Γιάννης Ιωάννου (1944-2019): Ο εμβληματικός σκιτσογράφος της Μεταπολίτευσης

Η τελευταία του συνεργασία ήταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών».
|
Open Image Modal
Yannis Ioannou/EFSYN

Πέθανε ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου σε ηλικία 74 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή ύστερα από ανάρτηση στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο σκιτσογράφος γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απόκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το ’68. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το ΄72. Εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία έως το ΄75.

Δούλεψε σαν γελοιογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, παρουσίασε το έργο στο εξωτερικό, είχε εκδώσει πολλά άλμπουμ με πολιτικές γελοιογραφίες και έκανε το πολιτικό κόμικ «Ο Τρίτος Δρόμος» (΄82). «Το Θαύμα», «Ο Ευρωπαίος», και άλλα...

Η τελευταία του συνεργασία ήταν με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Τον Γιάννη Ιωάννου αποχαιρετά σύσσωμος και συγκινημένος ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μέσα από ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Έφυγε ένας μεγάλος γελοιογράφος που σημάδεψε με την ανίερη σάτιρα & το κοφτερό χιούμορ του τη Μεταπολίτευση. Ο Γιάννης Ιωάννου από το ΑΝΤΙ,το Ποντίκι,την Πρώτη-σε διπλανά γραφεία-μέχρι τις τελευταίες μέρες του ήταν ένας ανυποχώρητος,έντιμος αριστερός, ένας αξεπέραστος δημιουργός».

«Ο Γιάννης Ιωάννου όρμησε σα φλεγόμενος κομήτης στο στερέωμα της Μεταπολιτευτικής Γελοιογραφίας. Ανάμεσα στα μέταλλα που περιείχε ήταν η Γαλλία του ’68, η Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη, και ένα βαθύ, διεισδυτικό πολιτικό βλέμμα. Ο κρατήρας που άνοιξε η πρόσκρουσή του με το «φαινόμενο Αντρέας» έγινε μόνιμο μέρος του πολιτικού τοπίου της εποχής: Πλέον ήταν αδύνατο να βλέπεις το φαινόμενο «ΠΑΣΟΚ» να ξετυλίγεται στην αληθινή ζωή χωρίς να παίζουν ταυτόχρονα οι σελίδες του «Τρίτου Δρόμου» σαν υπότιτλοι που εξηγούσαν με ελλειπτική σαφήνεια τί μόλις βλέπαμε. Ο χάρτινος Ανδρέας του Γιάννη, ο σιωπηλός, βλοσυρός ηγέτης περιτριγυρισμένος μόνιμα από
φλύαρους και διψασμένους για την προσοχή και την αποδοχή του παρατρεχάμενους, σώγαμπρους, υπουργούς και συγγενολόια, ήταν η πιο πιστή απεικόνιση όχι μόνο ενός ολόκληρου πολιτικού φαινομένου, αλλά και της κοινωνίας που του επέτρεψε να γιγαντωθεί», σχολιάζει μέσα από ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.