Πέθανε ο Τζέι Νορθ, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Ντένις τον Τρομερό

Πολλά χρόνια μετά το τέλος του «Dennis the Menace», δήλωσε ότι το τίμημα της επιτυχίας ήταν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Η αλήθεια πίσω από τους προβολείς.
Open Image Modal
Ο Jay North ως Ντένις ο Τρομερός, με τον συμπρωταγωνιστή του Gale Gordon. Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της σειράς, 29 Μαρτίου 1962, Χόλιγουντ. (AP Photo/David F. Smith, File)
via Associated Press

Ο Jay North, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον διάσημο μικρό ταραξία Ντένις τον Τρομερό, στην τηλεοπτική σειρά «Dennis the Menace» για τέσσερις σεζόν από το 1959 μέχρι το 1963, πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή 6 Απριλίου, στο σπίτι του στο Λέικ Μπάτλερ της Φλόριντα, μετά από μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την αγαπημένη του φίλη,  Λόρι Τζέικομπσον.

Ο Νορθ ήταν έξι ετών όταν επιλέχθηκε για τον ρόλο στην τηλεοπτική μεταφορά του δημοφιλούς, ομότιτλου κόμικ του Hank Ketcham από το CBS. Δεν ήταν η πρώτη εμπειρία του στην τηλεόραση. Άρχισε να παίζει σε ηλικία περίπου 5 ετών, όταν ζήτησε από τη μητέρα του να εμφανιστεί στο «The Engineer Bill Show», ένα δημοφιλές πρόγραμμα για παιδιά που προβαλλόταν τη δεκαετία του 1950, γνωστό και ως «Cartoon Express».

Όμως, πίσω από τους προβολείς, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Πολλά χρόνια μετά το τέλος του «Dennis the Menace», ο Νορθ παραδέχτηκε ότι το τίμημα της επιτυχίας ήταν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.

Το 1993, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Los Angeles Daily News ότι επειδή η ανύπαντρη μητέρα του εργαζόταν όλη την ημέρα, την ευθύνη του στα γυρίσματα είχαν αναλάβει η θεία του και ο θείος του, οι οποίοι, κατά δήλωση του, τον είχαν κακοποιήσει σωματικά και ψυχολογικά. «Αν χρειαζόμουν παραπάνω από μία ή δύο λήψεις για μία σκηνή, με απειλούσαν και μετά με χτυπούσαν», είχε πει.

Έπρεπε να συμβεί η αυτοκτονία του Ράστι Χάμερ σε ηλικία 42 ετών (σ.σ. ο πιτσιρικάς πρωταγωνιστής του «The Danny Thomas Show» στα 50s και 60s) για να επαναξιολογήσει τη ζωή του. «Επιτέλους αρχίζω μια νέα ζωή και θάβω τον Ντένις Μίτσελ», έλεγε ο Νορθ στη συνέντευξη στην Daily News. «Έχω πολύ μεγάλη ανάγκη να γίνω ξανά ο Τζέι Νορθ».

Open Image Modal
Ο μικρός Τζέι Νορθ με τον Ντιν Μάρτιν και τον Τόνι Κέρτις, 15 Σεπτεμβρίου 1959. (AP Photo)
via Associated Press

Με το χαρακτηριστικό ριγέ μπλουζάκι και τη φόρμα, ο κατάξανθος, πάντα ανήσυχος Ντένις, έβαζε σε μπελάδες τους πάντες στο ειδυλλιακό αμερικανικό προάστιο όπου ζούσε. Και κυρίως, τον ιδιόρρυθμο συνταξιούχο γείτονα της οικογένειας, Τζορτζ, τον οποίο στη σειρά υποδύθηκε ο Τζόζεφ Κερνς.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Νορθ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως «The Man from U.N.C.L.E.», «The Lucy Show», «My Three Sons», «Lassie» και «The Simpsons» και σε ταινίες όπως «Maya» (1966), «The Teacher» (1974) και «Dickie Robert: Former Child Star» 2003.

Με πληροφορίες από New York Times

-- --