Πέθανε ο τετραπληγικός ασθενής Βενσάν Λαμπέρ μετά τη διακοπή μηχανικής υποστήριξης

Η μέθοδος της ευθανασίας που δίχασε την οικογένειά του.
|
Open Image Modal
El HuffPost

Πέθανε σήμερα το πρωί ο τετραπληγικός καθηλωμένος επί 11 χρόνια σε κατάσταση φυτού ασθενής Βενσάν Λαμπέρ μετά την οριστική διακοπή κάθε φροντίδας την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν μέλη της οικογενείας του.

« Ο Βενσάν πέθανε στις 08.24 το πρωί» στο νοσοκομείο της Ρεν, διευκρίνισε ο ανηψιός του Φρανσουά, εκφράζοντας «την ανακούφισή του έπειτα από χρόνια οδύνης για όλους...Ήμασταν προετοιμασμένοι να τον αφήσουμε να φύγει».

Η περίπτωση του Βενσάν Λαμπέρ, 42 ετών, που υπήρξε ψυχιατρικός νοσηλευτής και έπεσε θύμα τροχαίου το 2008, έγινε σύμβολο της συζήτησης για τον τερματισμό της ζωής στην Γαλλία.

Στις 2 Ιουλίου, ο γιατρός Βενσάν Σαντσές, επικεφαλής της υπηρεσίας παρηγορητικής αγωγής του Νοσοκομειακού Κέντρου της Ρεν ξεκίνησε και πάλι την διαδικασία διακοπής της φροντίδας έπειτα από απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Εκτός της παροχής τροφής και νερού, το ιατρικό πρωτόκολλο προέβλεπε «βαθιά και συνεχή» νάρκωση.

Ο θάνατός του δίνει επιτέλους ένα τέλος σε ένα πολυετές δικαστικό, κοινωνικό και οικογενειακό σίριαλ που δίχασε την πολυμελή οικογένεια του Βενσάν Λαμπέρ: από την μία πλευρά οι γονείς του, θρήσκοι καθολικοί, οι οποίοι αντιτάχθηκαν επί όλα αυτά τα χρόνια στην διακοπή της αγωγής που κρατούσε σε ένα είδος ζωής τον γιο τους. Υποστηρίχθηκαν από πολλές οργανώσεις και επιτροπές.

Από την άλλη πλευρά η σύζυγός του, ο ανηψιός του Φρανσουά και έξι από τους οκτώ αδελφούς και αδελφές του που κατήγγελλαν αυτήν την «θεραπευτική εμμονή». Οι άνθρωποι αυτοί υποστήριζαν ότι ο ίδιος ο Βενσάν Λαμπέρ τους είχε εμπιστευθεί ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζήσει «σαν λαχανικό», αν και δεν είχε αφήσει γραπτή οδηγία.

«Με τον θάνατο στην ψυχή σάς ανακοινώνουμε ότι ο Θεός κάλεσε κοντά του τον αγαπημένο μας Βενσάν», δήλωσε ο ετεροθαλής αδελφός του, ο οποίος ήταν αντίθετος, όπως και οι γονείς, με την διακοπή της αγωγής.

Η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ έχει αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γαλλία, όπου η ευθανασία είναι παράνομη, όμως οι γιατροί μπορούν να βάζουν τους ασθενείς που δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε κατάσταση βαθιάς νάρκωσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)