Το πηλήκιο σκέπαζε το μεγαλύτερο μέρος το προσώπου του, σαν άλλος εκπαιδευτής ειδικών δυνάμεων, και το μουστάκι αποτελούσε το σήμα κατατεθέν του, υποδηλώνοντας την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του.Η αυστηρότητα του προσώπου του και η μαεστρία με την οποία ρύθμιζε την κυκλοφορία ήταν αδύνατο να κρύψουν τις ευγενείς προθέσεις του (carandmotor.gr).
Βρισκόταν επί αρκετά χρόνια στη διασταύρωση της Εθνικής Αντιστάσεως στο Νέο Ψυχικό. Ο λόγος για τον τροχονόμο Νίκο Κωτσάκη, η είδηση του θανάτου του οποίου έκανε το γύρο του διαδικτύου μέσω των social media.
Συγκεκριμένα, μέλος της ομάδας στο Facebook «Νέο Ψυχικό-Φιλοθέη-Ψυχικό» έγραψε πως «Αποχαιρετήσαμε τον θρυλικό τροχονόμο Νίκο Κωτσάκη, τον τροχονόμο σύμβολο της λεωφόρου Κηφισίας. Τον ευχαριστούμε για το ήθος και τον επαγγελματισμό του».
Για τον «μαέστρο της ασφάλτου» έκανε ανάρτηση στο Facebook και η ομάδα «Ελληνική αστυνομία» κι ο Θέμης Καλαμάτας.
«Η ομάδα “Ελληνική αστυνομία” κι εγώ προσωπικά τιμούμε τον κορυφαίο τροχονόμο όλων των εποχών, τον αγαπημένο όλων των οδηγών, τον μαέστρο της ρύθμισης της κυκλοφορίας θέτοντας στο προφίλ της ομάδας για 10 ημέρες από σήμερα την ιστορική πλέον μορφή του Νίκου Κωτσάκη, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απώλεια του. Αθάνατος ο τροχονόμος Νίκος Κωτσάκης για πάντα», αναφέρει η σχετική ανάρτηση.
Ποιος ήταν ο Νίκος Κωτσάκης
Ο Νίκος Κωτσάκης, ο «εθνικός» μας τροχονόμος μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια στο Νομό Ηλείας, ενώ από τα 15 του ανέλαβε την ευθύνη της οικογένειάς του, εργαζόμενος ιδιαίτερα σκληρά στα χωράφια.
«Ημουν σκαπανεύς του αγρού και τώρα είμαι σκαπανεύς της ασφάλτου» συνηθίζει να λέει, προσθέτοντας: «Είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας και όχι εξουσιαστές».
Πώς έτυχε, όμως, να γίνει «σερίφης» της ασφάλτου; Η θέση του τροχονόμου προέκυψε όταν την περίοδο που ήταν στρατιώτης συνάντησε τρεις «χωροφυλάκους», παρατήρησε το παρουσιαστικό τους και τους ρώτησε αν μπορεί να γίνει και αυτός αστυνομικός. Μια συνάντηση και μία ερώτηση που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Και να τον αναδείξει στην πιο εμβληματική φυσιογνωμία των ελληνικών δρόμων.
Τότε που οι τροχονόμοι ρύθμιζαν την κυκλοφορία της Αθήνας κι οι ευγνώμονες πολίτες τοποθετούσαν δώρα στα κουβούκλιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων
Στο βιβλίο «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο» των εκδόσεων Πατάκη συναντούμε θρυλικά κουβούκλια τροχονόμων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως το χαρακτηριστικό της πλατείας Συντάγματος έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και πληροφορούμαστε ότι οι ευγνώμονες πολίτες σ′ αυτά τοποθετούσαν δώρα στα κουβούκλιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων.