Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών

Το μεσημέρι της Δευτέρας, από καρδιακή ανεπάρκεια.
|
Open Image Modal
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος
EUROKINISSI

Ο Μανώλης Γλέζος, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και δημοσιογράφος, πέθανε σήμερα, Δευτέρα σε ηλικία 98 ετών λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Γλέζος νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ» έχοντας «αδυναμία, καταβολή, σε έδαφος γνωστής καρδιακής νόσου».

Είχε εισαχθεί πριν μερικές ημέρες, στις 17 Μαρτίου, στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Τον Νοέμβριο είχε νοσηλευθεί ξανά, για πολλές ημέρες και είχε πάρει εξιτήριο πριν από 25 ημέρες με τη γενική κατάσταση της υγείας του να χαρακτηρίζεται καλή.

Την παραχώρηση τιμής ένεκεν τάφου στο Α΄ Νεκροταφείο, στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου, αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης 

Η ζωή του 

Γεννήθηκε στο χωριό Απείρανθος της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 και ήταν γιος της Μάχης Ναυπλιώτου και του Νίκου Γλέζου. Εζησε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του και το 1935 μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως φαρμακοϋπάλληλος.

Το 1939 όταν ήταν ακόμα μαθητής γυμνασίου, δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Εργάστηκε ως εθελοντής για το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και το 1941 ξεκίνησε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ. 

Τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941, ο Γλέζος με τον Απόστολο Σάντα αφαίρεσαν τη γερμανική πολεμική σημαία του Γ′ Ράιχ που κυμάτιζε στην Ακρόπολη και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Ενα χρόνο μετά συνελήφθη και φυλακίστηκε ένα μήνα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, καταδικάστηκε και αντιμετώπισε τη θανατική ποινή. Η ποινή δεν εκτελέστηκε, ύστερα από διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε το 1954.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1951 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρόλο που ήταν φυλακισμένος. Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή», στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Στις 29 Οκτωβρίου 1961, εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρόλο που ήταν στη φυλακή. 

Το 1981 εξελέγη βουλευτής Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και το 1984 ευρωβουλευτής. Στις εκλογές του 1985 επανεξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού. Το 2002, διαμόρφωσε την πολιτική ομάδα Ενεργοί Πολίτες. Η πολιτική αυτή ομάδα σε συνεργασία με τον Συνασπισμό και άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Στις 6 Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 1996 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι επίσης επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

(Με πληροφορίες από το Σαν Σήμερα και Biblionet)