Πέθανε ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ, ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου

Είχε τιμηθεί και με βραβείο Emmy για την τηλεοπτική μίνι σειρά «Ρίζες».
Open Image Modal
(Photo by Amy Sussman/Invision/AP, File)
via Associated Press

Ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ, ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Β′ Ανδρικού Ρόλου, ο οποίος είχε επίσης βραβευθεί με Emmy για τον ρόλο του στην κορυφαία τηλεοπτική μίνι σειρά «Ρίζες», πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Όπως δήλωσε ο ανιψιός του στο Associated Press ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ απεβίωσε το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει γνωστή.

Ο Γκόσετ θεωρούσε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως μια αντίστροφη ιστορία της Σταχτοπούτας, με την επιτυχία να έρχεται σε νεαρή ηλικία και να τον οδηγεί στο Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «An Officer and a Gentleman» (Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν). 

Έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ το 1953, σε ηλικία 16 ετών. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με υποτροφία και άρχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Σπούδασε υποκριτική σε ένα παρακλάδι του Actors Studio, μαζί με τους Μέριλιν Μονρόε, Μάρτιν Λαντάου και Στιβ ΜακΚουίν, ενώ συνδέθηκε φιλικά με τον Τζέιμς Ντιν.

Το 1959 κέρδισε την προσοχή των κριτικών για τον ρόλο του στην παράσταση του Μπρόντγουεϊ του «A Raisin in the Sun», όπου έπαιξε μαζί με τον Σίντνεϊ Πουατιέ, και πήρε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο, αντικαθιστώντας τον Μπίλι Ντάνιελς στο «Golden Boy» με τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ το 1964.

Έκανε το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ στην κινηματογραφική μεταφορά του «A Raisin in the Sun» και επέστρεψε το 1968 για έναν σημαντικό ρόλο στην ταινία «Companions in Nightmare». 

Στη μικρή οθόνη ενσάρκωσε τον Fiddler στην πρωτοποριακή μίνι σειρά του 1977 «Roots» (Ρίζες), που απεικόνιζε τις φρικαλεότητες της δουλείας. 

Ήταν ο τρίτος μαύρος υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία Β′  Ανδρικού Ρόλου, το οποίο και κέρδισε για την ταινία με τον Ρίτσαρντ Γκιρ «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν», η οποία του χάρισε επίσης Χρυσή Σφαίρα. 

Με πληροφορίες από Guardian