαγής.
Συλληπητήριο μήνυμα εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: « Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου. Η πολιτική του πορεία χαρακτηρίστηκε από εντιμότητα, ευθιξία και σεβασμό στα καθήκοντα που κλήθηκε να εκτελέσει. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του».
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φίλιππου Πετσάλνικου εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, εκθειάζοντας τους διαχρονικούς αγώνες και τη συνεισφορά του στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον ακέραιο χαρακτήρα του.
«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Φίλιππο Πετσάλνικο, έναν δικό μας άνθρωπο, από τα σπλάχνα της παράταξης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησε τον τόπο ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής. Η προσφορά του υπήρξε διαρκής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά, που τον τίμησε με τόση εμπιστοσύνη. Στην παιδεία και τον πολιτισμό που υπηρέτησε με αφοσίωση. Στη δικαιοσύνη και στη δημόσια τάξη που υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και την ασφάλεια των πολιτών. Στον απόδημο ελληνισμό. Στο κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.
Θα το θυμόμαστε με σεβασμό για τον ακέραιο χαρακτήρα του και το δημοκρατικό του φρόνημα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό ταξίδι, Φίλιππε», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ για αρκετά χρόνια πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή του τόπου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος προσθέτει:
«Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης και εγώ προσωπικά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)